Vanha sanonta sanoo, että on helpompi vaihtaa valmentajaa kuin koko joukkuetta. Jokaikinen kausi jokaisessa ammattilaissarjassa yksi tai useampi seura päätyykin erottamaan joukkueen pääkäskyttäjän, kun tulokset eivät vastaa odotuksia.

Aina managerinvaihto ei tuo mukanaan parempaa menestystä ja joskus uuden nokkamiehen virkistävä vaikutus jää vain hetkelliseksi. Valioliigakaudella 2017-2018 uudet managerit ovat kuitenkin onnistuneet pääasiassa erinomaisen hyvin.

Jutun kirjoituspäivään mennessä viisi valioliigaseuraa oli tehnyt klassisen ratkaisun ja korvannut vanhan valmentajansa uudella miehellä. Katsellaanpa hieman, kuinka hyvin uudet luotsit ovat seuroissaan pärjänneet.

Ensimmäisenä asialle ehti Crystal Palace, joka antoi kenkää Frank de Boerille jo neljän sarjakierroksen jälkeen. De Boerin Kotkat olivat hävinneet kaikki ottelunsa maalierolla 0-7, joten pistekeskiarvo oli pyöreä nolla.

Hyvin ei alkanut Roy Hodgsoninkaan aikakausi, sillä seuraavat kolme otteluakin päättyivät tappioon, vielä tylymmällä yhteismaalierolla 0-10. Kauden kahdeksannessa ottelussaan Crystal Palace kuitenkin yllätti Chelsean maalein 2-1, ja siitä kurssi alkoi kääntyä. Nyt Hodgsonin 14 pelin saldona on 4 voittoa, 5 tasapeliä ja 5 tappiota (pistekeskiarvo 1,21), ja sijoitus on kohentunut sijalta 20 sijalle 14.

Leicesterin Craig Shakespeare nousi itse toimeensa kesken viime kauden apulaisvalmentajan paikalta. Viime kauden pirteät otteet eivät kuitenkaan enää tällä kaudella jatkuneet, ja Shakespeare sai lähteä kahdeksan ottelun jälkeen. Tuolloin Leicesterin saldona oli 6 pistettä kahdeksasta pelistä ja sijoitus 18:s.

Väliaikaisvalmentaja Michael Appleton saavutti voiton sekä ainoassa sarjapelissään että Liigacupin neljännesvälierässä ja valoi hyvän pohjan Claude Puelin päävalmentajuudelle. Ranskalaisen johdolla Leicester on voittanut 5 peliä yhdeksästä, ja sarjasijoituskin on jo kahdeksas.

Suurin odotuksin kauteen lähtenyt Everton antoi Ronald Koemanille potkut pian Shakespearen lähdön jälkeen. Toffees oli saavuttanut tuolloin 8 pistettä yhdeksästä ottelusta ja oli vasta sijalla 18.

Evertonin kohdalla uuden valmentajan löytäminen kesti paljon muita kauemmin, ja väliaikaisvalmentaja David Unsworth sai johtaa joukkuetta peräti viiden ja puolen viikon ajan. Unsworthin komennossa Everton sai Valioliigassa 7 pistettä viidessä ottelussa, ja putosi jatkosta Liigacupissa Chelseaa vastaan. Unsworthin jäähyväisottelussa – Sam Allardycen nimityksen ollessa jo tiedossa – kaatui West Ham komeasti 4-0.

Eurooppa-liigassa Everton oli tasaisen surkea sekä Koemanin että Unsworthin johdolla, sillä viiden ottelun yhteissaldoksi jäi yksi vaivainen tasapelipiste.

Allardycen johdolla Everton on saalistanut neljästä valioliigaottelustaan 10 pistettä, ja on noussut jo sijalle yhdeksän. Big Samin astuttua ruoriin sijoitus oli kolmastoista. Lisäksi Everton voitti viimeisen, merkityksettömän Eurooppa-liigan ottelunsa 3-0. ”Big Sam -efekti” tuntuu todella toimineen.

West Ham -johto oli ollut Slaven Bilicin suhteen hyvin kärsivällinen, mutta vihdoin marraskussa kärsivällisyys loppui. Hammers oli monon vilahtaessa sijalla 18, saldona 9 pistettä 11 ottelusta.

Uusi mies David Moyes on hänkin saanut kurssin nousuun ainakin aivan viime otteluissa. Moyesin seitsemän pelin saldo on kahdeksan pistettä, mutta näistä seitsemän on tullut viimeisestä kolmesta ottelusta vaikean startin jälkeen. Liigacupin puolivälieriin West Ham eteni vielä Bilicin komennossa, mutta tänään jatkopaikkaa haetaan Emirates Stadiumilta Moyesin johdolla.

Viimeisin valmentajanvaihtaja on West Bromwich, jonka käskyttäjän Tony Pulisin potkuista tulee huomenna kuluneeksi kuukausi. WBA onkin joukon ainoa, jolle vaihdos ei ole tuonut toistaiseksi merkittävää piristysruisketta.

Kun Pulis sai kenkää, oli West Brom sarjassa sijalla 17 10 pisteellä 12 ottelusta. Nyt sijoitus on 19:s uuden managerin Alan Pardewn saatua kaksi pistettä neljästä ottelustaan. Välissä Gary Megson johdatti WBA:n kahteen tasapeliin kahdessa pelissään. Toki Pardewn arvioiminen on vielä tässä vaiheessa hieman hankalaa pienen otannan takia, ja ainakin WBA piti kahdella edellisellä kierroksella Liverpoolia ja Manchester Unitedia ahtaalla.

Myös Huuhkajien entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen on huomannut, että Old School on saanut kauden alisuorittajiin ryhtiä. Täältä voi lukea Mixun ajatuksia aiheesta.

Erotettujen valmentajien ja näiden seuraajien pistekeskiarvot Valioliigassa:

Crystal Palace: Frank de Boer 0p/peli (4 ottelua), Roy Hodgson 1,21/peli (14 ottelua)
Leicester: Craig Shakespeare 0,75/peli (8 ottelua), Claude Puel 1,89/peli (9 ottelua)
Everton: Ronald Koeman 0,89/peli (9 ottelua), Sam Allardyce 2,5/peli (4 ottelua)
West Ham: Slaven Bilic 0,81/peli (11 ottelua), David Moyes 1,14/peli (7 ottelua)
West Bromwich: Tony Pulis 0,83/peli (12 ottelua), Alan Pardew 0,5/peli (4 ottelua)