Maanantai-illan FA Cupin ottelussa Brighton-Crystal Palace nähdään englantilaista jalkapallohistoriaa, sillä ottelussa on ensi kertaa käytössä videotuomarijärjestelmä VAR. Kyseessä on jalkapalloliitto FA:n, Englannin ammattilaissarjojen EFL:n ja Valioliigan kesken sovittu kokeilu.

Toinen kokeilu tullaan näkemään Liigacupin välierien ensimmäisessä osaottelussa Chelsean ja Arsenalin välillä.

Videotallenteista voidaan tarkistaa, syntyikö maali laillisesti, ansaitsisiko joku tietty pelaaja suoran ulosajon, pitäisikö jostain tilanteesta tuomita rangaistuspotku, tai menikö jokin rangaistus väärälle pelaajalle.

VAR:iin voidaan turvautua kahdella eri tavalla. Erotuomari voi itse ehdottaa jonkin tilanteen tarkistusta, tai sitten kaksi ottelua kameroiden välityksellä seuraavaa tarkkailijaa voi ehdottaa tuomarille tilanteen tarkastamista videolta.

Molemmissa VAR:n testiotteluissa ottelun erotuomarina toimii Neil Swarbrick.

– Tutkimuksemme on osoittanut, että neljä prosenttia tuomarien kentällä tekemistä päätöksistä on vääriä. Toivomme voivamme laskea lukeman VAR:n avulla kahteen prosenttiin, erotuomarijohtaja Mike Riley kommentoi Sky Sportsille.

 

 

– Pitää silti muistaa, että tämä on kokeilu. Se ei ole täydellinen, ja jokainen vasta opettelee. Tämä on uutta tuomareillekin.

VAR-järjestelmää on ajettu hiljalleen sisään muun muassa MLS:ssä, Bundesliigassa, Serie A:ssa, Espanjan cup-otteluissa ja FIFA:n nuorisoturnauksissa.