Englannin etelärannikolla pelattiin sunnuntai-iltapäivällä Valioliiga-ottelu Bournemouthin ja Arsenalin välillä. Historiaa tehtiin; isännät ottivat vastustajastaan voiton ensi kertaa.

Mediassa itse ottelua huomattavasti enemmän etukäteishuomioita sai se, ettei Alexis Sánchez ollut vieraitten kokoonpanossa lainkaan. Vahvojen siirtohuhujen kohteena oleva chileläinen onkin hyvin todennäköisesti pelannut jo viimeiset Gunners-minuuttinsa. Poissa oli myös Mesut Özil, virallisen tiedon mukaan loukkaantumisen vuoksi. Manageri Arsène Wenger oli paikallaan katsomon lehtereillä; toimitsijakielto piti ranskalaisen vielä tänään poissa penkin päästä.

Ottelua edeltäneellä viikolla pohjois-lontoolaisten legenda Thierry Henry oli valmisteluissa mukana – tosin vaikeuksissa olevan ex-seuransa sijasta ranskalainen oli pitänyt kannustuspuheen Bournemouthin pelaajille.

Mail Sport

@MailSport
Eddie Howe reveals how Thierry Henry's motivational pep talk has inspired his Bournemouth players ahead of clash against Arsenal dailym.ai/2D7Odw2

Kahdeksannella minuutilla pamahti kotijoukkueen maalin ylärima. Jack Wilsheren ja Alexandre Lacazetten esityön jälkeen pallo päätyi Ainsley Maitland-Nilesille, joka sai pitkään asetella ja kääntyillä rangaistusalueella. Taitava nosto siis lopulta kehikoihin. Hetkeä myöhemmin monien Arsenal-kannattajien hampaissa viime aikoina ollut Alex Iwobi laukoi kierteellä kohti alakulmaa – Asmir Begovic torjui tilanteen kulmapotkuksi.

Vartin kohdalla Kirsikat nousivat ensi kertaa selkeästi mukaan peliin ja loivat vieraitten nuorelle puolustuslinjalle painetta. Ennen 20 minuutin täyttymistä Lacazette sai lisäksi iskun reiteensä, ja liikkui pitkään todella vaivalloisesti – Arsenalin alun hallinta oli kääntymässä selkeästi isäntien hyväksi. Bournemouth osoitti selkeästi, ettei sinisissä pelanneilla lontoolaisilla ole varaa hetkenkään herpaantumiseen.

30. minuutilla kortti nousi toiseen kertaan, nyt Bournemouth-kapteeni Simon Francisille, joka repi karkuun pyrkineen Danny Welbeckin kyljestä nurin. Ensimmäisen varoituksen Kevin Friendiltä sai saman joukkueen Dan Gosling sukeltamisesta – kotiyleisön kanta siitä, kumpi joukkue huijaa tuomaria ei silti jäänyt epäselväksi.

Welbeck hukkasi selkeän maalipaikan 34. minuutilla päästyään Bournemouth-puolustuksen haparoitua ohjaamaan läheltä, Begovic tuli onnistuneesti vastaan ja pelasti tilanteen.

Dean Courtin isäntien jokainen haparointi tuntui olevan Arsenalin ja Friendin syytä – ja epävarmaa pelaamista myös riitti. Kun Tykkimiehille ei kuitenkaan maalinteko monista tarjotuista paikoista maistunut, nousi kotijoukkue jakson lopussa selkeämmin paikoille. Ryan Fraser pääsi vetämään hänelle vapaaksi pelatusta paikasta, puolustus ehti blokkaamaan.

Tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa, ja useampi kanava näytti uusintoja tilanteesta, jossa Iwobin kyynärpää muutti pallon lentorataa kulmapotkutilanteessa. Hidastusten perusteella tästä olisi pitänyt tuomita rankkari.

Isännät käänsivät pelin muutamassa minuutissa

52. minuutilla Arsenal siirtyi johtoon. Iwobi vapautti loistosyötöllä Héctor Bellerínin läpi oikealtal laidalta. Welbeck ehti myös maalille, mutta espanjalaislaituri lähetti pallon suoraan kohti vastaan tullutta Begovicia. Vedossa oli voimaa sen verran, että se rullasi yli maaliviivan torjunnasta pompattuaan.
Nopeassa keskikentän syöttöruletissa ennen maalia olivat mukana myös Wilshere ja Granit Xhaka, mutta pöytäkirjaan päätyi kaksi omiensa taholta rajusti kritisoitua nimeä.

Gary Lineker

@GaryLineker
Who needs Sanchez when you have Bellerin.

Jos Arsenal välttyi selkeältä rankkarilta avausjakson lopulla, pääsi myös Bournemouth helpolla vajaan tunnin pelin jälkeen. Steve Cook nosti kyynärpäänsä läpiajoa hakeneen Welbeckin kasvoihin, tilanteesta lopulta isäntien vapari. Paria minuuttia myöhemmin Cook astui Bellerínin jalkapöydälle, mutta ei tälläkään kertaa saanut varoitusta.

70. minuutilla, kun Arsenal oli ensin puhkonut Bournemouthin keskikenttää useampaa otteeseen Fraser antoi huippukeskityksen oikealta, sen paremmin Petr Cech kuin Calum Chamberskaan eivät palloon ehtineet. Callum Wilson sen sijaan venytti jalkansa väliin, tilanne 1-1.

LE GROVE

@LeGrove
Sunday league levels.

Squawka

@Squawka
Callum Wilson has now scored 3 goals in his last 3 appearances against Arsenal.

Quick turnaround.

Bournemouth käytti Arsenalin maali njälkeisen apatisoitumisen hyväkseen pian. Wilson huijasi koko liudan vieraitten pelureita boksissa ja vältti paitsion, syötti Jordon Ibelle joka ampui Cechin torjunnan kautta kotijohdon 2-1.

Premier League

@premierleague
69 mins: Bournemouth 0-1 Arsenal
74 mins Bournemouth 2-1 Arsenal

What a turnaround for @afcbournemouth!

Arsenal pelasi ottelun lopun laidoillaan Theo Walcott, joka tuli Iwobin tilalle, ja alusta asti vasemmalla säntäillyt Welbeck. Tuloksena pallonmenetyksiä ja paitsiota. Bournemouth otti kaottisilta vierailtaan ansaitusti ensimmäisen voittonsa kautta historian, loppuluvut 2-1.