”Jalkapallokenttien kauhukakara” Joey Barton on aina nauttinut huomiosta ja saanutkin sitä, mutta viime huhtikuussa olisivat miehelle saattaneet vähemmätkin otsikot riittää. Bartonille mätkäistiin tuolloin peräti 18 kuukauden pelikielto (jota myöhemmin lyhennettiin 13 kuukauteen), sillä hän oli lyönyt sääntöjenvastaisesti vetoa suuresta määrästä, yhteensä 1 260 jalkapallo-ottelusta (uutinen).

[readmore from=Joey-Barton]

Barton ei tuolloin niellyt purematta saamaansa rangaistusta, eikä tee sitä nytkään. Hänen mielestään FA on toiminut tekopyhästi ja hänestä on tehty syntipukki. Bartonin mielestä jalkapalloilijoiden vedonlyönti oman lajin peleistä on paljon yleisempää kuin luullaan.

– Minä luulen – ja olen vieläpä konservatiivinen – että 50 % pelaajista pitäisi asettaa pelikieltoon, sillä vedonlyönti on sisällä kulttuurissamme. Puolet pelaajista joutuisi varmasti ulos, Barton totesi BBC:n radiohaastattelussa.

FA tiukensi vedonlyöntiä koskevia sääntöjään vuonna 2014. Niiden mukaan Englannin kahdeksalla korkeimmalla tasolla pelaavien pelaajien on kiellettyä lyödä vetoa jalkapallo-otteluista, pelattiinpa ne missä päin maailmaa tahansa.

– Minulle oli pakko antaa rangaistus, koska astuin rajan yli. Siinä ei ole mitään epäselvää, mutta FA näyttää luulevan, että olen ainoa jalkapalloilija, joka on lyönyt vetoa jalkapallosta. Totuus on, ettei se ole niin. Olen nähnyt sen omin silmin, Barton jatkaa.

– Olen jopa löynyt vetoa muiden pelaajien puolesta omilta pelitileiltäni.

Bartonin mielestä vedonlyönnin ja ottelumanipulaation välille pitäisi tehdä selkeämpi pesäero.

– Vedonlyöntisäännöistä on tehty tiukempia ja nyt se on päätetty kieltää kokonaan. Meillä menevät vedonlyöntisäännöt ja ottelumanipulaatiosäännöt sekaisin.

– Ottelumanipulaatio on ehdottoman väärin ja kyseenalaistaa lajin riippumattomuuden. Vedonlyönti sen sijaan on kulttuurisesti hyväksyttävissä. Siinä ei ole mitään väärää, jos sitä valvotaan hallitusti, Barton naulaa.

Lähde: Guardian