Manchester City on vahvasti kiinni Valioliigan mestaruuspokaalissa, vaikka kautta on vielä runsaasti jäljellä. Manageri Pep Guardiola on hionut joukkueensa uskomattomaan kuntoon, ja City porskuttaa liigakärjessä 15 pisteen erolla kakkosena olevaan paikallisvastustajaan Manchester Unitediin.

City taistelee lisäksi tällä kaudella vielä Mestarien liigan, FA Cupin ja liigacupin voitoista. Liigacupin pystistä se pääsekin kamppailemaan jo helmikuun lopussa, Arsenalia vastaan pelattavassa loppuottelussa.

Neljän kilpailun voitosta taisteleminen on tuonut omat haasteensa Cityn pelaamiseen, minkä myös pelaajat ovat myöntäneet. Valioliiga kuuluu tunnetusti sarjoihin, jotka eivät vietä talvitaukoa, ja otteluita riittää viikosta toiseen.

Guardiolan ryhmä on toistaiseksi suoriutunut urakasta äärimmäisen hyvin, mutta espanjalaismanageri on löytänyt ryhmityksestään myös puutteen, jota City ei ole jostain syystä pystynyt kahdessa siirtoikkunassa korjaamaan.

Tapaukset Sánchez ja Mahrez

Viime kesän siirtoikkunan viimeisillä hetkillä Manchesterista kantautui odotettu uutinen: City oli tehnyt tarjouksen Arsenalin laitahyökkääjästä Alexis Sánchezista. Tykkimiehet vetäytyi kuitenkin lopulta diilistä ulos, sillä lontoolaisseura koki, että sillä ei ollut aikaa hankkia tehokkaalla chileläiselle pätevää korvaajaa.

Tammikuussa City yritti jälleen Sánchezin hankkimista, mutta tällä kertaa se jäi nuolemaan näppejään, kun paikallisvastustaja United kaappasi chileläistähden riveihinsä. Lehtitietojen mukaan Manchester City ei ollut valmis käyttämään Sáncheziin vaadittua summaa.

Eilen keskiviikkona, siirtoikkunan viimeisenä päivänä Manchesterista kuului jälleen kummia. City oli lähtenyt tavoittelemaan Leicesterin algerialaistaituria Riyad Mahrezia.

Huhuissa kerrottiin, että City oli tehnyt tarjouksen Mahrezista jo aiemmin tammikuussa, mutta keskiviikkona neuvottelut pyörähtivät toden teolla käyntiin.

BBC:n mukaan Mahrez jätti tiistaina virallisen siirtopyynnön Leicesterille saadakseen siirtonsa läpi. Brittimediasta raikasi läpi keskiviikon päivityksiä Cityn ja Leicesterin neuvotteluista. ”Tarjous hylätty, tarjous hylätty, tarjous hylätty.”

Lopulta BBC raportoi, että manchesterilaiset vetäytyivät diilistä, koska Mahrezin tuominen Etihadille olisi kustantanut noin 109 miljoonaa euroa. Lehdissä puhuttiin, että City oli jopa valmis tarjoamaan oman pelaajansa kaupassa toiseen suuntaan, mutta kyseisen pelaajan henkilöllisyyttä ei ole saatu selville.

Mikä meni pieleen?

City teki kauden molemmissa siirtoikkunoissa yhden asian selväksi: Guardiola haluaa uuden laiturin.

Manchesterilaisilta löytyy kyllä useampi vaihtoehto molemmille laidoille. Leroy Sané, Raheem Sterling ja Bernardo Silva ovat kaikki huippuluokan pelaajia omilla tonteillaan, minkä lisäksi Cityltä löytyy muitakin vaihtoehtoja laidoille niin nuoresta kuin kokeneemmastakin osastosta.

Guardiola vaikutti silti kaipaavan yhtä vahvistusta, yhtä huippuluokan nimeä. Yhtä sánchezia tai mahrezia.

Mikä sitten meni pieleen? Ajoitus.

City ajoi sekä itsensä että Arsenalin ja Leicesterin hankalaan tilanteeseen, koska se lähti liikkeelle liian myöhään. Miksi Arsenal olisi luopunut Sánchezista aivan kesän siirtoikkunan viimeisillä hetkillä ilman valmista korvaajaa? Miksi Leicester olisi tehnyt samoin tammikuussa?

Guardiolan ryhmä pärjää kyllä ilman Sánchezia tai Mahrezia. Sen se on jo osoittanut. Jos City todella haluaa uuden laitahyökkääjän, se tulee hankkimaan sellaisen ensi kesänä.

Mutta kuten on todettu: City on yhä neljässä kilpailussa mukana ja taistelee kaikkien niiden voittamisesta, vaikka esimerkiksi puolustaja John Stones antoi taannoin haastattelussa ymmärtää, että Cityn on mahdollisesti priorisoitava kilpailuja, jotta se saisi ykkösnyrkkinsä kentälle kauden tärkeimpiin peleihin.

Cityn pokaalijahdin kaatuminen vaatisi valtaisaa loukkaantumisaaltoa tai täydellistä tunarointia kauden loppupuoliskolla, eikä kumpikaan vaihtoehdoista kuulosta järin todennäköiseltä.

Jos Guardiola kuitenkin kauden lopussa kokee, että hänen ryhmältään jäi voittamatta pari pystiä, koska hän ei saanut kaipaamansa laituria, niin City voi syyttää siinä tapauksessa vain itseään.