Englannin ja Walesin pelaajayhdistyksen (PFA) toimitusjohtaja Gordon Taylor tienaa melko paljon. Niin paljon, että se ei ole kaikkien mielestä enää ihan oikein.

Taylorin viime vuoden tulot olivat 2,2 miljoonaa puntaa (2,5 miljoonaa euroa). Summasta 1,19 miljoonaa oli palkkaa, 777 183 puntaa bonusta, 41 246 puntaa autoetua, 8 984 puntaa yksityissektorin sairaalakuluja, 2 239 puntaa puhelinetua ja 271 300 vakuutuskuluja.

Taylorin tulot ovat itse asiassa olleet pienemmät kuin vielä muutama vuosi sitten. Vuonna 2014 futispomo ansaitsi peräti 3,37 miljoonaa puntaa. Hän on Britannian kolmanneksi parhaiten palkattu ammattiyhdistyspomo.

Vertailu vuoksi: Suomen työmarkkinajärjestöjen pomoportaassa Jyri Häkämies oli rahalistan ykkönen vuonna 2016. Hänen verotettavat tulonsa olivat 376 000 euroa. Esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tienasi 211 000 euroa vuonna 2016. Taylor tienaa siis jotakuinkin 12 kertaa niin paljon kuin Eloranta.

Nyt asiaan on sumuisilla saarilla herätty, ja tapauksen tiimoilta on noussut pienimutoinen myrsky. Perspektiiviä on haettu PFA:n investoinneista pelaajille – eli PFA:n edustamille työntekijöille – tärkeistä asioista. Tällainen on esimerkiksi viiden viime vuoden ajan tehty tutkimus pelaajien päävammoista ja aivotärähdyksistä. Siihen PFA on käyttänyt 100 000 puntaa. Summa vastaan Taylorin 2,5 viikon palkkaa.

Dan Roan

@danroan
Here’s a copy of the PFA annual accounts which reveal chief executive’s Gordon Taylor’s £2,290,276 salary.
Meanwhile £100,000 spent by the footballers’ union on research into head injury & concussion...

Urallaan satoja valioliigaotteluita pelannut Graeme Le Saux nosti kissan pöydälle täräyttämällä suoraan:

– Tämä on skandaali.

Crystal Palacen entinen puheenjohtaja Simon Jordan sanoi The Guardianille, ettei Taylorin ansioita voi mitenkään perustella.

– Ei siinä ole mitään henkilökohtaista Gordon Tayloria vastaan. Vaikka Dalai Lama olisi järjestön toimitusjohtaja, tuollaiset ansiot olisivat silti väärin niin monella tasolla, Jordan sanoi.

– Vain jalkapallossa, joka on niin vieraantunut todellisuudesta, ihminen voi maksaa itselleen tuollaista palkkaa. Ei sitä voi kiistää, etteikö PFA tekisi hyvää työtä. Siellä on paljon hyviä ihmisiä.

– Mutta siellä pelataan myös paljon omaan pussiin. Mikään ei ole niin paljon omaan pussiin pelaamista kuin se, että yhdistyksen vuosibudjetista 13-14 prosenttia menee yhden ihmisen palkkaan.

Taylorin tapauksessa on muistettava se, että vaikka PFA edustaa miljoonia ansaitsevia valioliigapelaajia, yhdistys edustaa samalla myös kaikkia alempien sarjatasojen ammattilaispelaajia niin Englannissa kuin Walesissa

Dan O'Hagan

@danohagan
Wonder what the players at, say, Chester and Hartlepool make of their union dues contributing to Gordon Taylor’s £2.2m a year, when their employers could be saved for a fraction of that. #PFA