Arsenal ja päävalmentajansa Arsène Wenger ovat joutuneet tällä kaudella – ja etenkin viime viikkoina – rajun kritiikin kohteeksi.

Nyt Arsenal on Valioliigassa jo kymmenen pisteen päässä nelossijasta ja peräti 30 pistettä sarjakärki Manchester Cityä perässä. Citylle Gunners hävisi muutaman päivän sisään kahdesti 0-3.

Coventrya, Southamptonia, Celticiä, Middlesbrough’ta ja Skotlannin maajoukkuetta urallaan valmentanut Gordon Strachan on sitä mieltä, että Arsenalin alamäki johtuu Wengerin metsään menneestä kokeilusta. Wenger yritti tehdä Arsenalista uuden Barcelonan, mutta se ei ole onnistunut.

– Kymmenen vuotta sitten Arsenal oli vahva ja se saattoi voittaa minkä vastustajan tahansa. Sittemmin hän [Wenger] yritti luoda tämän upean joukkueen, mutta siitä tulikin fyysisesti heikko ja nyt näyttää siltä että se on heikko myös henkisesti, Strachan arvioi Sky Sportsin The Debate -ohjelmassa.

– Pahoin pelkään, että tässä saattaa nyt mennä kymmenen vuotta ennen kuin Arsenal palaa huipulle. Niin kauas he ovat jääneet muista viimeisen kolmen tai neljän vuoden aikana.

– Niin on tapahtunut aiemmin muillekin suurille joukkueille. Liverpool oli ihan koskematon 1980-luvulla, ja Manchester Unitedilla kesti 25 vuotta päästä takaisin huipulle. Niin tulee käymään jatkossakin.

[readmore from=Arsenal]

Wengerin sopimus kattaa vielä ensi kauden. Strachanin mukaan Arsenalin rakenteissa on tällä hetkellä paljon mätää, joka uuden valmentajan on kaavittava pois. Se ottaa oman aikansa.

– Uuden [seura-] kulttuurin on pärjättävä ilman ihan huipputason pelaajia. Siihen tarvitaan paljon työtä, että Mestarien liiga -tason alla olevat pelaajat saavat Arsenalin takaisin Mestarien liiga -tasolle.

– Sitten kun hän [Wenger] lähtee – oli se tämän tai ensi kauden jälkeen – siinä menee kaksi tai kolme päävalmentajaksoa ennen kuin saadaan ulos kaikki ne pelaajat, jotka eivät ole tarpeeksi hyviä.

– Ihmiset luulevat, että pelaajia voi vain siirrellä. Ei heitä voi. Siinä menee kaksi tai kolme päävalmentajajaksoa ennen kuin he voivat päästä takaisin huipulle.