Tuhannet suomalaiset seurasivat Jussi Jääskeläisen torjuntatöitä Boltonin maalilla, kun Wanderers pelasi Valioliigassa.

Kaudella 2011-2012 Bolton tippui Valioliigasta ja on alempien sarjojen tiellä edelleen. Tarkoitus oli nousta heti takaisin ja seurassa otettiin riskejä. Vuonna 2015 seuralle oli kertynyt velkaa lähes 200 miljoonaa euroa

– Moni ottaa sen riskin, että satsaa ja jos se meneekin perseelleen, niin sitten seura on pulassa, kun se on veloissa, eikä saa hankittua tai houkuteltua kunnon pelaajia. Siitä alkaa syöksykierre ja tippuu parikin sarjapykälää. Sieltä on aina vaikea päästä ylös, toteaa Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva.

Nyt Bolton pelaa Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Championshipissä, mutta putoaminen on uhkana. Bolton on vain kuusi pistettä putoamispeikkoa karussa.

– Voi tulla aikamoinen syöksy, jos lähtee alas. Tuollakin sarjatasolla liikkuu vielä sen verran paljon TV- ja muuta rahaa, että jos alat tippumaan, niin resurssit vähenee ja on vaikeampaa saada pelaajia.

Markku Kanerva itse toivoisi Boltonille valoisaa tulevaisuutta, sillä hän on yksi niistä suomalaista, joka on seurannut Boltonin ja Wanderersia edustaneiden Jussi Jääskeläisen sekä Mixu Paatelaisen pelejä.

– Tutut suomalaiset ovat edustaneet Boltonia. Suomalaisena ajatellen toivoisin, että ennen kaikkea Bolton säilyisi tuolla tasolla. Toivon, ettei seura joutuisi syöksykierteeseen.

Bolton tarvitsee lisäpisteitä. Seuraavan kerran sellaisia on jaossa lauantaina, kun Bolton isännöi sarjassa kolmantena olevaa Aston Villaa. Birminghamilaisseura taistelee tiukasti noususta Valioliigaan.

– Aston Villalla on pitkä ja komea historia. Maineensa puolesta se kuuluisi Valioliigaan. Lähtökohdat tuohon otteluun ovat, että toinen on ylhäällä ja toinen alhaalla. Boltonille varmasti pistekin tästä ottelusta olisi bonus, Kanerva toteaa.

Bolton isännöi Aston Villaa lauantaina klo 19.30 alkaen. Ottelu on nähtävissä suorana osoitteessa viaplay.fi. Ottelun parhaat palat ovat nähtävissä osoitteesta viasport.fi.

Juho Hirvonen