Mixu Paatelainen toivottaa Englannin Valioliigan takaisin maajoukkuetauolta herkullisessa tilanteessa. Pelissä on paljon, niin kärkipäässä kuin putoamistaistelussa. Kierroksen pääotteluiksi UBONin boss nostaa lauantailta yhden ja sunnuntailta toisen pelin.

Mixu, Valioliigassa on kaikki yhä auki. Missä asetelmissa palataan maaottelutauolta?

– Ei kaikki ole enää auki. Pitää muistaa, että Cityn mestaruus on varma, samoin WBA:n putoaminen. Mutta muuten onkin paljon pelattavaa. Cityn takana taistellaan kolmesta paikasta Mestarien liigassa ja WBA:n edessä kahdesta putoajanpaikasta.

– Eikä ratkaisuja tule tänäkään viikonloppuna, mutta paljon viisaampia saatetaan tilanteesta olla.

Pitää paikkansa. Mikä on päänostosi lauantain kierrokselta?

– Se on häntäpään ottelu West Ham-Southampton. Panokset ovat tässä pelissä todella kovat. Soton on viivan alla, West Ham viivan päällä. Eroa on kaksi pistettä. Lisämausteensa tähän peliin tuo se, että Crystal Palace pelaa Liverpoolia vastaan jo aikaisemmin, joten joukkueilla on tiedossa, miten Palace on pelannut. Palacehan on samoissa pisteissä West Hamin kanssa.

– Southamptonin pitää peli voittaa. Muuten ero kasvaa viiteen pisteeseen West Hamiin nähden. Todennäköisesti Palace pysyy edelleen kahden pisteen päässä, sillä en mitenkään näe, miten edes Roy Hodgsonin puolustus pystyisi Liverpoolin Mo Salahin johtaman hyökkäyksen pysäyttämään.

Southamptonilla siis pakkovoitto. Mutta voittaminen ei ole ollut todellakaan helppoa heille?

– Ei ole. Joukkue on pelannut eniten tasapelejä koko sarjassa, 13. Voittoja on vain viisi! Eli Pellegrinin Southamptonia oli hankala voittaa, mutta eivät hekään juuri voittoja juhlineet. Nyt on uusi mies ruorissa. Mark ”Sparky” Hughes voi hyvin puhaltaa henkeä kieltämättä hengettömän näköisesti koko kauden pelanneeseen joukkueeseen. FA Cupissa he menivät jatkoon, tosin WBA:n kustannuksella, katkeran Newcastle-tappion jälkeen. Itse veikkaan, että Hughes tuo joukkueeseen tuoreutta ja yritystä.

Entä vastustaja West Ham. Sielläkään ei ihan hyvässä hengessä mene…?

– Ei mene. Fanit ovat tyytymättömiä kaikkeen. He eivät pidä pelaamisesta Olympiastadionilla, he haluavat seurajohdosta eroon, he eivät ole tyytyväisiä joukkueeseen – eivät siis mihinkään. Viime kotiottelussa oli vahvaa protestointia ja ylilyöntejä. Saa nähdä miten nyt käy: toivon mukaan siellä ymmärretään, että juuri nyt pitäisi tukea omaa joukkuetta tai lähtö voi olla edessä. Championshipissä ei ole yhtä mukavaa tehdä kentänvaltauksia kuin Premier Leaguessa…

Kumman näet suosikkina?

– Tylsää sanoa, mutta veikkaan, että peli päättyy tasan. Southampton yrittää olla aktiivisempi kuin aiemmin, mutta ei sielläkään tyhmiä riskejä oteta.

Mitä muuta nostaisit lauantailta?

– Salahin maalijahdin. Egyptin lahja on tekemässä historiaa, sillä mies on tehnyt jo 28 maalia – nykymuotoisen Valioliigan maaliennätys on 31 maalia kauden aikana. Muistaakseni kuusi pelaajaa on 30 maalin rajan ylittänyt. Nykykunnossa olisi ihmeellistä, jos Mo Salah ei tuohon joukkoon nousisi. Tätä kautta pidän siis Liverpoolia myös suosikkina Palacea vastaan.

[readmore from=Mixu-Paatelainen]

– Toinen massiivinen ottelu lauantaina on Newcastle-Huddersfield. Jos Newcastle voittaa, pidän heidän sarjapaikkaansa aika varmana. Huddersfield ei vielä voitolla ole kuivilla – joukkueella on paha loppuohjelma – mutta piste tai pisteet Newcastlen-vierailulta olisivat kullan arvoiset.

– Näen, että sarja on nyt viimein saanut keskikastin. Sen muodostavat Arsenal, Burnley, Leicester, Everton, Bournemouth ja Watford sekä pienellä varauksella Brighton. Tosin kaikki voi taas muuttua viikonlopun jälkeen.

Ja sitten sunnuntaille. Ohjelmassa on kaksi ottelua: Arsenal kohtaa Stoken ja Chelsea-Tottenhamin. Iso peli, varsinkin jälkimmäinen?

– Nimenomaan jälkimmäinen. Kyllä se sunnuntain ensimmäinenkin peli on kiinnostava. Veikkaan, että Arsenal pelaa jo tulevaa Eurooppa-liigan otteluaan siinä ja valitsee kokoonpanonsa hyvin pitkälle sen mukaan. Tämä voi avata Stokelle pikkuruisen mahdollisuuden yllätykseen. Mutta vain minimaalisen, sillä Arsenal tarvitsee loppukauden peleilleen Emiratesin täyden tuen. Voitot tuovat sen.

– Chelsea-Tottenham on panoksiltaan huikea. Jos Spurs voittaa, voidaan Chelsean leirissä aloittaa hiljakseen keskittyminen ensi kauden Eurooppa-liigaan. Tottenhamin täydet pisteet jättäisivät vähintään seitsemän pisteen kaulan top neljään.

Miten Chelsea peliin lähtee?

– Veikkaan, että asenteella ”all in”. Kotikenttä, ei mitään hävittävää. Tässä pelissä on ainekset erittäin viihdyttäväksi ja korkeatasoiseksi otteluksi. Tottenhamilta puuttuu todennäköisesti Harry Kane, mutta tulivoimaa löytyy muualtakin. Chelsea voi hyvin heittää kentälle Oliver Giroudin, jolle Tottenhamin voittaminen entisenä Arsenal-pelaajana olisi hyvin vahvasti DNA:ssa jo muutenkin.

– Ennakkoarveluni on, että Chelsea voittaa ja pitää kilpailun Mestarien liigan paikoista yllä vielä tämän kierroksen jälkeen.