Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen ylistää Tottenhamin esitystä sunnuntain ottelussa Chelseaa vastaan. Spurs otti makean voiton ja varmisteli samalla asemiaan neljän parhaan joukossa. Samalla Chelsea putosi todella vaikeaan paikkaan.

Mixu, miten iso Tottenhamin voitto oli?

– Se oli massiivisen iso. Ei voisi makeammin mennä putki poikki! 28 vuotta ilman voittoa Stamford Bridgellä ja nyt kolme pistettä kotiin. Vieraspeli, maali tappiolla, Harry Kane penkillä… ja tästä tilanteesta 3-1-voitto.

– Tottenhamin valmennus yksinkertaisesti voitti taktisessa pelissä Chelsean. Spurs pystyi nousemaan toisella jaksolla uudelle tasolle, Chelsea vaipui keskinkertaisuuteen. Tietysti maaleissa Tottenham osoitti, miten paljon yksilötaitoa joukkueessa on – vaikka Kane oli vielä lähes koko pelin sivussa. Kova suoritus.

Ratkaisiko tämä lopullisesti top-neljän kokoonpanon?

– Hyvin lähelle ainakin. Vaatisi aikamoista lipsumista muilta ja täydellistä tiliä Chelsealta, jotta heidän viides sijansa voisi kohentua. Tottenham karkasi jo kahdeksan pisteen päähän ja myös ottelunsa voittaneet Man United ja Liverpool nappasivat lisää etumatkaa.

Jos Chelsea päätyy viidenneksi, uskotko jonkinlaisiin seuraamuksiin?

– Totta kai. Hallitsevan mestarin putoaminen Mestarien liigan ulkopuolelle johtaisi ilman muuta jonkinlaiseen muutokseen. Sitten onkin seurajohdon asia miettiä, myllerretäänkö pelaajistoa vai manageriporrasta vai molempia. Tällä kaudella Chelsea ei ole missään vaiheessa näyttänyt olevan harmoniassa. Loistokkuutta on nähty harvoin, epäonnistumisia paljon.

City jatkaa ylhäisessä yksinäisyydessään kärjessä ja tämän kierroksen jälkeen näyttää tosiaan siltä, että muutkin top-neljän sijoitukset on ratkenneet. Kuinka paljon lopullisella järjestyksellä on väliä, jos sijoittuu sijoille 2-4?

– Tässä tapauksessa panosta kyllä on. José Mourinho ja Man United haluavat ilman muuta olla ”best of the rest” ja tätähän Mourinho on kritiikin keskellä koko ajan tuonut esiin. Tavoite: sijoittua Valioliigassa kakkoseksi.

– Liverpoolille korkein mahdollinen sijoitus on tärkeä siksi, että se antaa lisää uskottavuutta fanien näkökulmasta: Liverpool on takaisin neljän kärkijoukkueen sakissa. Tottenhamille merkitys on ehkä vähäisempi, mutta joukkue nauttii pelaamisesta ja voittamisesta sen verran paljon, että maalijuhlia nähdään jatkossakin.

Häntäpäässä tapahtuu joka kierroksella – nostit ennen viikonloppua kierroksen tärkeimmäksi otteluksi pelin West Ham-Southampton. Siitä tuli sitten aika yksipuolinen näytös…

– Homma ratkesi jo ensimmäisellä jaksolla. 3-0 taululle ja peli oli siinä. West Ham oli vahva, Southampton ei. Ansaittu voitto. Muista häntäpään ryhmistä Newcastle otti isot pisteet ja sysäsi Huddersfieldia lähemmäksi viivaa. Sanoisin, että tuolla voitolla Newcastle lunasti paikkansa ensi kaudeksi Valioliigaan.

– Crystal Palace nappasi taas sympatiapisteitä kiusaamalla isompaansa lähes loppuun. Sitten iski Mo Salah. Mutta Palacen loppuohjelma on suotuisa ja nitropelit edessä. Peli ei näytä pahalta, joten luulen edelleen, että Palace pysyy sarjassa.

– Stoke hävisi Arsenalille selvästi, mutta tasoero ei ollut kolmea maalia. Pitää muistaa, että Stoke on vain kolme pistettä putoamisviivasta, joten kaikki on mahdollista. Tyvipää on edelleen hyvin tiivis ja nitroja menee enemmänkin vielä monen joukkueen kannattajilla.