Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen ylistää lauantaista Manchesterin derbyä yhdeksi valioliigahistorian suurista peleistä. City ei saanut vielä sinettiä mestaruudelleen, sillä Manchester United nousi kuolleista voittoon. Mixun mukaan kierros oli muutenkin poikkeava, sillä vain yksi ottelu päättyi kotivoittoon.

Mixu, olipahan ottelu… Olisitko uskonut ensimmäisen jakson jälkeen, että United pääsee edes lähelle Cityä?

– Myönnän, että en olisi. City oli ensimmäisellä jaksolla niin paljon parempi, jokaisessa asiassa. Taululla olivat lukemat 2-0, mutta siellä olisi pitänyt olla luvut 6-0. Tasoero oli massiivinen. Jotenkin näytti siltä, että City nauttii ja tekee mitä haluaa, ja United ottaa mukisematta vastaan selkäsaunan. Mutta toisin sitten kävi….

Niin teki. Mitä tapahtui?

– Sanoisin, että José Mourinho koki jonkinlaisen valaistuksen tai ylösnousemuksen tauolla. Ehkä hän vain sanoi pelaajilleen, että menkää sinne, pelatkaa jalkapalloa ja nauttikaa. Tietysti hän teki lopulta sen ratkaisuvedon, että nosti Paul Pogban selkeästi ylemmäs. Samalla hän nosti Pogban pelillisestä ja itseluottamuskuopasta – pitkästä aikaa hän ikään kuin salli Pogban olla se pelaaja, joka hän on ja josta maksettiin yli sata miljoonaa.

Kaksi maalia ja mahtipeli muutenkin. Mikä oli Pogban viesti Mourinholle ja muillekin?

– Megatähtien ja managerien välienselvittelyjä jauhetaan mediassa loputtomiin. Onko Mourinholla ja Pogballa – joka kuitenkin on Mourinhon ehdoton ykköshankinta koko hänen Manchesterissa olonsa aikana – edes ollut mitään ongelmia? Varmaankin he ovat käyneet keskusteluja siitä, missä roolissa Pogba pystyisi auttamaan joukkuetta parhaiten. Sitä roolia ei ole ollut tarjolla, joten Pogba on pahimmillaan valunut jopa penkille.

– Pogban lisäksi tasoaan nosti Alexis Sánchez. Ehkä hänkin alkaa löytää oman paikkansa joukkueessa? Jotenkin homma on ollut hakemista, paitsi toisella jaksolla lauantaina.

Miten tärkeä tuo peli lopulta oli?

– Henkisesti hyvin tärkeä Unitedille. Se varmisti heidän paikkansa neljän parhaan joukossa ja antoi hyvän etulyöntiaseman kakkossijalle. Nyt Unitedin ykköstavoite on kuitenkin FA Cup. Todellisuudessa sillä, onko sarjassa toinen vai neljäs, ei ole kuin kosmeettinen merkitys. FA Cup toisi hopeaa palkintokaappiin ja siitähän José tykkää.

– Cityn tulevan mestaruuden kannalta pelin lopputuloksella ei ollut mitään merkitystä. Mutta sotkiko toinen perättäinen tappio Cityn suunnitelmia tiistain Liverpool -peliin? Mene ja tiedä. Varmaankin jotkut seikat laittoivat Pep Guardiolan miettimään. Fakta on kuitenkin tiistaina se, että Cityn on pidettävä Liverpool nollilla, jos he haluavat jatkoon. Jos Liverpool tekee maalinkin, pitäisi Cityn tehdä viisi.

Vaikutti, että kierros ratkaisi lopulta sarjan kärkinelikön jo tässä vaiheessa. Mitä mieltä olet?

– Samaa mieltä, pitkälti. Chelsea jäi 1-1 tasapeliin kotonaan West Hamin kanssa. Ero Mestarien liigaan on jo kymmenen pistettä. Tosin Liverpoolilla on peli enemmän pelattuna. Aika toivoton tilanne siis.

– Chelsea on vielä cupissa mukana, joten hanskoja ei siellä heitetä kokonaan tiskiin. Mutta jokainen tietää Stamford Bridgellä, että isoja muutoksia on tulossa. Jälleen kerran.

Häntäpään kamppailu pysyy kierros kierroksen jälkeen tasaisena. Miksi näin?

– Siksi, että joukkueet pelaavat niin paljon ristiin ja niin paljon tasapelejä. Ajattelepa tätä kierrosta. Pelattiin kymmenen ottelua, joista vain yksi päättyi kotivoittoon! Yksi, Arsenalin peli. Neljä peliä päättyi vierasvoittoon ja viisi, eli puolet, tasapeliin. Erot pysyvät pieninä.

– Newcastle otti ison vierasvoiton Leicesteristä ja pomppasi sarjassa sijalle 10. Sarjapaikka varmistui, onnea vain Rafalle (toim. huom. Newcastlen manageri Benítez) siitä. Ja onnea myös WBA:lle, joka nappasi pisteen. Swansea jätti tuon paikan käyttämättä ja uhat ovat yhä ilmassa, heilläkin.