Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen onnittelee vilpittömästi Englannin Valioliigan mestarijoukkuetta, Manchester Cityä. Top 4 -joukkueet ovat edelleen hyvissä asemissa eikä vaikuta siltä, että tähän olisi tulossa muutosta. Häntäpäässä taistelu jatkuu.

Mixu, City sitten varmisti omansa. Oikeutettu mestari?

– Ilman muuta näin. Spursia vastaan oli taas tarjolla sitä tuttua Cityä. Loistoa, vauhtia, tehoja. Spurs on ollut huippukunnossa, mutta niin vain City oli huomattavasti parempi. Voitto varmisti mestaruuden käytännössä, lopullinen sinetti tuli sitten sunnuntaina – vähän nololla tavalla, mutta ei Cityn vuoksi.

Niinpä. Manchester United onnistui häviämään kotonaan WBA:lle. Kakkossija säilyi silti.

– Ainakin toistaiseksi. Tietysti Unitedilla on loppukauden tärkein peli edessä ensi viikonloppuna FA Cupissa, mutta kyllä siellä halutaan sarjassa toiseksi tulla. Täysin käsittämätön konttaus kotona: ei ihme, että fanit osoittivat äänekkäästi turhautumisensa.

– FA Cupin voitto, sarjan kakkossija ja paikka Mestarien liigassa tekisivät kaudesta siedettävän. Tai ainakin paremman kuin edellinen kausi. José Mourinho tuo tämän varmasti esiin lopuissa infoissaan. Eli brittiversiona ”eteenpäin on menty”.

– Mutta on täysin eri asia, mitä mieltä fanit ovat. Attack-huudot ovat kaikuneet vähän turhaan. Mielenkiintoista nähdä, mitä kesä tuo tullessaan ja mihin suuntaan United menee siirtomarkkinoilla.

Kiva voitto WBA:lle kuitenkin…?

– Ilman muuta. Mutta mitään väliä sillä tuskin on. WBA:n pitäisi ottaa lopuistakin peleistä täydet pisteet, jotta sillä olisi mahdollisuus säilyä. Näin ei tule tapahtumaan.

Viivan ympärillä tapahtui taas kaikenlaista. Oljenkorsiin tartuttiin – ja ei tartuttu.

– Huddersfield otti valtavan voiton Watfordista ja nosti itsensä kohtuullisiin asemiin. Crystal Palace pystyi myös pakkovoittoon, mutta ei siellä pystytä vielä ihan vapaasti hengittämään. West Hamin tasoitus Stokea vastaan viime hetkillä oli iso maali.

– Stokelle tuo päästetty maali oli lähes kohtalokas. Jotenkin tuntui, että oljenkorsi katkesi. Stoke on pelannut jo 34 ottelua ja olisi todellakin tarvinnut täydet pisteet. Mutta niin vain Hammers tuli tasoihin.

– Swansean huippuvire tuntuu nyt kadonneen. Vaikka joukkue sai pisteen Evertonia vastaan, on joukkue ensimmäinen putoamisviivan yläpuolella.

Mutta aikamoista loppukiriä vaaditaan, jos tämän hetken viivan alla olevat joukkueet vielä nousevat. Eikö näin?

– Kyllä. WBA:n tilanne on aika lohduton. 24 pistettä ja 34 peliä pelattuna. Stokella 28 pistettä ja samoin 34 peliä takana. Southampton, joka ulosmittasi hienon taistelun Chelseaa vastaan häviten silti, on myös saanut 28 pistettä. Mutta heillä on vain 33 ottelua pelattuna.

– Swansea on viisi pistettä Sotonin edellä, myös 33 ottelua pelattuna. Sitten tulee Palace pisteen Swanseaa edellä, mutta peli enemmän pelattuna. Pistemäärässä 35 – eli seitsemän pistettä putoamisviivasta – ovat Huddersfield, West Ham ja Brighton. Näistä Brighton ja West Ham ovat hyvissä asemissa, sillä heilläkin on vasta 33 peliä pelattuna.

– Paljon pelataan vielä ristiin, mutta voittoja pitää alakerran saada, muuten näissä joukkueissa alkaa Mestaruussarja-aika.

Valioliigalle harvinaisesti pelejä on kauden tässä vaiheessa epätasainen määrä. Miten asiaa pitää lukea?

– Se täytyy spekuloinneissa huomioida. Peli kädessä ei tarkoita automaattisesti kolmea pistettä. Mutta epätasainen määrä pelejä tulee olemaan FA Cupin vuoksi hyvin myöhäiseen vaiheeseen. Seuraaminen vaatii vähän enemmän laskelmia.

Jo viikolla pelataan sitten seuraavat pelit. Miltä ne näyttävät?

– Kärkipään joukkueet ovat pääasiassa kentällä. Tiistaina tietysti Brighton-Tottenhamissa on iso panos kotijoukkueella. Voitto varmistaisi käytännössä sarjapaikan, tasapelikin melkein.

– Spursille viikon tärkein ottelu on viikonlopun FA Cupin peli, joten kierrätystä voi olla luvassa. Samoin keskiviikkona Unitedin kokoonpanossa, kun Mourinho seurueineen matkustaa Bournemouthiin.

– Viikon isoin peli on ilman muuta Leicester-Southampton. Leicester on tukevasti keskikastissa, mutta Southamptonin on ilman muuta saatava jotain tästä ottelusta. Ehkä niukka tappio Chelsealle nosti joukkueen itseluottamusta? Torstain täytyy olla toivoa täynnä Sotonille, muuten asema pohjalla vain heikkenee. All in ja sitten nähdään, tuoko se jotain.