Liverpool on selvittänyt tiensä Mestarien liigan loppuotteluun ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen.

Finaalipaikka varmistui, vaikka Roma oli parempi 4–2-lukemin keskiviikkoiltana Stadio Olimpicolla. Yhteismaalit kirjattiin niukasti 7–6 Jürgen Kloppin miehistön eduksi.

Liverpoolin maalintekijät olivat Sadio Mané ja Georginio Wijnaldum, jolle osuma oli ensimmäinen vierasmaali englantilaisjoukkueen riveissä. Liverpool on heiluttanut tällä kaudella verkkoa jo 130 kertaa, jos kaikki kilpailut huomioidaan.

Liverpool FC

@LFC
YYEEEEESSSSSSSSSS!!!! Kiev here we come!!! 🙌🙌🙌

Roman osumista vastasivat Radja Nainggolan (2), Edin Džeko, ja omiin osunut James Milner.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta vuosien saatossa, kun Mestarien liigan kaksiosaisessa välieräparissa tehtiin 13 maalia. Pudotuspeleissä vastaavaan lukemaan on ylletty kertaalleen.

This is the first time in history that 11+ goals have been scored across two legs in a Champions League semi-final.

When it rains, it pours. 🌧

Manélle maali oli jo kauden yhdeksäs Mestarien liigassa. Hyökkäyskolmikon muut jäsenet Mohamed Salah ja Roberto Firmino ovat takoneet kymmenen maalia mieheen. Yhteismaalimäärä 29 rikkoo Real Madridin Cristiano Ronaldon, Gareth Balen ja Karim Benzeman nimissä olleen aiemman ennätyksen (28).

Liverpool kohtaa 26. toukokuuta Kiovassa pelattavassa loppuottelussa juuri Real Madridin, joka kukisti välierissä Bayern Münchenin yhteismaalein 4–3. Finaalissa nähtiin edellisen kerran englantilaisväriä kaudella 2011–12, jolloin lontoolainen Chelsea valloitti Euroopan.

Liverpool voitti Mestarien liigan vuonna 2005 Istanbulissa. Kaksi vuotta myöhemmin joukkue hävisi loppuottelussa Milanille.

2017/18: Salah, Mané & Firmino = 29 goals ⚽️

2013/14: Bale, Benzema & Cristiano = 28 goals ⚽️

Liverpool's front three are officially the most prolific trio in Champions League history.

Vähintään kolmen maalin voiton tarvinneen Roman illan suunnitelma kävi selväksi jo avausminuuteilla. Joukkue lähti etenemään suoraviivaisesti kohti Liverpoolin päätyä, ja ensimmäisen yrittäjän Alessandro Florenzin kaukoveto viuhui ohi maalin.

Avausmaali nähtiin kuitenkin toisessa päässä Manén vietyä vieraat johtoon yhdeksännellä peliminuutilla Firminon syötöstä. Nainggolan saa ottaa osuman kontolleen, sillä hän syyllistyi tilanteessa ratkaisevaan pallonmenetykseen.

Liverpool oli voittanut avauskohtaamisen kotonaan 5–2, joten joukkue karkasi Manén vierasmaalin turvin jo ratkaisevan tuntuiseen neljän maalin kokonaisjohtoon.

Romakin pääsi pian maalin makuun, sillä Virgil van Dijkin potkaisema purkupallo kimposi Milnerin pään kautta omaan maaliin. 1–1-tasoitusosuma tuli vajaan vartin kohdalla.

Liverpool pääsi ottelussa takaisin kuskin paikalle 26. minuutilla, kun kotikenttämaaleihin erikoistunut Wijnaldum puski pallon lähietäisyydeltä verkkoon Džekon epäonnisen jatkon jälkeen.

UEFA Champions League

@ChampionsLeague
Wijnaldum's first away goal since 17 May 2015 ⏲️👌

#UCL

Roman toinen tasoitus oli lähellä vielä ennen taukoa. Ikuiseen kaupunkiin matkustaneet tuhannet vieraskannattajat saivat huokaista helpotuksesta Stephan El Shaarawyn laukauksen osuttua tolppaan.

Kotijoukkue sai jälkimmäiseen puoliaikaan toivomansa alun ja tuli tasoihin Džekon maalilla. Maalivahti Loris Karius torjui El Shaarawyn tykittämän pallon entisen valioliigapelaajan ulottuville, ja tämä onnistui maalinteossa jo viidennessä peräkkäisessä Mestarien liigan pudotuspeliottelussa.

Reilun tunnin kohdalla Liverpoolin Trent Alexander-Arnold pysäytti Patrik Schickin kudin kädellään, mutta palloa ei jostakin syystä viety pilkulle.

Siitä jäi jossiteltavaa, sillä Roma venyi ottelun lopussa loppukiriin. Nainggolan pyssytti ensin 86. minuutilla komean kaukolaukausmaalin ja osui vielä lisäajalla rangaistuspotkusta Liverpoolin vaihtomiehen Ragnar Klavanin käsivirheen jälkeen.

Vaikka Roma voitti ottelun, päätösvihellyksen soidessa juhlivat Liverpoolin pelaajat.