Coventry City on yksi Valioliigan perustajaseuroista, joka pelasi Englannin korkeimmalla sarjatasolla peräti 34 kautta putkeen ennen putoamistaan vuonna 2001. Sukellus syveni viime keväänä entisestään, kun seura putosi neljännelle sarjatasolle ensimmäistä kertaa lähes kuuteen vuosikymmeneen.

Tämä kausi on sujunut taas valoisemmissa merkeissä, sillä Coventry selviytyi mukaan Kakkosliigan nousukarsintoihin, jonka välierävaiheessa se kohtaa Notts Countyn. Valoa perinteikäs jalkapalloseura haluaa lähettää myös kurjuuden ja synkkyyden keskelle, sillä Coventry on lähettänyt 30 suurta laatikollista Coventryn peliasuja Irakissa sijaitsevalle Darashakranin pakolaisleirille.

 

Kyseinen pakolaisleiri on suunniteltu 13 000 ihmiselle, jotka ovat lähteneet Syyrian sisällissotaa pakoon. Coventryn puheenjohtaja Tim Fisher vieraili äskettäin leirille liikematkansa jälkeen, ja sai idean seuransa hyväntekeväisyyshankkeeseen.

– Olin syvästi järkyttynyt leirin elinolosuhteista, mutta mielialani koheni, kun näin, millainen positiivinen vaikutus jalkapallolla on yhteisöön, Fisher totesi Sky Sportsille.

– YK selvästi tunnisti ”kauniin pelin” voiman ja rakensi nopeasti leirille pienen kentän, joka auttaa pitämään mielet ja kehot terveinä.

– Pakolaiset vastasivat huutoon muodostamalla omat liigansa ja kilpailunsa, mutta peliasuja ja varusteita he eivät pysty organisoimaan. Siinä kohtaa Coventry päätti kantaa kortensa kekoon. Halusimme tukea heidän pyrkimyksiään ja haalia kokoon niin paljon peli- ja harjoitusasuja kuin pystymme Darashakraniin lähettämään.

– Toivomme, että hankkeemme myös tuo julkisuutta syyrialaisten pakolaisten ahdinkoon Irakissa ja muilla leireillä, ja toivottavasti motivoi muitakin seuraamaan esimerkkiämme.

Peliasut jaetaan pakolaisleirin asukkaille tänä viikonloppuna vapaaehtoisvoimin. Fisher toivoo eleen auttavan kurjuuden keskellä olevia ihmisiä jaksamaan.

– Leirillä olevat ihmiset voivat olla turvassa sodan taisteluilta nyt, mutta leirin olosuhteet ovat äärimmäisen haastavat – suoraan sanottuna he elävät kamalissa olosuhteissa.

– Kaiken kurjuuden keskellä yksinkertaisesta jalkapallokentästä on tullut leirin keskipiste ja sillä on ollut suuri vaikutus yhteisöön. On selvää, että urheilun riemu tarjoaa heille kipeästi kaivattua helpotusta, Fisher uskoo.