Everton esitteli maanantaina virallisesti ensi kertaa medialle uuden managerinsa Marco Silvan, sekä seuran urheilutoimenjohtaja Marcel Brandsin. Kun Silva nykyisen toimensa ensimmäisessä pressissä korosti vakauden tavoitetta, puhuu Brands periaatteessa samasta aiheesta, mutta hieman toisin sanankääntein.

Viime kauden kahdessa siirtoikkunassa Everton käytti pelaajiin yhteensä reippaasti yli 200 miljoonaa euroa. Brands sanoo, ettei vastaavaa tulla näkemään jatkossa.

– Ei. Ensinnäkin meidän pitää aloittaa myymällä pelaajia pois, sekä uusien ostamisen vuoksi, että myös palkkarakenteen tasapainottamiseksi. Kyse ei ole sinänsä pelkästään rahasta; valmentajalle ei ole mahdollista työskennellä 38 pelaajan suuruisen joukon kanssa.

Ryhmän koon lisäksi Brands nostaa esiin ikuisuusaiheen, ilahduttaen varmasti monia.

– Meidän pitää rakentaa sen kokoinen joukkue, jollaisen kanssa Marcon on järkevää työskennellä. Lisäksi nuorille pelaajille pitää aina taata mahdollisuus nousta edustusjoukkueeseen.

Tavoite on siis supistaa edustusjoukkueen rinkiä, ja se saattaa hollantilaisen mukaan hyvinkin tapahtua kokeneemmista, jopa viime aikoina seuraan tulleista pelaajista luopumalla.

– Ryhmän pitää koostua 25-30 pelaajasta. Nykyisestä joukosta monet eivät ole enää nuoria, ja he ovat nimenomaan sellaisia, jotka ovat tulleet mukaamme viime aikoina. Nyt pitää olla rehellinen ja miettiä, onko heistä kaikilla tulevaisuutta Evertonissa. Kaikista keskusteluista ei tule mukavia, mutta meidän on luotava ryhmä, jossa kaikki ovat sekä pelihaluisia, että joilla myös on mahdollisuuksia päästä pelaamaan.

Viime kesänä noin 27 miljoonan euron kaupassa Ajaxista Merseysiden sinisiin hankittu Davy Klaassen ei ole huono veikkaus yhdeksi pois raivattavista. 25-vuotias hollantilainen nähtiin kauden aikana valioliigaotteluissa vain seitsemään otteeseen. Wayne Rooney siirtynee Yhdysvaltoihin, ja Morgan Schneiderlin lienee myös yksi Brandsin edellä tarkoittamista nimistä.

[readmore from=everton]

Brands myöntää kuitenkin, ettei pelaajien liikutteleminen suuntaan tai toiseen ole, varsinkaan Englannissa, ikinä helppoa.

– Sanon aina, että jos ostat 10 pelaajaa, kahdeksan tai yhdeksän heistä on onnistuttava todella hyvin. Kyse ei kuitenkaan ole koneista, jotka voi vain käynnistää ja sammuttaa tilanteen mukaan.

Lähde: The Guardian