Eurooppalaisen jalkapallon sarjakausi lähtee toden teolla käyntiin tänä viikonloppuna, kun Englannin Valioliigan kausi 2018-19 potkaistaan liikkeelle.

Suomessa Valioliiga näkyy tuttuun tapaan Viasatin kanavilla ja Viaplay-palvelussa. Haastattelimme Viasatin jalkapallotuottajaa Antti Saloa kauden kynnyksellä.

Lähdetään liikkeelle pelillistä asioista. Mitä odotat alkavalta kaudelta?

– Itseäni kiinnostaa tosi paljon aina kun valmentajat vaihtuvat isoissa seuroissa, miten nopeasti se muutos näyttäytyy. Arsenal on tällä kaudella todella mielenkiintoinen seura, kun Arsène Wenger on reilun 20 vuoden jälkeen siirretty syrjään ja tilalla on Unai Emery. On kiinnostavaa nähdä, miten nopeasti Unai Emeryn kädenjälki alkaa näkyä siellä, vai näkyykö ollenkaan, Salo pohtii Valioliiga.comille.

– Toinen lontoolaisseura Chelsea on aina tuulinen paikka. Mestaruuskaan ei riitä siihen, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Chelseassakin on nyt uusi valmentaja, Maurizio Sarri. Sarrin valmentama Napoli oli viime kaudella aika monen puolueettoman futisdiggarin pikkuinen suosikki, ja (Manchester Cityn päävalmentaja) Pep Guardiolakin kehui Napolin pelaamista todella pitkälle viedyksi. On mielenkiintoista nähdä, mitä Sarri tuo Chelseaan.

Viime kaudella Manchester City vei mestaruuden peräti 19 pisteen erolla ennen paikallisvastustaja Manchester Unitedia. Tältä kaudelta voi varmaankin toivoa tiukempaa mestaruustaistelua?

– Noin suuri ero mille tahansa jengille kova tehtävä kurottavaksi kiinni. Iso kysymys on, pystyykö Man United ottamaan Cityä kiinni? Tai pystyykö Liverpool ottamaan Cityä kiinni? Siellä on tehty isoja hankintoja, Alisson ehti hetken aikaa pitää maalivahtien maailmanennätyssiirtosummaakin hallussaan.

– Liverpoolin, Man Unitedin, Chelsean ja Arsenalin lisäksi haastajiin kuuluu myös viime kauden kolmonen Tottenham, joka ei tehnyt lainkaan hankintoja kesällä ja muuttaa taas uudelle stadionille.

– Tilanne on jälleen sama kuin ennen viime kauden alkua, eli periaatteessa kuusi joukkuetta taistelee mestaruudesta, olkoonkin että City lähtee jonkinasteisena ennakkosuosikkina kauteen. Käytännössä näiden haastajien järjestys on taas aikamoista arpapeliä ja on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan kausi lähtee.

Siirrytään seuraavaksi itse ottelutuotantoihin. Minkä asian nostaisit ensimmäisenä esiin?

– Ei voi tarpeeksi ihmetellä ja kehua Pasi Rautaisen paneutumista ja osaamista, sitä tapaa millä hän valmistautuu näihin lähetyksiin ja kauteen. Siinä on tuottajallakin todella turvallinen fiilis. Jos nyt on esimerkiksi Burnley-Brighton-ottelu lauantaina viideltä, joka ei välttämättä ole se kaikkein seksikkäin peli ja helposti hanskat saattaisivat tipahtaa, että ”tehdään nyt vaan tämä”.

– Sitten tulee Rautiainen höyryämään, että hän on katsonut molempien joukkueiden neljä edellistä peliä ja tämä on nyt pointti, johon tässä pelissä kannattaa ehdottomasti keskittyä.

– Se työmoraali ja työtapa on uskomaton. Tässä aina uusien kausien kynnyksillä mietitään, kun kaikki tiedottavat studiomiehistöistä, että ketkä ovat uusia. Tuntuu vähän tylsältä sanoa, että meillä on jo se paras. Ei tarvitse hakea aina sitä uutta ja ihmeellistä, koska yksikään heistä ei yllä sille tasolle, millä Pasi on. Sitä kannattaa kaikkien seurata. Pasi on huippuluokan ammattilainen myös tuossa hommassa.

Tällä kaudella Pasi saa jälleen rinnalleen tutun aisaparin, kun Keke Armstrong palaa tv-kommentaattoriksi. Miten luonnehtisit tätä kaksikkoa?

– Keke tuo syntyperäisenä englantilaisena sellaista paikallistuntemusta, jota ei voi muualta hankkia. Nyt oli hyvä sauma tuoda taas Keke takaisin. Etenkin kun tietää, että Pasilla ja Kekellä on aina kulkenut hyvin ja heillä on synkannut myös studioiden ulkopuolella hyvin. Uskon, että siitä kemiasta tullaan nauttimaan myös tv-ruutujen ääressä.

– Pasin ja Keken paluuta yhteen on toivottu paljon. Nyt oli meidän mielestämme oikea aika houkutella Keke takaisin ja olemme onnellisia, että hän valitsi meidät.

Miguli (Mika) Kottila on Pasin kanssa tuttu Mestarien liigasta aiemmilta kausilta. Se parivaljakko toimi koko ajan paremmin ja paremmin, eikä nähty mitään syytä jättää sitä kaksikkoa käyttämättä myös Valioliigassa alkavalla kaudella.

Nähdäänkö studioissa tulevalla kaudella myös muita nimiä yllämainitun trion lisäksi?

– Miguli ja Keke tulevat tekemään näitä studioita paljon. Lisäksi meillä on vielä pari korttia käännettävänä, joista tullaan tämän kauden aikana vielä kuulemaan. Vielä tässä vaiheessa niistä ei voi sanoa mitään, mutta toivottavasti vielä tämän elokuun aikana.

Mennään sitten selostajiin. Tuomas Virkkunen siirtyi Mestarien liigan mukana C Morelle, mutta miltä sillä rintamalla muuten näyttää?

Ville Kuusinen ja Mikko Innanen jatkavat meillä kuten ennenkin. Tero Kainulainen selosti jo viime kaudella jalkapalloa. Kainulainen on ollut Viasatilla eräänlainen monitoimimies, joka on tehnyt toimittajan hommia studioihin ja selostanut useita eri lajeja. Pyritään käyttämään häntä tällä kaudella enemmän myös jalkapalloselostuksissa.

– Ville, Mikko ja Tero muodostavat niin sanotun ykkösnyrkin, joiden lisäksi uusina miehinä Viasatin selostusrosteriin mukaan tulevat mukaan Mikko Aaltonen ja Juhavaltteri Salminen.

Viasatin jalkapallokattauksessa on tapahtunut muutoksia viime kaudesta, kun Mestarien liiga sekä Espanjan ja Italian liigat jäivät pois. Mitä uutta on tullut tilalle ja miltä tarjonta nyt näyttää?

– Valioliigan oikeuksista tehtiin kesällä jatkosopimus, joka ulottuu kauden 2021-22 lopuun asti. Tämä vuosi Valioliigasta menee vielä entiseen malliin. Kauden aikana näytämme noin 200 suomeksi selostettua ottelua, vähän tarjonnasta riippuen normaaliviikonloppuna 4-6 ottelua kierrokselta. Käytännössä näytämme kaikki valioliigaottelut, mitä suinkin saamme näyttää.

– Uusina oikeuksina on Bundesliiga, joka alkaa 24.8. Siitä tullaan näyttämään viikossa 3-6 ottelua tv-kanavilla ja Viaplayssa kaikki ottelut joka kierrokselta, eli yhdeksän per kierros.

– Näiden lisäksi kattauksessa on Ranskan liigan, Belgian liigan, Skotlannin Valioliigan ja Englannin Mestaruussarjan oikeudet. Kun meillä on kaksi lineaarista tv-kanavaa, joilla näitä otteluita voidaan näyttää, niin luonnollisesti jokaikistä sarjaa ei voida viikoittain seurata tv:ssä.

– Näistä niin sanotusti pienemmistä liigoista poimimme mahdollisuuksien mukaan parhaita otteluita tv-kanaville ja Viaplay tarjoaa sitten enemmän näitä pelejä. Skotlannin liigasta esimerkiksi 2.9. kello 14.00 pelattava Old Firm Celtic-Rangers on mukana tv-kattauksessa.

– Kansallisten sarjojen lisäksi meillä on myös maaottelut. Suomen kaikki kymmenen maaottelua näkyvät Viasatilla, Viaplayssa ja Viafreellä. Tämän lisäksi meillä on oikeudet koko Euroopan karsintoihin ja Nations Leagueen.

– Maaottelutauolla näytämme kaikki parhaat ottelut niin, että aina kun pelataan, meillä on käytännössä koko ajan kaksi ottelua näkyvissä Viasat Jalkapallo- ja Viasat Urheilu -kanavilla. Se tarkoittaa noin 20:ntä ottelua maaottelutauon aikana. Viaplayssa voi lisäksi olla muutamia ylimääräisiä otteluita. Maajoukkuejalkapallo näkyy Viasatilla ja Viaplayssa myös ensi kesänä 14.6.-7.7. pelattavan Copa Américan muodossa.

Olet Twitterissä kuvaillut Viasatin tarjontaa kaikkien aikojen futispaketiksi, mikä herätti kriittisiä äänenpainoja esimerkiksi Mestarien liigan ja La Ligan perään kaipailleissa kommentoijissa. Vaikutat kuitenkin seisovan edelleen luonnehdintasi takana?

– Laskimme, että 27.7.2018-7.7.2019 välisenä aikana, eli 50 viikon ajan meiltä tulee joka ikinen viikko jotain huippufutista. On tietysti subjektiivista, mikä kenellekin on kaikkien aikojen kattaus.

– Jos tykkää esimerkiksi Veikkausliigasta, Allsvenskanista tai La Ligasta, niin silloin meidän paketti ei ole kaikkien aikojen paketti. Mutta tämä lähes vuoden kestävä jatkuva huippufutiksen tulva on se peruste, mihin ankkuroin väitteeni kaikkien aikojen kaudesta. Vastaavaa ei ole minun muistaakseni Suomessa nähty. Jos joku muistaa, voi ilmoittaa, niin voidaan yhdessä muistella näitä hyviä hetkiä!

– Tuleva kausi on myös aiempaa suomalaisystävällisempi. Huuhkajien maajoukkuepelit ovat tässä iso tekijä, mutta lisäksi meillä Bundesliiga, jossa on neljä suomalaista: Lukas Hradecky, Joel Pohjanpalo, Niklas Moisander ja Fredrik Jensen. Se on tosi mielenkiintoinen.

– Lisäksi meillä on Englannin Mestaruussarja, johon meni omasta mielestäni yksi kiinnostavimmista suomalaispelaajista, eli Teemu Pukki. Mestaruussarjassa on muitakin suomalaispelaajia, joita voi seurata. Belgian liigaan taas siirtyivät Mikael Soisalo ja Urho Nissilä. Siellä oli jo ennestään Jere Uronen ja Valtteri Moren. Saatiin paljon suomalaisittain kiinnostavaa sisältöä, mikä ilahduttaa itseäni.

Valioliigan avausviikonlopun lähetystiedot löydät Viasatilta ja Viaplaysta.

Heikki Kuparinen