Hyökkääjälle ei jalkapallossa liene montaakaan pahempaa asiaa kuin pitkäksi venähtävä maaliton jakso. Tästä olisi helppo kysyä lisää asiantuntevaa näkemystä vaikkapa Stoken kärkimieheltä Saido Berahinolta, joka vietti vastikään 913 päivää ilman onnistumista maalinteossa virallisessa ottelussa.

25-vuotias Berahino päätti kuivan kautensa 12 päivää sitten Liigacupin ottelussa Huddersfieldia vastaan. Kun ketsuppipullo oli kerran jo avattu, niin Berahino onnistui lauantaina toistamiseen – tällä kertaa maajoukkuetehtävissä.

Berahinon maajoukkuedebyytti ei kuitenkaan tapahtunut vuosien varrella tutuksi tulleessa Englannin paidassa, vaan todellisiin jalkapallokääpiöihin kuuluvan Burundin joukkueessa. Stoke-kärki sai äskettäin FIFA:lta luvan vaihtaa edustamaansa valtiota, ja debytoi Burundin paidassa lauantaina vieraspelissä Gabonia vastaan. 1-1 -tasapeliin päättynyt ottelu oli osa karsintoja Afrikan ensivuotisiin mestaruuskilpailuihin.

Berahinon ohella ottelun toisenkin maalin tehnyt pelaaja on valioliigakentiltä tuttu, sillä Gabonin tasoituksen iski Arsenal-kärki Pierre-Emerick Aubameyang.

Berahino pelasi Englannin eri juniorimaajoukkueissa kaikkiaan 47 ottelua. Tuhoisinta jälkeä Berahino teki alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, jossa hän teki 10 maalia 11 ottelussa. Vuonna 2014 hänet valittiinkin Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueen vuoden pelaajaksi.

Kasvattajaseurassaan West Bromwichissa ja Stokessa viisi valioliigakautta pelannut Berahino sai kertaalleen kutsun myös Roy Hodgsonin valmentaman Englannin A-maajoukkueen EM-karsintaotteluun, mutta peliminuutteja ei herunut. Niinpä hänellä säilyi edelleen oikeus edustaa myös synnyinmaataan Burundia.

[readmore from=Berahino-Saido]

Berahino muutti sisällissotaa käyneestä Burundista Englantiin 10-vuotiaana. Hänen isänsä oli kuollut sodassa ja Berahino joutui matkustamaan Englantiin yksin muuta perhettään etsimään.

Burundi ei ole koskaan selviytynyt MM-kisoihin tai Afrikan mestaruusturnauksen. Sen tämänhetkinen FIFA-rankingsijoitus on vaatimaton 148:s. Berahinon lisäksi joukkueesta löytyy vain yksi muu Euroopassa ammattilaisena pelaava pelaaja, skotlantilaista Motherwellia edustava Gaël Bigirimana.

Burundi on saanut kahdesta ottelustaan neljä pistettä ja johtaa tällä hetkellä karsintalohkoa C. Lohkon muut joukkueet ovat Mali ja Etelä-Sudan.

Lähde: BBC