Arvostetun brittilehti The Guardianin vuotuisesta ”Seuraava sukupolvi” -listauksesta on tullut jo lähestulkoon instituutio. Guardian alkoi listata kovimpia tulevaisuuden lupauksia vuonna 2014, joten nyt on edessä juttusarjan neljäs painos. Tällä kertaa käsittelyssä ovat 60 lupaavaa vuonna 2001 syntynyttä pelaajaa.

Listan kenties tunnetuin nimi on AS Monacon keskikenttäpelaaja Khéphren Thuram-Ulien, jonka isä on legendaarinen ranskalainen maailmanmestari Lilian Thuram. Tässä jutussa keskitymme kuitenkin Englannin kentillä pelaaviin pelaajiin.

Englantilaisia pelaajia Guardian nostaa esille kaksi. Manchester Unitedin hyökkääjä Mason Greenwood pääsi jo viime kesänä haistelemaan ammattilaisjoukkueen tuulia, kun José Mourinho otti hänet mukaan Unitedin USA:n harjoituskiertueelle. Greenwood myös pelasi vajaan vartin ottelussa meksikolaista Club Américaa vastaan.

Liverpoolin Yhdysvaltain kiertueella puolestaan esiintyi hyökkäävä keskikenttäpelaaja Curtis Jones. Kaupungin oma poika sai ensimmäisen ammattilaissopimuksensa viime helmikuussa.

Listalla on myös kahdeksan muuta pelaajaa, jotka pelaavat englantilaisissa seurajoukkueissa. Liverpoolia edustaa myös algerialainen Yasser Larouci, joka siirtyi seuraan vuosi sitten ranskalaisesta Le Havresta. Larouci on vasenjalkainen keskikenttäpelaaja, joka on pelannut myös laitapuolustajana.

Ja sitten lisää Liverpool-väriä. Kolmantena Reds-pelaajana listauksessa on norjalainen keskikenttäpelaaja Edward Tagseth. Tagsethin esikuva on Steven Gerrard, jonka valmennuksessa tämä sai pelata ennen kuin Gerrard siirtyi Skotlantiin Rangersin luotsiksi. Ennen lähtöään Gerrard kuvaili Tagsethin olevan kuin ”James Milnerin muotista”, sillä häntä voi peluuttaa melkein paikalla kuin paikalla.

Sheffield Wednesdayn riveissä puolestaan hyökkää bulgarialainen Eyad Hammoud. Hammoud debytoi Bulgarian pääsarjassa 15-vuotiaana ja kävi näytillä Arsenalissa ja Stokessa ennen siirtoa Sheffieldiin. Hammoud rakastui tiettävästi jalkapalloon Manchester Unitedia kannattavan isoäitinsä myötävaikutuksesta.

Chelseasta listoilla on hollantilainen suurlupaus, kärkimies Daishawn Redan. Redan on Hollannin nuorisomaajoukkueen kapteeni, joka oli lähellä lopettaa jalkapallon kokonaan vuonna 2017. Tuolloin häntä kosiskeltiin Manchester Unitediin, Manchester Cityyn ja RB Leipzigiin, ja poika jätti puoli vuotta kokonaan pelaamatta Ajaxin itsepintaisuuden takia. Lopulta Redan siirtyi Amsterdamista Chelseaan.

Toisena Chelsean pelaajana Guardian nostaa esille skotlantilaisen keskikenttäpelaajan Billy Gilmourin. Gilmouria kehutaan eritoten tämän rautaisesta asenteesta. Pojan valmentajat ovat verranneet tätä Marco Verrattiin. Maineikkaassa Toulonin junioriturnauksessa viime kesänä Gilmour valittiin ”turnauksen löydöksi”.

Manchester Cityn listoilta löytyy serbialainen Ivan Ilic. Vasenjalkainen keskikentän pohjapelaaja pelaa edelleen lainalla Belgradin Punaisessa Tähdessä, mutta Cityllä on Ilicin suhteen kovat odotukset.

Listan toinen City-pelaaja esiintyy jo nyt Pep Guardiolan silmien alla, nimittäin espanjalainen toppari Eric García. Pallollisena vahva García siirtyi Cityyn Barcelonasta 16-vuotiaana, ja hän kipparoi viime vuoden EM-kisoissa Espanjan alle 17-vuotiaiden maajoukkuetta. ”García on 17, mutta hän pelaa kuin 24- tai 25-vuotias”, Guardiola on todennut pelaajasta.

Espanjasta (tarkemmin sanottuna Valenciasta) Cityyn naarattiin myös marokkolaissyntyinen kärkimies Nabil Touaizi. Hyökkääjän alku Citizensissä ei ollutkaan lainkaan hassumpi: Touaizi teki kaksi perättäistä hattutemppua alle 23-vuotiaiden otteluissa oltuaan itse vasta 17-vuotias.

Guardianin koko juttuun voi tutustua tästä.