Goodison Parkilla odotettiin paljon, kun miljardööri Farhad Moshiri saapui maaliskuussa 2016 varoineen Merseysiden siniselle puolelle.

Iranilainen liikemies vaikutti aiemmin Arsenalissa, mutta tympääntyi pohjoislontoolaisten kunnianhimon puutteeseen. Moshiri lupasi, että Everton panostaa jatkossa.

Hän piti sanansa. Everton on nettokuluttanut Valioliigassa perinteisesti hieman vajaat kahdeksan miljoonaa puntaa vuosittain. Moshiri on avannut rahahanat. Everton on panostanut hänen aikanaan siirtomarkkinoilla noin 350 miljoonaa puntaa.

Komea summa ei kerro kaikkea, sillä Everton on saanut rahaa, kun Romelu Lukaku ja John Stones on myyty Manchester Unitediin ja Cityyn. Tosiasia on joka tapauksessa selvä: Everton on taloudellisesti aiempaa huomattavasti vahvempi.

Goodisonilla unelmoitiin

Rahaa on palanut, mutta Everton junnaa paikoillaan. Everton sijoittui kaudella 2016–17 vielä seitsemänneksi.

Kävin elokuussa 2017 aistimassa tunnelmia Goodison Parkilla. Seuran kannattajat odottivat, että paikallisvastustaja Liverpool jää tulevalla kaudella taakse. Goodison Parkilla uskottiin, että Everton on palaamassa huipulle.

Näin ei käynyt. Liverpool on ponnahtanut uudelle tasolle, kun manageri Jürgen Klopp on kuluttanut ja kehittänyt. Everton on sen sijaan jopa taantunut. Everton jäi keväällä 2018 kahdeksanneksi. Jopa Burnley livahti liverpoolilaisten edelle.

Seuran toimintaa on leimannut levottomuus. Manageri Ronald Koeman sai potkut lokakuussa 2017, kun seuran kaikkien aikojen kulutusjuhla ei johtanut tuloksiin. Koeman ei pystynyt paikkaamaan aukkoa, jonka Lukaku jätti kärkeen. Everton seilaili hetken ilman luotsia, kunnes Sam Allardyce otti komennon viitisen viikkoa myöhemmin.

Allardyce ei valloittanut koskaan sydämiä Goodison Parkilla. Seuran tunnus ”Nīl satis nisi optimum” edellyttää, että vain paras kelpaa Evertonille. Allardyce puhui putoamista vastaan taistelemisesta. Hän sai potkut toukokuussa 2018.

Silva muuttanut tyylin

Kesällä nimetty Marco Silva on muuttanut joukkueen tyylin. Everton on portugalilaisen alaisuudessa varsin täsmävalmennettu porukka. Joukkueen pallonhallinta (50%) ja syöttötarkkuus (77%) harppasivat syksyllä kolmisen prosenttia viime kautta korkeammalle. Everton on laukonut tällä kaudella keskimäärin 7,1 kertaa rangaistusalueelta. Tämä luku jäi viime kaudella hieman yli viiteen.

Everton on siis kehittynyt tilastojen valossa. Muutos näkyy myös nurmella. Silva luottaa muotoon 4–2–3–1. Portugalilaisen ajatusmaailmaa leimaa tehokkuus.

José Mourinho totesi joskus, että Chelsea avaa pitkällä, koska hyökkääjä Didier Drogba voittaa pääpallot ja maalivahti Petr Čech potkaisee niin pitkälle. Silva on mourinhomaisen portugalilainen. Maalivahti Jordan Pickford lähettää pallon herkästi kauas vahvalla vasurillaan.

Silva on nyanssien mies. Hän tutkii tarkasti vastustajan ominaisuudet ja luo niihin pureutuvan suunnitelman. Joukkueen pukukopissa onkin jo lehtitietojen mukaan purnattu, että ohjeita tulee jopa liikaa. Tämä ei yllätä: Allardyce edusti hyvin vastakkaista koulukuntaa.

Portugalilaisten vaikutteet näkyvät. Everton prässää oikea-aikaisesti ja antaa mahdollisuuden mukaan korkealla painetta. Everton ei ei aina ohjaa, vaan antaa tarvittaessa painetta suoraan kohti palloa hallitsevaa pelaajaa. Esimerkiksi kymppipaikan Gylfi Sigurdsson saattaa juosta suoraan kohti vastustajan topparia. Everton ei siis odottele. Everton elää tässä ja nyt.

Silva ei päästä löysäilyä läpi. Everton puolustaa aluepainotteisesti, mutta seuraa ja merkkaa vastustajat tiukasti muodon sisällä.

Joukkueen otteista onkin varsin vaivatonta löytää selkeä idea. Oikean laidan hyökkääjä Theo Walcott luo repivillä juoksuillaan tilaa taustalta nousevalle laitapuolustajalle Seamus Colemanille. Walcott ja sunnuntaina kärjessä aloittanut Richarlison nauttivat, jos Everton pystyy pelaamaan pallon riiston jälkeen nopeasti eteenpäin.

Silva yrittää pitää huolen, että Everton käyttää nämä hetket hyväkseen. Joukkue luo rakoja vastustajan linjaan laidalta keskustaan suuntautuvilla lateraalisiirrolla ennen kun esimerkiksi Sigurdsson jatkaa pallon selustaan joko Walcottille tai Richarlisonille.

Yksi maailmanluokan pelaaja

Crystal Palace osoitti sunnuntaina, että Silvalla riittää paljon tekemistä. Vieraiden Luka Milivojević hukkasi tunnin kohdalla rangaistuspotkun. Kotkien kokenut manageri Roy Hodgson piti huolen siitä, että etelälontoolaisten loistava haastaja Wilfried Zaha toi haasteita innolla nousevalla Colemanille. Pilkku tuomittiinkin juuri, kun Coleman osui norsunluurannikkolaisen jaloille.

Lopulta 2–0-voittoon livahtanut Everton kiitti ja kumarsi: Dominic Calvert-Lewin ja Cenk Tosun osuivat loppuhetkillä vieraiden verkkoon.

Pickford, 24, pelasti isännät jalkatorjunnallaan, mutta tämä tilanne tiivisti liverpoolilaisten nykytilan. Everton on panostanut, mutta Valioliiga on kehittynyt niin ikään. Everton ei saa mitään ilmaiseksi, vaan joutuu joka kierros tiukoille.

Esimerkiksi Zaha on pysynyt Selhurst Parkilla, koska Palace nauttii sarjan kasvaneista televisiovaroista. Everton on joutunut tyytymään turhan keskinkertaisiin pelaajiin. Pickford on ainoa maailmanluokan pelaaja liverpoolilaisten nipussa – ja hänkin vasta matkalla lajin kiistattomaan tähtikaartiin.

Moshiri teki siis muutoksen, mutta ei valtavaa eroa. Sunnuntaina kahdeksanneksi ponnahtanut Everton uhkaa jäädä sarjan keskikastiin.

Silva kantaa yhtälössä valtavan vastuun. Hän hurmasi hetken Hullissa ja Watfordissa, mutta portugalilaiselta kaivataan vielä Englannissa näyttöjä pitkäjänteisestä kehittämisestä. Everton on harpannut yleisilmeeltään hetkessä mannereurooppalaiseen suuntaan ja on löytämässä suuntaansa, mutta joukkueessa on edelleen hyvin paljon Valioliigan keskitason osaamista. Silva joutuu tekemään eron rahan ohella osaamisellaan.

Hänet on tunnettu oivista vaihdoistaan ja Silva osoitti kykynsä jälleen sunnuntaina. Everton voitti kolmannen kerran peräkkäin ja Goodison Parkilla voidaan katsoa taas kerran hieman valoisimmin mielin kohti tulevaisuutta – ainakin hetken verran.