Newport Countyn mahdollisuudet vaikuttavat paperilla varsin hataralta lauantaina pelattavaan FA Cupin otteluun.

Vastaansa Kakkosliigan joukkue saa tuolloin Valioliigan hallitsevan mestarin Manchester Cityn, joka on voittanut 12 viime ottelustaan 11. City on Valioliigan kärjessä tasapisteissä Liverpoolin kanssa, kun taas Newport on 24 joukkueen Kakkosliigassa sijalla 15, eli hyvin tukevasti keskikastissa.

Newportin kenraaliharjoitus kovan luokan cup-peliin ei sujunut tiistaina aivan suunnitelmien mukaan, kun joukkue hävisi kotoaan MK Donsille 0-1. Pelin ainoa osuma syntyi Chucks Aneken toimesta vasta 88. minuutilla, mikä syvensi häviön kirpaisua kotijoukkueen leirissä.

– Tuosta pelistä on kieltämättä aikamoinen hyppy seuraavaan otteluun, kun kylään tulee vaatimattomasti jaetulla Valioliigan kärkipaikalla oleva ja mielettömässä lyönnissä pelaava Manchester City, Viasatin konkariselostaja Mikko Innanen toteaa naurahtaen Valioliiga.comille.

– Mutta muistetaan se, että Newport on ehtinyt jo pudottaa samaisella, pienellä ja intiimillä vajaat 8000 katsojaa vetävällä Rodney Paradella aika lailla odottamattomasti valioliigaseura Leicester Cityn.

Tuossa Newportin ja Leicesterin välisessä FA Cupin kolmannen kierroksen ottelussa riitti jännitettävää. Leicester tasoitti pelin 1-1:een 82. minuutilla, mutta Padraig Amon tykitti voittomaalin rangaistuspotkusta vain kolme minuuttia myöhemmin.

Neljännellä kierroksella Newport sai vastaansa Championshipin kärkiporukan Middlesbrough’n. Ottelupari ratkottiin uusintaottelussa, jonka Newport vei yllättäen nimiinsä 2-0.

– Avausosassa he olivat putoamassa, mutta joukkue osoitti henkistä lujuutta. Newportin suurin sankari oli Matt Dolan, joka teki tasoitusmaalin lisäajan kolmannella minuutilla. Uusintaottelu pelattiin sitten aivan karmeissa, mutaisissa, liejuisissa ja sateisissa olosuhteissa, Innanen kertoo.

Innanen katsoi kyseisen uusintaottelun ja näki hienoja maaleja. Newport pelasi selostajan mukaan ”hurmiossa”.

Esiin selostaja nostaa ottelusta yhdet hyökkääjät molemmista joukkueista. Irlantilaiskärki Padraig Amond, 31, on osunut Newportille jo neljästi FA Cupissa ja 11 kertaa sarjassa. Cityn avauskokoonpanoon povattu Gabriel Jesus on tehnyt samassa kilpailussa kaksi maalia. Brassi saattaa hyvinkin päästä minuuteille, kun taivaansinisten tehotykki Sergio Agüerolle suotaneen sauma lepoon.

City on selvä voittajasuosikki, sitä Innanen ei kiistä. Hän ei kuitenkaan täysin tyrmää kotijoukkueen saumoja ja nostaa esimerkiksi Ykkösliigassa pelaavan Wimbledonin ja valioliigaseura West Hamin tammikuun lopulla pelatun FA Cupin neljännen kierroksen ottelun, jonka Wimbledon voitti vastoin odotuksia 4-2.

– Voi olla, että ehkä Manchester City on liian iso pala purtavaksi. Katsotaan kuitenkin, jos Newportin ihmeellinen cup-taru vielä kantaisi lauantai-iltana tämän yli. Jos kantaisi, sitten puhuttaisiin varmaan kaikkien aikojen ennätyksestä maailman vanhimmassa seurajoukkuekilpailuissa. Jo Leicesterin ja ”Boron” pudottaminen oli jotain hämmentävää. Toisaalta Cityn nykykunnolle ei löydy enää mitään kunnon sanojakaan.

FA Cupin neljännesvälieräottelu Newport County-Manchester City näkyy lauantaina 16.2. klo 19.20 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa Mikko Innasen selostamana.