Aivovammajärjestö Headway vaatii muutoksia päävammojen kanssa menettelyyn jalkapallossa.

Jalkapallon päävammat nousivat keskusteluun eilisen Tottenhamin ja Ajaxin välisen Mestarien liiga -kamppailun jälkeen. Ottelussa Tottenham-puolustaja Jan Vertonghen sai kovan iskun päähänsä, mutta puolustajaa ei otettu kentältä heti pois.

[readmore from=”jan vertonghen”]

Belgitoppari päästettiin takaisin kentälle muutaman minuutin paikkauksen ja tarkkailun jälkeen, mutta pelikunnossa mies ei ollut. Hetkeä myöhemmin Vertonghen hoiperteli kentän laidalle, eikä hän pysynyt omin avuin pystyssä.

Headwayn tiedottajan Luke Griggsin mukaan pelaajan kunnosta ei ole mahdollista tehdä kattavaa analyysiä noin lyhyen tutkimisen jälkeen, kun kyse on päävammasta.

– Aivotärähdys on tunnetusti vaikea diagnosoida. Oireet eivät välttämättä näy, eikä ihminen välttämättä kerro rehellisesti olotilastaan. Pelaajan tutkiminen kolmen tai edes viiden minuutin ajan, kuten Jan Vertonghenin kanssa tehtiin, ei mahdollista luotettavan diagnoosin tekemistä, Griggs kertoi BBC Sportille.

Headway vaatiikin nopeaa muutosta jalkapallon toimintatapoihin.

– Me koemme, että jalkapallon on aika ottaa käyttöön väliaikaiset aivotärähdysvaihdot, jotka mahdollistaisivat pidemmät arvioinnit kentän ulkopuolella. Lisäksi puolueettomien aivotärähdyksiin erikoistuneiden lääkärien tulisi tehdä päätös, onko pelaaja kykenevä jatkamaan.