Arsenal pelasi ensimmäisen kautensa yli kahteen vuosikymmeneen uuden päävalmentajan alaisuudessa. Olisi epärealistista ajatella Unai Emeryn projektin olevan vielä ensimmäisiä metrejä pidemmällä. Edetäkseen miehistö tarvitsee yhä rutkasti muokkausta.

Maalivahdit

Bernd Leno

Tuli kesällä Leverkusenista, ikään kuin sisäänajokaudelle. Petr Cech päätti lopettamisestaan vasta myöhemmin, mutta toki jo ennen kautta oli selvää, ettei veteraani enää pitkään torju. 27-vuotias vahti ei ollut tullessaan kokematon, mutta rahkeiden riittävyyttä Valioliigaan epäili moni. Syksyn penkkiotteluiden jälkeen kaudella meni kuitenkin 30 pelatun kamppailun raja puhki, ja suuri osa epäilijöistä tuli hiljennettyä.

Unai Emeryn vaatima alhaalta pelaaminen tuotti molemmille veskareille alussa ongelmia, eikä Arsenalin puolustus varsinaisesti ollut koko kaudella maalivahdin parasta ystävämateriaalia. Arviointivirheitä tuli, mutta myös elintärkeitä tupla- ja triplatorjuntoja.
Arvosana: 8

Petr Cech

Tämän tason legendan arviointi, vaikkakin vain yhden kauden pohjalta, on hankalaa. Näytti alkukaudesta olevan sekä maalin että Lenon kentälle pääsyn tukkona yllättävänkin tehokkaasti. Ikä (36) ei edelleenkään vaikuttanut heikentävän suorituksia. Etukulmista palloja ei enää uponnut edellisten kausien malliin, mutta ei työskentelyä koko linjalta varmaksikaan voinut sanoa.

Vaikka pelattujen otteluiden määrä Lenoon verrattuna jäi moninkertaisesti pienemmäksi, piti myös tshekkikonkari maalinsa puhtaana ykkösvahdin kanssa yhtä monta (9) kertaa.
Arvosana: 7

Puolustajat

Héctor Bellerín

Katalonialaisen hyvin alkanut kausi katkesi pahaan vammaan tammikuussa. Bellerínin loukkaantuminen koko loppukaudeksi oli yksi Arsenalin sesongin suurimmista takaiskuista. Liigapelejä ehti kertyä 19, maalisyöttöjä niissä viisi.
Arvosana: 7

Sokratis Papastathopoulos

Tuli Lenon tavoin kesällä Bundesliigasta. Moni kohdisti kreikkalaiseen odotuksia keskuspuolustuksen päällikkyydestä, toisaalta moni epäili tämän olevan jo liian hidas. 30-vuotias konkari osoittautui elintärkeäksi, etenkin Laurent Koscielnyn vielä kuntoutuessa. Johtajatyyppi, jonka suurin perisynti – varsinkin kauden loppua kohti – olivat varoitukset. Sokratis täytti tilinsä kaudella jopa kolmeen otteeseen. Kova asenne toimi siis kahteen suuntaan.
Arvosana: 6

Laurent Koscielny

Ranskalaiskapteenin nimi viivattiin viime kevään loukkantumisen jäljiltä monissa papereissa jo lähes tyystin yli. Akillesjänteen repeämisestä toipuminen otti kaikkiaan 199 päivää, mutta konkari palasi vahvasti, ottaen kapteenille kuuluvan paikan koko kauden ongelmissa painineilla takalinjoilla.

Koscielnyn sopimuksen viimeinen vuosi alkaa kesällä, mutta mikäli Stan Kroenken rahakirstu ei mystisesti aukene, on hänelle hidastuessaankin käyttöä myös jatkossa. Ikävuodet (33) eivät toki anna mahdollisuutta kovin pitkään jatkoon. Otteluita kertyi lopulta kaikki kilpailut mukaan lukien kolmisenkymmentä.
Arvosana: 8

Stephan Lichtsteiner

Vapaalla siirrolla Juventuksesta saapunut kehäkettu oli hyvä lisä muuten hieman vaisulla profiililla liikkuvaan puolustukseen. Asennetta ja kovuutta löytyy edelleen, mutta varsinaisten urheilusuoritusten taso ei enää riitä.
Arvosana: 5

Rob Holding

23-vuotiaan topparin polvivamma oli Bellerínin tapauksen ohella kovimpia iskuja Gunners-puolustukselle, ja sen myös koko joukkueelle. Näin ei ennakkoon osannut moni arvella, mutta Holding osoitti syyskaudella olevansa selkeä ykkösvaihtoehto Koscielnyn rinnalle. Boltonista kolme vuotta sitten saapunut puolustaja on vastikään palannut harjoittelemaan nurmella, ja on ehdottomasti yksi niistä nimistä, joiden varaan tulevaa rakennetaan.
Arvosana: –

Nacho Monreal

Arsenalilla ei varsinaisesti ollut tällä kaudella vasenta puolustajaa. Molemmat pelipaikan varsinaiset vaihtoehdot ovat mainioita hyökkäyssuuntaan, mutta myös Monreal on ikääntyessään (33) muuttunut epätasaiseksi otteissaan omassa päädyssä. Kova työntekijä on yhdistetty siirtopuheissa useampaankin seuraan kotikonnuillaan, Espanjassa.
Arvosana: 6

Shkodran Mustafi

Nappasi jopa Granit Xhakan paikan omien kannattajien sylkykuppina, eikä täysin aiheetta. Saksalainen on varmasti joukkuehengelle muuten hyvä pelaaja, mutta aika ajoin todella hämmentävät otteet kentällä ovat omiaan syömään ansioita myös sillä osastolla. Pelasi osin topparina, osin oikeana puolustajana, ja aiheutti sydämentykytyksiä omilleen molemmilla tonteilla.

Kaikesta huolimatta pelasi nelisenkymmentä ottelua, mikä kertoo joukkueen takalinjojen huolestuttavasta yleistilanteesta paljon. Toivotamme hyvää jatkoa jossain muualla.
Arvosana: 4

Carl Jenkinson

Meidän Calle sai loukkaantumisten vuoksi jonkin verran peliaikaa, vaikkei moni edes muistanut kaverin olevan seurassa kirjoilla.
Arvosana: –

Konstantinos Mavropanos

Yksi pelaajista, joista toivottiin lääkettä puolustuskriisiin. Ei kuitenkaan vielä osoittanut merkkejä valmiudesta korkeimmalla tasolla pelaamiseen.
Arvosana: –

Sead Kolasinac

Bosnialaisen toinen Arsenal-kausi lujitti uskoa pelaajaan hyökkäyssuunnassa. Papereihin merkitty tontti löytyy kuitenkin kentän toisesta päädystä, eivätkä puolustusvelvoitteet tulleet täysin täytetyiksi. Kova luu, jollaista joukkue ehdottomasti tarvitsee myös jatkossa.
Arvosana: 6

Keskikenttä

Mohamed Elneny

Rotaatiopelaaja, jonka ei ole vaikea arvata etsivän uusia haasteita. Sopimus seuran kanssa jatkuu kuitenkin vielä vuoteen 2022.
Arvosana: –

Henrikh Mkhitarjan

Armenialainen ei yltänyt odotetulle tasolle. Kokemuksesta paljon hyötyä, kuten myös monista hyvistä ominaisuuksista pelaajana – niitä vain nähtiin käytössä kovin harvakseltaan. Kuusi maalia 23 liigapelissä ei tosin ole aivan turha luku sekään.
Arvosana: 6

Aaron Ramsey

Lähes koko kauden siirtohuhujen ja sopimusepäselvyyksien kohteena ollut walesilainen jätti viimeisellä Arsenal-kaudellaan kovan perinnön. Kulutti paljon myös penkkiä, varmasti osin juuri edellä mainituista syistä, mutta oli joka kerran kentälle tullessaan merkittävä. Peliä rytmittävä keskikenttämies, jonka ratkaisuvalikoima oli valtaosaa kanssapelaajista selkeästi laajempi. Loukkaantuminen kauden huipentuessa maksoi seuralle mitä luultavimmin huomattavan summan rahaa.
Arvosana: 8

Mesut Özil

Toinen pelaaja, jonka tilanne muuttui melko lailla Emeryn tulon jälkeen. Ensin kannattajat manasivat saksalaisen pelaamattomuutta, sitten esityksiä kentällä. Özil on helppo kohde huutelijoille, niin läheltä kuin kauempaa. Mitkä syyt siihen ikinä ovatkaan, nähtiin aiemmin syöttökoneena tunnetulta virtuoosilta tällä kaudella vain välähdyksiä neroudesta, jonka tämä tunnetusti omaa.
Arvosana: 6

Lucas Torreira

Vaikka kausi olikin lopulta aaltoileva suoritusten osalta, on Torreira ehdottomasti yksi viime vuosien parhaista hankinnoista Emiratesille. Odotukset, jotka osin perustuivat ensimmäisiin esiintymisiin joukkueessa, olivat kuitenkin hieman ylimitoitettuja. Uruguaylaisen asenne ja intohimo ovat kuitenkin tasolla, jolle turhan moni Gunner ei ole viime kausilla yltänyt.
Arvosana: 7

Ainsley Maitland-Niles

Päätyi pelaamaan loukkaantumisten vuoksi pääasiassa oikeana puolustajana. 21-vuotias pelaaja on vieläkin vasta murtautumassa korkeimmalle tasolle, mikä näkyy ajoittain ailahtelevina otteina. Sijoittuminen puolustuslinjassa tuotti kaudella muutamaan otteeseen ongelmia, joita ei suhteellisen hyvä nopeuskaan riittänyt paikkamaan. Keskikenttämiehestä laitapakiksi muuttuminen ei käy käden käänteessä.
Arvosana: 7

Denis Suárez

Kevätkauden laina Barcelonasta ei jättänyt itsestään minkäänlaista vaikutelmaa, eikä juuri edes kentällä käynyt.
Arvosana: –

Mattéo Guendouzi

Ranskalaistulokas ehti kauden aikana jättää hyvästit teini-iälle. Tuntemattomana tullut, energinen keskikenttämies loisti alkukaudesta varsinkin pitkien, poikki kentän syöttöjen muodossa, sekä (usein liian isoiksi venyneiden) tyhjien tilojen kiinni kurojana. Markkina-arvon huhutaan kohonneen useilla kymmenillä miljoonilla. Tästä huolimatta, mikäli Arsenal on aikeissa rakentaa jotain pysyvämpää, olisi Guendouzi ehdottomasti pidettävä seurassa.
Arvosana: 7

Granit Xhaka

Pelaaja, johon liittyy paljon käsittämättömiä asioita. Parhaimmillaan loistava syöttäjä, hyökkäysten avaaja, ja raudanluja maamerkki keskellä kenttää. Pahimmillaan näyttää siltä, ettei peli ja oma joukkue voisi vähempää kiinnostaa. Ei ole vaikea arvata, kumpaan näistä kannattajien ja ”kannattajien” huomio enemmän kiinnittyy.
Arvosana: 6

Hyökkääjät

Alexandre Lacazette

Arsenalin kauden ehdottomat tähdet löytyvät hyökkäyspäädystä. Emery piti, samoin kuin Arsène Wenger viime kaudella, pitkään Lacazettea pienessä roolissa. Tähän on varmasti syitä, jotka eivät ulkopuolelle näy. Irti päästessään ranskalainen nimenomaan pääsi irti, etenkin vastustajan puolustajista.

Loisti ennen kaikkea niissä tilanteissa, joissa ei juoksunopeudellaan päässyt pakeista irti. Eurooppa-liigan välierän vierasottelussa Valenciaa vastaan tehty maali on tällaisista tilanteista mainio esimerkki. Ei luovuta koskaan, ja pystyy laukauksiin todella vaikeistakin asemista.
Arvosana: 9

Pierre-Emerick Aubameyang

Se, ettei gabonilaisen maalisaldo kaikissa kilpailuissa noussut lähemmäs viittä- kuin kolmeakymmentä, johtuu resursseista hänen ympärillään. Vaikka Aubameyang osaa myös tuhria paikkoja, ovat hänen nopeutensa ja maalivainunsa hämmästyttäviä. Yhteistyö Lacazetten kanssa on upeaa katsottavaa.

Usein turhan vähälle huomiolle jäävä pelaajan luonne ihmisenä korostuu tässä tapauksessa. Aubameyangin vertaaminen hahmona vaikkapa Robin van Persieen on kuin asettaisi samalle viivalle 1980-luvun jääkaappipakastimen ja Hämähäkkimiehen.
Arvosana: 9

Alex Iwobi

Juoksuvoimainen laituri tuli enimmäkseen penkiltä tuomaan virtaa otteluiden loppupuolille. Tässä roolissa varsin toimiva, kun joukkue on johtoasemassa. Saa hyvin useasti toimitettua pallon boksin rajamaille, jopa sen sisälle, mutta jää sitten neuvottomaksi.

[readmore from=TOP-listat]

Iwobi kertoi itse alkukaudesta, miten on saanut yksityiskohtiin keskittyvältä Emeryltä paljon hyvää oppia ja itseluottamusta. Nämä eivät kuitenkaan lopulta materialisoituneet tehojen merkeissä kentällä. Nigerian maajoukkuemies tuntuu edelleen olevan ”vain” lupaus – ei kuitenkaan vielä menetetty sellainen.
Arvosana: 7

Danny Welbeck

Päätti alle viisivuotiseksi jääneen uransa Arsenalissa valitettavaan, pahaan loukkaantumiseen marraskuussa. Welbeckin dynaamisuutta olisi kaivattu vaihtopenkiltä pitkin kautta, ja 28-vuotias lieneekin jatkossa hyvä vahvistus Valioliigan alemmilla portailla viihtyvälle joukkueelle.
Arvosana: –