Valioliigan ehkä merittävimmät osaajat löytyvät kentän laidalta. Pep Guardiola on jo yksi maailman kaikkien aikojen jalkapallovalmentajista. Hänen vaikutuksensa näkyy laajasti. Guardiolamaisiin oppeihin luottavia huippuosaajia riittää ympäri sarjan.

1. Pep Guardiola, Manchester City

Guardiola voitti toisen peräkkäisen mestaruuden ja jatkoi jalkapallon kehittämistä. Katalonialaisen vaikutus koko maailman jalkapalloon on hyvin laaja. Hän on vienyt Johan Cruijffin opit käytäntöön ja päivittänyt ne nykypäivän huippujalkapalloon. Taivaansinisillä on huippukallis ja laadukas joukkue, mutta tämä ei takaa vielä mitään. Guardiola repi tähdistä lähes kaiken irti, vaikka tärkeä Kevin De Bruyne kärsi jatkuvista vammoista. Manageri osoitti raadollisuuttaankin. City rikkoi tarkoituksella pallonmenetysten jälkeen, jotta vastustaja ei pääse iskemään avointa pakkaa vastaan. Nähtäväksi jää, puuttuvatko tuomarit jatkossa tähän tiukemmin.

2. Jürgen Klopp, Liverpool

Liverpool nappasi 97 pistettä, mutta jäi kakkoseksi. Pistemäärä on kova, jos katsoo joukkueen materiaalia. Esimerkiksi Manchester Unitedin pakka on monin paikoin jopa laadukkaampi, mutta Liverpool keräsi 31 pistettä Punaisia paholaisia enemmän. Klopp on uudistanut ajatteluaan. Hän ei enää usko höyryämiseen ja korosta juoksumääriä, vaan Guardiolan maailman tietoisuuteen tuonut positional play on nyt päivän sana Anfieldilla. Klopp ymmärtää myös kulttuuria. Hän on sopeutunut sulavasti Merseysidelle ja hörppii tarvittaessa teet paikallisten kanssa.

3. Unai Emery, Arsenal

Emery joutui äärettömän vaikeaan tilanteeseen, kun turhan pitkään vastuun kantanut Arsène Wenger sai lähteä. Arsenal ei juuri vahvistunut kesällä, mutta keräsi viime kautta enemmän pisteitä. Arsenal jäi niukasti viidenneksi. Sijoitusta suurempi asia on se, että Emery palautti seuran urheilullisen uskottavuuden: Emiratesilla edetään jälleen nykypäivän toimintatavoilla. Hän saa kiitettävän arvosanan, jos Arsenal voittaa Eurooppa-liigan. Emery ansaitsee suuren kunnian: Arsenal ei ajautunut tilanteeseen, jossa Manchester United rämpii edelleen Sir Alex Fergusonin lähdön jälkeen.

[readmore from=TOP-listat]

4. Nuno Espírito Santo, Wolverhampton

Portugalilainen johdatti nousijat hienosti seitsemänneksi. Nuno luotti läpi kauden kolmen topparin ryhmityksiin. Joukkue piti palloa 47,4-prosenttisesti ja vakuutti nopeilla vastaiskuillaan. Nuno korosti portugalilaiseen tapaan puolenvaihtoja ja laidan haastotilanteita. Wolverhampton yrittikin murtautua innolla oikealta. Hän piti kokonaisuuden tiukasti näpeissään ja otti tarvittaessa kovan linjan paikallisen lehdistön kanssa. Nuno antoi kuvan, että hänelle ei ryppyillä.

5. Maurizio Sarri, Chelsea

Joku saattaa ihmetellä, missä on Mauricio Pochettino? Jos Pochettino on saanut tehdä Tottenhamin kanssa töitä jo viisi vuotta, joutui Sarri heinäkuussa pahaan paikkaan. Antonio Conte jätti taakseen taitavan, mutta pahasti rakoilleen joukkueen. Italialainen sai Sarri-pallon toimimaan nopeasti ja piti linjastaan kiinni, vaikka kannattajat vihelsivät, kun tulokset notkahtivat ajoittain. Chelsea ylsi vielä Tottenhamin edelle kolmanneksi. Eurooppa-liigan loppuottelu huipentaa länsilontoolaisten kauden.