Englannin Kakkosliigan nousukarsintafinaali pelataan lauantaina Newport Countyn ja Tranmere Roversin välillä. Ottelun voittaja nousee ensi kaudeksi Ykkösliigaan eli sumujen saarten kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

Tällä kaudella joukkueet löytyivät ns. runkosarjavaiheen jälkeen sarjataulukon peräkkäisiltä sijoilta. Kuudenneksi tullut Tranmere keräsi 46 ottelusta 73 pistettä, Newport kaksi pinnaa vähemmän.

Sarjataulukon kolme kärkijoukkuetta – Lincoln City, Bury ja MK Dons – nousivat suoraan Ykkösliigaan. Sijoille 4.-7. sijoittuneet joukkueet pelasivat puolestaan kaksiosaiset otteluparit, joiden voittajat etenivät nousukarsintafinaaliin.

Newport pelasi omassa parissaan tasaiset väännöt Mansfield Townia vastaan. Avausosa päättyi 1-1 ja toinen maalittomana. Newport varmisti finaalipaikkansa vasta toisen osaottelun päätteeksi pelatussa rangaistuspotkukilpailussa.

Tranmeren ottelupari Forest Green Roversia vastaan oli niin ikään pienten marginaalien kamppailu. Tranmere voitti avausosan kotonaan 1-0, ja kun toinen peli päättyi tasan 1-1, Rovers selviytyi finaaliin.

Tranmere on noussut esiin tällä kaudella myös oman yksittäisen julkkiskannattajansa takia. Valioliigan erotuomari Mike Dean kuvattiin tuulettamassa joukkueen fanipäädyssä viimeisimmässä, finaalipaikan ratkaisseessa ottelussa. Dean oli paikalla myös ensimmäisessä osaottelussa.

Deanin, 50, löytyminen katsomosta ratkaisuhetkillä ei ole poikkeus, sillä hänellä on Tranmeren kausikortti. Ei olisi yllätys, jos erotuomari olisi paikalla myös Wembleyn stadionilla lauantain huipentumassa.

– Tranmere muistetaan Mike Deanista, toivottavasti lauantainakin, Viasatin selostaja Ville Kuusinen pohti.

Newport lähtee finaaliin peräti 12 ottelun tappiottomassa putkessa. 38-vuotiaan Michael ”Mike” Flynnin luotsaama joukkue loisti kauden aikana myös FA Cupissa, jossa tuli noutaja vasta neljännesvälierissä kilpailun näytöstyyliin voittanutta Manchester Cityä vastaan. City vei pelin nimiinsä 4-1-lukemin kotonaan.

Cityn vahvuudesta kertoo Valioliigan mestaruuden uusimiseksi myös se, että se kaatoi FA Cupin finaalissa Watfordin peräti 6-0.

– Newport osoitti FA Cupissa loistavaa virettä tällä kaudella. Heillä on eteenpäin haluava manageri, jolle tämä (nousu) olisi iso sulka hattuun, Kuusinen sanoi.

Flynn varttui Newportissa ja on saanut kotikaupunkinsa seurassa paljon aikaan managerina. Ensimmäinen pesti päävalmentajana tuli kaudella 2016-17, kun Flynn nimettiin väliaikaiseksi luotsiksi Graham Westleyn potkujen jälkeen.

Kyseinen väliaikaispesti oli omalla tavallaan menestys, sillä Flynn piti joukkueen sarjassa. Toukokuussa 2017 Flynnistä tehtiin pysyvä luotsi kaksivuotisella sopimuksella. Helmikuussa 2018 diili pidennettiin ulottumaan kesäkuuhun 2020 saakka.

Englannin Kakkosliigan nousukarsintojen finaali Newport County-Tranmere Rovers näkyy lauantaina 25.5. klo 16.50 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalta ja suoratoistopalvelu Viaplaysta Ville Kuusisen selostamana.