[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379495337{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Viime kaudella Brighton onnistui juuri ja juuri välttymään sarjaputoamiselta, jääden kaksi pistettä Cardiff Cityn yläpuolelle.

Brightonin kausi päättyi 1-4-tappioon mestarijoukkue Manchester Cityä vastaan. Joukkueen voitoton putki venyi kyseisen tappion myötä jopa yhdeksän ottelun mittaiseksi. Viimeisestä 10 ottelustaan joukkue voitti vain yhden, pelaten kolmesti tasan ja häviten kuudesti. Päävalmentaja Chris Hughton sai kenkää heti kauden loputtua.

Hughtonilla oli käytössään melko runsas siirtokassa ennen viime kauden alkua. Hänen suurimmat hankintansa eivät kuitenkaan onnistuneet odotusten mukaisesti. 19 miljoonaa euroa maksaneen iranilaislaiturin Alireza Jahanbakhshin maalisaldo jäi kauden päätteeksi nollille. 16,9 miljoonaa euroa maksanut Yves Bissouma ei myöskään erityisemmin loistanut.

Brightonin kaudesta löytyi kuitenkin myös positiivisia hetkiä. Lokit nujersivat esimerkiksi Manchester Unitedin ja pelasivat kaksi tasapeliä Arsenalia vastaan. Toinen niistä pitkälti ratkaisi Arsenalin kohtalon TOP4-kisassa.

FA Cupissa Brighton todella säväytti, yltäen aina turnauksen välieriin saakka. Hughtonin miehistö kaatoi Bournemouthin, West Bromin, Derby Countyn ja Millwallin matkalla Wembleylle, missä Manchester City vei kuitenkin voiton. Liigacupista Brighton putosi heti ensimmäisessä ottelussaan hävittyään Southamptonille 0-1.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379557708{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Anthony Knockaert (oh, 27, Fulham)

Brighton on lähettänyt ranskalaishyökkääjä Anthony Knockaertin Fulhamiin vuoden mittaiselle lainelle. Siirto on melko outo, koska Knockaert oli vielä viime kaudellakin yksi seuran tärkeimpiä pelaajia. Neljä maalia ja seitsemän maalisyöttöä takonut laituri nousi myös Brightonin sankariksi, kun hän johdatti joukkueensa Valioliigaan kaudella 2016-17. Hänet nimettiin tällöin myös Mestaruussarjan parhaaksi pelaajaksi.

Percy Tau (25, kh, Club Brugge) – Tau vietti viime kaudenkin lainalla Belgiassa, tehden 13 maalia ja saman verran maalisyöttöjä Saint Gilloisen riveissä. Nyt hänet on lähetetty pääsarjaseura Club Bruggeen ensi kauden kattavalla lainasopimuksella. Seura myi entisen ykköskärkensä Wesleyn tänä kesänä Aston Villaan.

Bruno (38, op, eläke) – Brightonin seuraikoni ja entinen kapteeni Bruno lopetti ammattilaisuransa viime kauden päätteeksi. Yli 230 ottelua Lokkien paidassa pelannut espanjalaispuolustaja esiintyi 14 valioliigaottelussa viime kaudella. Martín Montoya tulee todennäköisesti korvaamaan hänet lopullisesti tällä kaudella.

Ales Mateju (23, op, Brescia) – Tshekin juniorimaajoukkueet läpi kolunnut laitapuolustaja siirtyi Brightoniin kesällä 2017, mutta sai peliaikaa edustusjoukkueen mukana vain kahdessa Liigacupin koitoksessa. Vietti jo viime kauden lainalla Serie B:n voittaneessa Bresciassa, ja siirtyi nyt italialaisen sarjanousijan riveihin pysyvällä siirrolla.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379594987{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Leandro Trossard (24, vh, Genk)

Brighton on vahvistanut hyökkäystään Genkin nuorella kapteenilla Leandro Trossardilla, joka saapui seuraan 20 miljoonalla eurolla kesäkuun lopussa. Trossardin viime kausi oli erittäin vahva, ja hän toivoo pystyvänsä vakuuttamaan myös Valioliigassa. 47 ottelua pelannut belgialaistaituri oli mukana jopa 33 maalissa, joista hän itse viimeisteli 22 kappaletta.

Kuva: Getty Images

Matt Clarke (22, kp, Portsmouth)

Brightonin ensimmäinen kesähankinta oli Portsmouthin lupaava englantilaistoppari Matt Clarke. 3,6 miljoonalla eurolla hankittu puolustaja pelasi 46 sarjaottelua Ykkösliigassa, johdattaen Portsmouthin aina sarjataulukon neljännelle sijalle. Joukkue ei kuitenkaan onnistunut varmistamaan nousua Mestaruussarjaan. Clarke tulee taistelemaan avauksen paikasta Lewis Dunkin ja Shane Duffyn kanssa.

Markus Suttner (32, vp, Fortuna Düsseldorf)

Peräti 207 bundesliigaottelun konkari kulutti Brightonissa penkkiä syksyn 2018 ja kevätkauden ajaksi hänet lainattiin Düsseldorfiin. Otteluita kertyi Saksassa vain kuusi, joissa Suttner teki maalin ja antoi yhden maalisyötön. Itävallan maajoukkueestakin tuttu puolustaja kyttää viimeisellä sopimusvuodellaan uutta tilaisuutta.

Ezequiel Schelotto (30, op, Chievo Verona)

Argentiinassa syntynyt, mutta Italian A-maajoukkueessakin piipahtanut puolustaja jäi toisella Brighton-kaudellaan tyystin ilman peliminuutteja, ja hänet lainattiin kevään ajaksi Serie A:n hännänhuippuun Chievo Veronaan. Minuutteja ehti tulla neljässä ottelussa, kunnes polvivamma pilasi loppukauden. Sopimuskauden viimeinen vuosi alkamassa.

Tudor Baluta (20, pkk, Viitorul Constanta)

Brighton hankki isokokoisen romanialaislupauksen viime tammikuussa, mutta lainasi hänet välittömästi edelleen vanhan seuran Viitorul Constantan palvelukseen. Baluta pelasi nuoresta iästään huolimatta isossa roolissa Viitorulissa, ja esiintyi edukseen myös kesän alle 21-vuotiaiden EM-turnauksessa, jossa Romania selvitti tiensä välieriin ja ensi vuoden olympiaturnaukseen. Baluta pelasi kisoissa kolme vuotta nuorempana kuin kisojen vanhimmat pelaajat. Potentiaalia kauden yllättäjäksi?

Aaron Mooy (kk, 28, Huddersfield, laina)

Manchester Cityyn vuonna 2016 hankittu Mooy saapui Brightoniin kauden mittavalla lainasopimuksella vahvistamaan keskikenttää. Mooy pelasi viime kaudella Huddersfieldissa Valioliigaa isossa roolissa. Huddersfield putosi kauden päätteeksi, mutta ura jatkuu Valioliigan puolella Aston Villasa, kun lainasopimus järjestyi siirtoikkunan viimeisenä päivänä.

Adam Webster (pk, 24, Bristol City)

Brighton laittoi rahaa likoon, ja hankki silloisella seuran siirtoennätyksellä Adam Websterin Bristol Citystä. Lopullinen summa oli noin 21,85 miljoonaa euroa. Webster tuo kokoa topparin tontille. Viime kaudella Webster pelasi Bristolissa 44 ottelua Mestaruussarjaa.

Neal Maupay (kh, 22, Brentford)

Pitkään ei Webster ehtinyt olla seuran kallein hankinta, sillä siirtoikkunan loppupuolella Brighton maksoi 21,9 miljoonaa euroa Brentfordissa kovia tehoja tehneestä hyökkääjästä Neal Maupaysta. Maupay tykitti viime kaudella Mestaruussarjassa 25 täysosumaa, jonka lisäksi kirjoihin merkattiin kahdeksan maalisyöttöä. Alku Brightonissa oli myös vahva, kun debyyttiottelussa syntyi maali Watfordia vastaan. Saumat nousta kauden komeetaksi Valioliigassa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tiesitkö tämän?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561380427521{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Brightonin kahdella israelilaispelaajalla, Beram Kayalilla ja Tomer Hemedillä on paljon yhteistä. Kaverukset ovat edustaneet Israelia maajoukkuetasolla vuodesta 2004 lähtien ja kuuluvat myös A-maajoukkueen vakiokalustoon. He ystävystyivät jo lapsina asuessaan samassa naapurustossa. Miehillä on jopa sama syntymäpäivä 2. toukokuuta, joskin Hemed on Kayalia vuoden vanhempi. Merkittävin ero kuitenkin on, että Kayal on arabi ja muslimi, ja Hemed juutalainen. Siksi pelaajat ovatkin tärkeitä symboleita rasismin vastaisessa taistelussa ja rauhan edistäjinä.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379635835{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Graham Potter

Brighton teki keväällä paljon puhuttaneen päätöksen. Seuran 2017 Valioliigaan nostanut Chris Hughton sai lähteä. Tilalle palkattiin Graham Potter.

Potter sai heti alkuun vastata, onko hän valmis tehtävään. Hän sai vastata hyvin vastaaviin kysymyksiin vuosi sitten, kun Swansea palkkasi hänet.

Swansea jäi Mestaruussarjassa sijalle 10, mutta niukasti säilynyt Brighton halusi Potterin rannikkokaupunkiin.

Hughton sai kritiikkiä, koska Brighton esiintyi hyvin perinteisellä brittitavalla. Joukkue puolusti aluepainotteisesti, kyttäsi vastaiskuja ja murtautui laitojen kautta.

Brighton halusi uudistua. Potter nousi pinnalle, kun Östersunds FK ponnahti hänen alaisuudessaan alasarjoista Eurooppa-liigaan. Jopa Arsenal joutui taipumaan kotonaan ruotsalaisille – vaikka yhteismaaleilla jatkoon menikin.

Potter on peruskaavasta poikkeava englantilainen manageri. Hän pelasi ammattilaisena reippaat 300 ottelua, mutta opiskeli peliuran jälkeen johtamisen ja tunneälyn maisteritutkinnon. Potter on herättänyt huomiota toimintatavoillaan. Hän vie pelaajat mielellään pois mukavuusalueiltaan. Laulaminen tai näytteleminen saattaa kuulua Lokkienkin harjoitusohjelmaan.

Swansea teki viime kaudella upeita osumia. Jopa Manchester City joutui antautumaan, kun Swansea syötteli pallon maalivahdiltaan läpi Taivaansinisen pakan.

Swansea ei hätääntynyt paineen alla, vaan eteni pienistä tiloista nopeilla yhdistelmillä.

Pep Guardiola on vaikuttanut paljon siihen, miten Potter, 44, toimii. Potter on käynyt opiskelemassa innolla lajia Espanjassa. Hän on ottanut ohjelmoinnissaan vaikutteita Twitterissä mielipiteillään myrskyjä puhaltavan Raymond Verheijenin koulutuksista.

Swansea pelasi viime kaudella kymmenellä eri muodolla. Potter muovaa numeroyhdistelmiä innolla ottelun aikanakin. Brighton on tottunut hyvin jäykkään kaavaan, joten luvassa on takuulla haasteita, sillä esimerkiksi topparipari Shane Duffy-Lewis Dunk on tunnettu lähinnä kovista otteistaan ja uhrautuvista blokeistaan.

Potter vaihtoikin heinäkuun lopulla numeroyhdistelmään 3-4-3. Temppu toimi: Birmingham City murtui harjoitusottelussa 4–0.

Potter on sanonut, että ”Brightonilla on hyviä pelaajia”. Rivien välistä voi lukea, että nykytilanne ei riitä. Swansea piti viime kaudella pallon keskimäärin 56-prosenttisesti, Brighton 44-prosenttisesti.

Potter ei usko pelkkään ostamiseen, vaan haluaa kehittää. Hyökkääjä Oliver McBurnie osui viime kaudella Swanseassa komeat 22 kertaa. Brighton odottaa, että vastaavia tarinoita nähdään Amexillakin.

Potter tasapainoilee pelin ja pelaajien kehittämisessä kurinalaisen rakenteen ja ”luovuuden” välimaastossa. Swansea loi kentällä järjestelmällisesti kolmioita, loi tukea antavia vaihtoehtoja. Joukkue saattoi edetä hyvin suoraviivaisestikin, pitkällä pallolla McBurnielle. Jos hyökkääjä saapui palloa vastaan selkä kohti menosuuntaa, palautti hän pallon keskikentälle.

Potter uskookin, että juuri tietty rakenne antaa pelaajille mahdollisuuden ilmaista itseään. Hän ei saa juuri aikaa ajaa uutta linjaa sisään. Sami Hyypiä sai yrittää kaudella 2014-15 joulukuuhun saakka. Kun homma ei toiminut, lähti Hyypiä yhteisellä sopimuksella. Hughton otti tuolloin vaikeassa tilanteessa komennon ja nosti seuran korkeimmalle portaalle.

Potter astuu suuriin saappaisiin. Hughton nautti esimerkiksi television asiantuntijapiireissä suurta suosiota. Potter saa kuulla kunniansa, jos peruskaavasta poikkeavat metodit tökkivät.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379679785{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Shane Duffy

Shane Duffy on Brightonille elintärkeä mies. Kuva: Getty Images

Irlannin maajoukkuetoppari Shane Duffyon muodostanut Brightonin oman kasvatin ja joukkueen kapteenin Lewis Dunkin kanssa erinomaisen luotettavan puolustajaparin, Brightonin todellisen kivijalan.

27-vuotias Duffy on Evertonin kasvatti, jonka merkitys Brightonille on kasvanut vuosi vuodelta. Kiinnostusta on esiintynyt suuremmistakin seuroista, mutta ainakin Irlannin maajoukkueen johto on suositellut Duffylle Brightoniin jäämistä.

Shane Duffy oli korkealla kaikissa keskeisissä puolustuspään tilastoissa, ja lisäksi hän oli viidellä tehdyllä maalillaan Valioliigan puolustajien tehokkain maalintekijä.

Duffyn loistavat otteet asettuvat entistäkin korkeampaan arvoon, kun muistetaan, että lääkärin lausuntojen mukaan hän oli lähellä kuolla vuonna 2011 pelatun harjoitusmaaottelun yhteydessä sattuneessa yhteentörmäyksessä maalivahdin kanssa. Duffyn maksa vahingoittui ja hänen kerrotaan vuotaneen sisäisesti peräti kolme ja puoli litraa verta, ja vain lääkärin nopea toiminta pelasti puolustajan hengen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379791672{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sija: 18

Brighton aloittaa kolmannen perättäisen kautensa Valioliigassa oltuaan sitä ennen peräti 34 kautta alemmilla sarjatasoilla. Kahdella edellisellä kaudella Lokit ovat säilyneet verrattain täpärästi, ja nyt edessä voi olla entistäkin haastavampi savotta.

Sami Hyypiänvuonna 2014 Brightonin peräsimessä korvannut Chris Hughton teki monien mielestä joukkueen valmentajana hyvää työtä, mutta viime kevään sukellus oli seurajohdolle kuitenkin liikaa. Hughton korvattiin Graham Potterilla, joka räväytti etenkin ruotsalaisen pikkuseura Östersundin europelisensaatioiden isänä. Vaan onko Valioliiga Potterille kuitenkin liian iso pala purtavaksi? Ainakin hän on yksi vedonlyöntiyhtiöiden suosikeista ensimmäisten potkujen saajaksi.

Kysymys kuuluukin, voidaanko Brightonin pelaajamateriaalilla yhtään paremmasta edes haaveilla? Pokerimiljonääri Tony Bloom tekee seuraomistajana hyvää työtä, mutta ehkä öljypohattoja ja monikansallisia konserneja vastaan kilpaileminen on kuitenkin kohtuuton asetelma?

Ainakin viime kaudella Brightonin hankinnat enimmäkseen epäonnistuivat. Jos menestyksestä halutaan haaveilla, on tällä sesongilla toivottava parempaa osumaprosenttia. Brighton on vieläpä ollut melko vaatimaton siirtomarkkinoiden liikkeissään, joten ilmeisesti moni viime kauden flopeista saa Potterilta uuden tilaisuuden näyttää.

Toki suurimmalla siirtosummalla sisään tulleelta, Belgian mestarijoukkue Genkin laiturilta Leandro Trossardilta odotetaan paljon. Ikinuori, syyskuussa 36 vuotta täyttävä Glenn Murray on kuitenkin taas vuoden vanhempi, vaikka pystyikin viime kaudella vielä 13 maaliin.

Kovin montaa Brightonia vaatimattomampaa pelaajaryhmää sarjasta ei löydy, eikä merkkejä tulevasta venymisestä ole aistittavissa. Kolme joukkuetta pitäisi taakse jättää, jotta satu Valioliigassa jatkuisi. Me veikkaamme, että tavoitteessa on Brightonille yksi liikaa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379887493{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Valioliiga: Brihgtonin ihanneavaus[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379956327{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

[table id=45 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTNFJTBBZnVuY3Rpb24lMjBnZXRBZ2UlMjhkYXRlU3RyaW5nJTI5JTIwJTdCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwdmFyJTIwdG9kYXklMjAlM0QlMjBuZXclMjBEYXRlJTI4JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwdmFyJTIwYmlydGhEYXRlJTIwJTNEJTIwbmV3JTIwRGF0ZSUyOGRhdGVTdHJpbmclMjklM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjB2YXIlMjBhZ2UlMjAlM0QlMjB0b2RheS5nZXRGdWxsWWVhciUyOCUyOSUyMC0lMjBiaXJ0aERhdGUuZ2V0RnVsbFllYXIlMjglMjklM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjB2YXIlMjBtJTIwJTNEJTIwdG9kYXkuZ2V0TW9udGglMjglMjklMjAtJTIwYmlydGhEYXRlLmdldE1vbnRoJTI4JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwaWYlMjAlMjhtJTIwJTNDJTIwMCUyMCU3QyU3QyUyMCUyOG0lMjAlM0QlM0QlM0QlMjAwJTIwJTI2JTI2JTIwdG9kYXkuZ2V0RGF0ZSUyOCUyOSUyMCUzQyUyMGJpcnRoRGF0ZS5nZXREYXRlJTI4JTI5JTI5JTI5JTIwJTdCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwYWdlLS0lM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlN0QlMEElMjAlMjAlMjAlMjByZXR1cm4lMjBhZ2UlM0IlMEElN0QlMEElMEF2YXIlMjBiZGF5cyUyMCUzRCUyMGRvY3VtZW50LmdldEVsZW1lbnRzQnlDbGFzc05hbWUlMjglMjJjb2x1bW4tNiUyMiUyOSUzQiUwQSUwQWZvciUyOHZhciUyMGklMjAlM0QlMjAxJTNCJTIwaSUyMCUzQyUyMGJkYXlzLmxlbmd0aCUzQiUyMGklMkIlMkIlMjklMjAlN0IlMEElMjAlMjB2YXIlMjBiZGF5JTIwJTNEJTIwZ2V0QWdlJTI4YmRheXMlNUJpJTVELmlubmVySFRNTC5zbGljZSUyODAlMkMxMCUyOS5zcGxpdCUyOCUyNy4lMjclMjkucmV2ZXJzZSUyOCUyOS5qb2luJTI4JTI3JTJGJTI3JTI5JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwYmRheXMlNUJpJTVELmlubmVySFRNTCUyMCUzRCUyMGJkYXklM0IlMEElN0QlMEElM0MlMkZzY3JpcHQlM0U=[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]