[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379495337{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Burnleyn viime kausi alkoi jo heinäkuussa, sillä edelliskauden menestys oli tuonut sille paikan europeleissä ensimmäisen kerran 51 vuoteen. Europelit olivat kuitenkin yhtä tervanjuontia. Kahdessa ensimmäisessä otteluparissa paineltiin ylitöitä, mutta lopulta Clarets kuitenkin raivasi tiensä jatkoon niin Aberdeenia kuin Basaksehiriakin vastaan jatkoon jatko-ottelun jälkeen. Kolmas karsintakierros teki kuitenkin lohkovaiheista selvän, kun kreikkalainen Olympiakos osoittautui paremmaksi yhteismaalein 4-2.

Eurokiireiden keskellä myös startti sarjassa oli surkea. Kun viiden kierroksen jälkeen Burnleyn pistesarakkeessa oli vain yksi piste ja sijoitus sarjan viimeisenä, saattoivat hätäisimmät jo pohtia Sean Dychelle potkuja. Burnleyn seurakulttuuriin eivät kuitenkaan ole koskaan kuuluneet hätäiset valmentajanvaihdokset. Niinpä Valioliigan nykyvalmentajista toiseksi pisimpään (6 vuotta ja 9 kuukautta) toimessaan ollut Dychekin sai työtään heikosta alusta huolimatta jatkaa. Ainoastaan Bournemouthin Eddie Howe – Dychen edeltäjä Burnleyssa – on toiminut nykyisessä valmennustehtävässään muutaman viikon Dychea kauemmin.

Kuudennen kierroksen 4-0 -kotivoitto Bournemouthista oli Burnleylle ja Dychelle suuri helpotus, mutta hyväksi joukkueen syyskautta ei silti voi missään mielessä kehua. Burnley voitti sarjan ensimmäisellä puolikkaalla vain kolme peliä, ja vietti joulun ja uudenvuoden tienoon putoajan paikalla.

Vuodenvaihteen tienoilta käynnistyi kuitenkin Burnleyn paras, kauden pelastanut jakso. Kahdeksan tappiotonta peliä toi pistepussiin peräti 18 pistettä, ja sarjasijoitus alkoi loogisesti kohentua. Tottenham sai nöyrtyä Turf Moorilla ja Old Traffordilta tarttui vieraspiste matkaan.

Vaikka pitkää tappiotonta putkea seurasi neljä peräkkäistä häviötä, ei Burnley enää loppukeväällä pahempaa notkahdusta kokenut. Sarjasijoitukseksi jäi lopulta 15:s, ja etäisyyttä putoamisviivaan kuusi pistettä.

Cup-pelejä ei Burnleylle kertynyt kuin kolme. Liigacupista sen pudotti heti kättelyssä Burton Albion, ja FA Cupin toisella kierroksella Manchester City antoi Burnleylle kyytiä maalein 5-0.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379557708{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Peter Crouch lopetti upean pelaajauransa viime kauteen Burnleyssa. Kuva: Getty Images.

Peter Crouch (kh, 38, ura päättyi)

Crouch vietti uransa viimeisen puolivuotisen Burnleyssa. Veteraanihyökkääjä saapui Turf Moorille tammikuussa Stokesta. Englannin entinen maajoukkuemies ei onnistunut kuudessa pelaamassaan valioliigaottelussa maalinteossa. Crouch vahvisti uransa päättymisen heinäkuussa.

Anders Lindegaard (mv, 35, Helsingborg)

Tanskalaisvahti siirtyi Burnleyyn syyskuussa 2017, mutta ei pelannut kahden kauden aikana juurikaan. Lindegaardin ainoat pelit olivat kaksi Eurooppa-liigan karsintapeliä, ja onkin ymmärrettävää, ettei jatkoa tarjottu. Allsvenskanin Helsingborgille Lindegaardin heinäkuinen värväys oli kuitenkin iso juttu, sillä onhan maalivahdilla meriittilistallaan myös 29 pelattua ottelua Manchester Unitedin edustusjoukkueessa.

Stephen Ward jatkaa uraansa Stokessa. Kuva: Getty Images.

Stephen Ward (vp, 33, Stoke City)

Kokenut laitapuolustaja oli pelannut kolme edellistä kautta Burnleyssa isossa roolissa, mutta viime kaudella minuutteja Valioliigassa herui vain 230. Koska kahdeksan vuotta nuorempi Charlie Taylor ryöväsi pelipaikan, Ward siirtyi yksivuotisella sopimuksella Stokeen. Kaksissa EM-kisoissa pelannut irlantilainen ilmoitti maaliskuussa maajoukkueuransa päättymisestä.

Aiden O’Neill (kk, 21, Brisbane Roar)

Hyvin vähälle vastuulle Burnleyssa jäänyt australialainen keskikenttäpelaaja palasi takaisin Australiaan Brisbane Roarin riveihin. Jo viime kauden O’Neill pelasi lainalla Australiassa, silloin Central Coastissa.

Tom Heaton jatkaa uraansa Aston Villassa. Kuva: Getty Images.

Tom Heaton (mv, 33, Aston Villa)

Viime kaudella Valioliigassa 19 kertaa esiintynyt Heaton lähti peliajan perässä sarjanousija Aston Villaan. Burnley tienasi Heatonin siirrosta noin 8,8 miljoonaa euroa bonuksineen. Heaton ehti edustaa Burnleya vuodesta 2013.

Nahki Wells (kh, 29, QPR, laina)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379594987{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Jay Rodríguez vahvistaa Burnleyn hyökkäystä. Kuva: Getty Images

Jay Rodríguez (kh, 30, West Bromwich)

Vuonna 2013 Englannin A-maajoukkueessakin piipahtanut kärkimies palaa kasvattajaseuraansa Burnleyyn seitsemän kautta kestäneen kierroksen jälkeen. Rodríguez vietti viisi kautta Southamptonissa ja kaksi West Bromwich Albionissa. Paras kausi 2013-2014 tuotti 15 valioliigamaalia. Huhtikuussa 2014 syntynyt polvivamma teki kuitenkin tyhjiksi Rodríguezin MM-kisahaaveet ja pakotti miehen 16 kuukauden sairauslomalle.

Paluuta entiselle tasolle ei ole nähty, mutta viime kaudella Mestaruussarjassa tehdyt 22 maalia olivat selvä merkki paremmasta. 5,5 miljoonaa maksanut Rodríguez on Burnleyn mittapuulla käypä hankinta, ja kasvattajaseuraan paluu lisää siirtoon hyppysellisen romantiikkaa. Rodríguez oli kahdella toistaiseksi viimeisimmällä Burnley-kaudellaan joukkueen ehdottomia tähtiä, mutta valioliigadebyyttinsä hän teki vasta Southamptonissa.

Erik Pieters tuo kokemusta Burnleyn takalinjoille. Kuva: Getty Images.

Erik Pieters (vp, 30, Stoke/Amiens)

18 A-maaottelun hollantilaispuolustaja on jo todellinen valioliigaveteraani, sillä hän pelasi vuosina 2013-2018 Stokessa peräti 169 valioliigaottelua. Viime kaudella Pieters pelasi Stokessa syksyn ajan Mestaruussarjaa, kunnes hänet lainattiin tammikuussa Ligue 1:n Amiensiin.

Kuva: Getty Images

Bailey Peacock-Farrell (mv, 22, Leeds)

Peacock-Farrell nousi viime kaudella Leedsin ykköstorjujaksi. 28 Mestaruussarjan ottelussa luutinut maalivahti korvaa Aston Villaan siirtyneen Heatonin. Torjunut myös tänä vuonna Pohjois-Irlannin paidassa neljässä EM-karsintaottelussa.

Danny Drinkwater saa uuden sauman Burnleyssa. Kuva: Getty Images.

Danny Drinkwater (kk, 29, Chelsea, laina)

Siirtoikkunan viimeisenä päivänä Burnley sai haalittua vielä lainalle Danny Drinkwaterin Chelseasta. Viime kaudella täysin ilman roolia Stamford Bridgellä jäänyt Drinkwater voi nousta hyväksi hankinnaksi. Mies on todistanut tasonsa Leicesterin riveissä muun muassa mestaruuskaudella 2015-16. Chelsea-siirron jälkeen ura on ollut pahassa luisussa, mutta Burnleyssa aukeaa uusi mahdollisuus. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, ettei tulevaisuus ole enää Chelseassa, vaikka miehen sopimus seuran kanssa ulottuu kesään 2022.

Ryan Cooney (op, 19, Bury)

Tulevaisuuden nimiä. Ensi kausi menee reservien puolella.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tiesitkö tämän?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561380427521{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Burnley on yksi vain viidestä seurasta, joka on voittanut mestaruuden Englannin neljällä korkeimmalla sarjatasolla. Muut ovat Wolverhampton, Preston, Sheffield United ja Portsmouth.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379635835{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sean Dyche

Sean Dyche haluaa Burnleyn taistelevan kentällä. Kuva: Getty Images.

Dyche on luonut Turf Moorille duunarimaisen kulttuurin.

Burnley yrittää taistella nykyjalkapallon kehitystä vastaan, mutta samalla poimii esimerkiksi kunnon kehittämiseen vaikutteita urheilutieteen viimeisimmistä villityksistä.

Dyche ei anna pelaajien kuunnella musiikkia linja-autossa laput korville. Hän ei tykkää lippalakeista harjoituskeskuksessa. Jos viininpunaisten pelaaja on loukkaantunut, istuu hän ottelussa lehtereillä seuran verkkariasussa.

Dyche, 48, ei siis siedä bling, blingiä. Hänen isänsä teki pitkää päivää hiilikaivoksissa. Manageri yrittää vaatia nykypäivän tähdiltä vastaavaa asennetta.

Tämä on toiminut. Burnley pääsi viime kaudella sensaatiomaisesti Eurooppa-liigan karsintoihin, mutta Olympiakos tiputti joukkueen viime metreillä elokuussa 2018.

Burnley jäi keväällä 2018 vain 40 pisteeseen ja piti juuri ja juuri paikkansa. Dyche sai kuulla yhä enemmän puhetta ”antijalkapallosta”, kun tulokset heikkenivät. Hän ei välittänyt, vaan jatkoi tutulla linjallaan.

Dyche luottaa muotoon 4-4-1-1. Burnley vetäytyy mielellään aivan oman rangaistusalueen tuntumaan. Joukkue jättää salakavalasti tilaa laidoille ja keskikentän eteen. Burnley yrittää houkutella vastustajia antamaan keskityksiä kaukaa tai laukomaan heikoilta sektoreilta.

Joukkuetta vastaan vedetäänkin tilastojen mukaan poikkeuksellisen paljon: viime kaudella reippaat 17 kertaa ottelussa. Vertailun vuoksi: Mestari Manchester City joutui ottamaan vastaan kuutisen kutia ottelussa.

Burnley siis peittää ja peittää. Joukkueen toppari James Tarkowski ja Ben Mee blokkaavat ja purkavat. Keskikentän pohjan Jack Cork ja Ashley Westwood antavat heille tukea.

Burnley etenee hyvin suoraviivaisesti. Joukkue antoi viime kaudella huimat 78 pitkää palloa ottelussa. Tämäkin on sarjan selvästi korkein luku.

Jeff Hendrick on kuulunut Burnleyn avainpelaajiin useamman kauden ajan. Kuva: Getty Images.

Kohdehyökkääjä Chris Wood yrittää kamppailla pallot omalle joukkueelle. Ashley Barnes ja Jeff Hendrick yrittävät rouhia kakkospallot. Jos Burnley pystyy viemään hallinnan syvälle vastustajan alueelle, murtautuu joukkue mainettaan monipuolisemmin. Dyche haluaa, että Burnley luo laadukkaita mahdollisuuksia.

Burnley päästi viime kaudella 68 maalia. Toissa kaudella vastaava luku jäi 38 osumaan. Tämä on joukkueen kannalta huolestuttava suuntaus. Vain tippuneet Fulham (59) ja Huddersfield (50) joutuivat antautumaan avoimessa pelissä viininpunaisia (47) useammin.

Tämä osoittaa, että vastustajat oppivat avaamaan sumppua yhä paremmin: Burnley ei yllätä enää.

Juuri tätä Dyche saa pohtia. Burnley teki viime kaudella 45 maalia (toissa kaudella vain 36 maalia, mutta ylsi seitsemänneksi).

Dyche mitataan jatkossa sen suhteen, miten hän pystyy pitämään kiinni viininpunaisten vahvuuksista ja samalla tuomaan uusia ulottuvuuksia joukkueen pelaamiseen.

Samalla hänen pitää ajaa sisään uusia kasvoja varsin kokeneeseen porukkaan. Viime kaudella väläytellyt vasen laita Dwight McNeil, 19, on hyvä esimerkki. Juventus, Arsenal ja Manchester City tarkkailevat huhujen mukaan Manchester Unitedin kasvattia.

Burnley kaipaa vastaavanlaisia raikkaita tarinoita. Se on joka tapauksessa varmaa, että rosoisella Turf Moorilla joutuu jatkossakin venymään, jotta saa edes pisteen mukaan. Dyche tietää, että äänekäs lancashireläisyleisö on valtava voimavara. Hän osaa kietoa koko yhteisön taitavasti sinnikkään joukkueen ympärille.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379679785{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Ashley Westwood

Ashley Westwood on Burnleyssa tärkeä johtohahmo, joka ei ääntäänkään säästele. Kuva: Getty Images

Kun joukkueesta puuttuvat kaikkien tuntemat kirkkaat tähdet, on todellinen avainpelaaja usein hän, joka ei varsinaisesti otsikoissa näy, vaan tekee kanssapelaajistaan omalla panoksellaan parempia. Tällaisen määritelmän täyttää helposti 29-vuotias Ashley Westwood.

Crewe Alexandran kasvatti tekee yhdessä Jack Corkin kanssa keskikentän pohjalla uupumatonta työtä. Kaksikko tarjoaa arvostetulle, mutta illasta toiseen kunnon rumputulitukselle joutuvalle toppariparille kullanarvoista tukea, ja toimii linkkinä hyökkäyssuunnan pelaajille. Juuri Westwood käynnistää usein hyökkäykset, joita toivon mukaan Ashley Barnes, Chris Wood ja Jay Rodríguez tuloksekkaasti päättävät.

Monipuolinen Westwood aloittaa uransa kahdeksannen valioliigakauden, ja kenties suuremmassa roolissa kuin koskaan ennen. Viime kaudella Westwood kellotti Burnleyn viidenneksi runsaimmat peliminuutit, ja sai tehotilastoonkin kaksi maalia ja seitsemän maalisyöttöä.

Kuvaavaa ovat tilastot kaudelta 2018-2019. Westwood oli sivussa kaikkiaan neljästä valioliigapelistä sekä yhdestä Eurooppa-liigan karsintaottelusta. Näistä viidestä ottelusta Burnley hävisi neljä ja pelasi kerran tasan (Leicesteriä vastaan vieraissa 0-0).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379791672{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sija: 14

Burnleyn huippukausi (7. sija) 2017-2018 oli viime kaudella kaunis muisto vain, ja joukkue palasi kamppailemaan sarjapaikastaan. Vedenpitävä puolustus alkoi yhtäkkiä vuotaa, ja kun hyökkäyksessäkään ei ollut sateentekijöitä, hävisi Burnley yli puolet otteluistaan.

Clarets kuuluu millä tahansa mittarilla Valioliigan pienimpiin seuroihin, eikä siirtomarkkinoilta isoja kaloja haettu tänä kesänäkään. James Tarkowskin, Ben Meenja Ashley Barnesin kaltaisista pelaajista on tehty tähtiä Burnleyssa. Tai rehellisyyden nimissä: köyhän miehen tähtiä.

Burnley saa Turf Moorilla valtaisan kannatuksen kotiyleisöltään. Kuva: Getty Images.

Hyvää liigatasoa löytyy silti jokaiselta kentän osa-alueelta ja kenties kaikkein suurin vahvuus on Burnleylle tietyllä tavalla kasvot antanut valmentaja Sean Dyche. Dyche tietää, ettei palli tutise kovin hevillä nytkään, vaikka tulokset olisivatkin kehnoja jossain vaiheessa kautta. Seura kuitenkin tarvitsee Dychea ja joukkue tämän opettamaa jätkämäistä duunariasennetta. Jokainen tietää paikkansa ja antaa kaikkensa – siitä pitää huolen myös Valioliigan kolmanneksi pienimmän stadionin fanaattinen kotiyleisö.

Realiteetit iskevät silti näistä lähtökohdista ponnistaville seuroille yleensä ennemmin tai myöhemmin silmille. Sarjapaikka säilyy, mutta gloria pysyy Burnleysta kaukana. Tuloksena on tulevallakin kaudella sinänsä kunniakas sijoitus alemmassa keskikastissa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379887493{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Valioliiga: Burnleyn ihanneavaus[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379956327{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

[table id=46 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]