Englannin Valioliiga käynnistyy perjantaina suomalaisittain makoisimmalla mahdollisella tavalla, kun Teemu Pukin edustama liiganousija Norwich kohtaa illan ainoassa ottelussa vieraskentällä Liverpoolin. Näin koko jalkapallomaailman suurin mielenkiinto kohdistuu otteluun, jossa Pukki kaiken todennäköisyyden mukaan debytoi Valioliigassa.

Oman hienon lisämausteensa otteluun tuo se, että se pelataan yhdellä futismaailman legendaarisimmista stadioneista, Anfieldilla. Pukki joutuu ja pääsee heti taistelemaan yhtä Englannin kovinta puolustusta ja ehkä maailman parasta puolustajaa Virgil van Dijkia vastaan

– Tästä tulee hänelle ilmiselvästikin todellinen tulikaste! Hän kohtaa Liverpoolin, joka päästi vähiten maaleja viime kauden Valioliigassa. Liverpool piti kotonaan viime kaudella nollan 12 kertaa, joten maalinteko tulee olemaan hyvin vaikeaa. Jos hän tekisi maalin, niin siitä tulisi aivan valtava buusti hänelle, sanoo Viasatin jalkapalloasiantuntija Keith Armstrong.

Pukki lähtee kauteen Mestaruussarjan vuoden pelaajana ja maalikuninkaana. Kotkalainen viimeisteli toiseksi korkeimmalla sarjatasolla makeat 29 maalia.

– Avainasia on, tuleeko hän saamaan samanlaista tarjoilua kuin viime kaudella. Hänellä oli vapaa rooli kärjessä, ja hän pääsi linjan taakse todella hyvin. Hän on myös hyvin fiksu liikkumaan rangaistusalueella. Vaikka sitä onkin, niin jos hän ei saa syöttöjä, niin ei hän silloin tee maalejakaan. Se on fakta. Paljon riippuu siitä, miten joukkue pystyy pelaamaan. Valioliigaan nousevilla joukkueilla on usein vaikeaa kärkijoukkueita vastaan. Nousijat voittavat kuuden kärjessä olevia joukkueita hyvin harvoin. Siitä tulee vaikeaa, ”Keke” sanoo.

Pukin maalimäärä tulee vähenemään luonnollisestikin viime kaudesta, mutta saldon ennakkopohdinta on herkullinen aihe. Mohamed Salah, Sadio Mané ja Pierre-Emerick Aubameyang voittivat Valioliigan maalikuninkuuden viime kaudella 22 maalilla, ja muista liigan kirkkaimmista tähdistä Harry Kane teki 17 maalia, Eden Hazard 16 ja mm. Alexandre Lacazette sekä Paul Pogba olivat jakamassa maalipörssin kymmenettä sijaa 13 osumalla.

– Jos hän pystyisi tekemään 10-15 maalia, se olisi fantastista! Olen nähnyt Teemun pelaavan nuorena poikana KTP:ssä valmentamaani HJK:ta vastaan. Hän pyöritteli puolustajia, kun oli vasta 15-vuotias. Hän on luonnollinen liikkuja ja maalintekijä. Hän on oppinut valtavasti viime vuoden aikana, mikä näkyy. Norwichilla on saksalainen manageri, ja hän on hyvä poimimaan pisteitä sieltä, mistä ”pitää”. Pukki on vahvempi pelaaja ja jopa nopeampi kuin ennen. Jos hän saa syöttöjä, niin maaleja tulee, Armstrong povaa.

Valioliigakauden avajaisia PukkiPartya vietetään perjantaina 9.8. klo 20.00 alkaen Casino Helsingin Fennia Salongissa. Tilaisuuteen on täysi-ikäisillä vapaa pääsy, lavalla mm. Markku Kanerva, Jussi Jääskeläinen ja Keith Armstrong. Ilta huipentuu Liverpool-Norwich-otteluun, jonka studiolähetys starttaa klo 21.00.

Valioliigakausi 2019-20 näkyy tuttuun tapaan Viasatin kanavilla ja Viaplayssa.