Valioliigan käsivirhettä koskeva sääntömuutos on saanut paljon kritiikkiä viime lauantain tapahtumien myötä.

Manchester City jäi ilman voittoa Tottenhamin isäntänä, kun Gabriel Jesusin viime hetken 3-2-osuma hylättiin VAR-tarkastuksen jälkeen. Brassihyökkääjä sai nimittäin pallon Aymeric Laporten epäonnistuneen puskun jälkeen, kun peliväline otti pienen kimmokkeen City-pelaajan käsivarresta.

Tällä kaudella käyttöön otetun säännön mukaan mikä tahansa rangaistusalueen sisällä tapahtunut käsivirhe – tahallinen tai ei – on oikeutettu peruste hylätä tilanteesta syntynyt maali.

Manchester Cityn keskikenttäpelaajan Ilkay Gündoganin mielestä sääntöä tulisi muuttaa, koska se antaa puolustajille etulyöntiaseman hyökkääjiin verrattuna. Manageri Pep Guardiolan mielestä VAR on puolestaan ollut epäjohdonmukainen, vaatien samalla sen ”korjaamista”.

International FA Boardin (IFAB) eli jalkapallon säännöistä päättävän kansainvälisen elimen sihteerin Lukas Brudin mukaan sääntö ollaan luotu tekemään käsivirheistä nimenomaan selkeämpiä.

– Käsivirhesääntöä ollaan muutettu säännöllisten ratkaisuiden lisäämiseksi, sekä sen selventämiseksi että helpottamiseksi. Erityisesti tuomareiden työ helpottuu, sillä heidän tarvitsee nyt tulkita käsivirheitä itse vähemmän, Brud kertoi The Timesin mukaan.

– Nyt sen pitäisi olla selvää, onko maalinteossa käytetty kättä vai ei, koska jos se osuu hyökkäävän pelaajan käteen, niin sitten se on rike, oli teko tahallinen tai ei.