Real Madridin väliaikaisvalmentajana toiminut Santiago Solari on antanut BBC:lle haastattelun, jossa hän kommentoi englantilaista jalkapalloilua. Solari toimi Real Madridin päävalmentajana Julen Lopeteguin erottamisen ja Zinédine Zidanen palkkauksen välillä.

Nyt Solari kertoo olevansa halukas valmentamaan Euroopan huippuliigoissa. Yksi mahdollisuus on Englannin Valioliiga, josta Solari puhuu positiiviseen sävyyn.

− Seurasin Valioliigaa viime kaudella, ja sarja on kehittynyt todella paljon. Siellä on useita eri kulttuureja, kun liigassa on espanjalaisia, saksalaisia ja englantilaisia valmentajia, jotka ovat kehittäneet sarjaa, Solari sanoo.

Solari on tällä hetkellä 42-vuotias ja valmentajaksi verrattain nuori. Argentiinalainen ex-keskikenttämies on nähnyt peliurallaan eurooppalaisista liigoista Espanjan La Ligan ja Italian Serie A:n. Englannissa hän ei ole pelannut tai valmentanut.

Solari kertoo huomioineensa, että Valioliigassa pelitavat ovat muuttuneet huomattavasti. Englannin pääsarjassa on vuosi vuodelta enenevissä määrin otteluita, joissa toisen joukkueen pallonhallintaprosentti on 70 tai enemmän.

Pelitavalliseen murrokseen ovat vaikuttaneet muun muassa ulkomaiset valmentajat, joita Solari kehuu. Tottenhamin manageri Mauricio Pochettino on syntynyt Santa Féssä, samassa Argentiinan maakunnassa kuin Solari.

− En ole hänen kaverinsa, mutta tunnen hänet ja ihailen sitä, mitä hän on saanut viime vuosina aikaan. Ei ollut sattumaa, että hänen valmentamansa joukkue pääsi Mestarien liigan finaaliin, vaan se on neljän tai viiden vuoden kovan työn tulos, Solari miettii.

Solari lisää, että hän toivoisi Pochettinon saavan mahdollisuuden valmentaa jossain vieläkin suuremmassa Euroopan huippuseurassa.

Mitä pelitapoihin tulee, Manchester Cityn Pep Guardiola on ehdottomasti vahvimpia ”syyllisiä” siinä, että Valioliigan otteluiden pallonhallintaprosentit ovat muuttuneet aivan uuteen suuntaan.

Solarin mielestä Pochettinoa ja Guardiolaa on vaikea verrata keskenään.

− Pep on valmentanut vain isoja joukkueita. Hän oli loistava Espanjassa, hän oli loistava Saksassa ja hän on ollut loistava Englannissa. On mielenkiintoista nähdä, mikä hänen seuraava siirtonsa on, mutta kunnioitan ja ihailen molempia valmentajia, Solari päättää.