Brexit kauhistuttaa ja huolestuttaa, mutta suomalaisfutarien kannalta tunnelin päässä voi myös olla valoa.

Tuoreessa Valiocastin jaksossa pyöritellään Brexitiä pitkään ja hartaasti. Äänessä ovat tuttuun tapaan Valioliiga.comin analyytikko Eero Laurila ja toimituksen esimies Jaakko Perttilä.

Mikäli Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta, työvoiman (siis myös ammattijalkapalloilijoiden) vapaa liikkuvuus lakkaa. Tällöin eurooppalaistenkin pelaajien kohdalla alettaisiin mitä todennäköisimmin noudattaa tiukkaa työlupaprosessia.

Tällä hetkellä EU:n ulkopuolelta tuleviin pelaajiin noudatetaan pykäliä, joiden mukaan pelaajasta on maksettava tietty siirtosumma, pelaajalle on maksettava tietty summa palkkaa tai pelaajan on täytettävä tietty maajoukkuepelien kiintiö, jotta työlupa irtoaa.

Käytännössä siis sopimukseton Brexit heittäisi suurten eurooppalaismaiden kakkoskorin pelaajat nykyistä heikompaan asemaan. Vastaavasti Suomen kaltaisten pienten maiden ykköskorin pelaajat voivat Brexitin myötä päästä nykyistä parempaan asemaan valioliigaseurojen näkökulmasta.

Kuuntele myös: Kaikki aiemmat Valiocastin jaksot täällä!

– Suomalaisten toki pitäisi täyttää melko korkea prosentuaalinen osuus maaotteluista, mutta yhtäkkiä suomalaispelaajat voivat olla aika paljon houkuttelevampia kuin vaikkapa espanjalais-, saksalais- tai ranskalaispelaajat, Perttilä sanoo.

– Ja varmaan tämä näkyisi vielä rajummin Championshipissä [Mestaruussarja], Ykkösliigassa ja Kakkosliigassa. Siellä voisi olla hyviä paikkoja tarjolla. olisi [sopimuksettoman Brexitin sattuessa], Laurila miettii.

Jaksossa lyödään faktoja tiskiin ja kerrotaan, millaisia vaikutuksia Brexitillä voi olla valioliigaseuroille. Ja toki käsittelyssä on myös viikonlopun hegemoniakamppailu: Man United-Liverpool.

Tuoreen jakson aiheet

  1. Miltä Brexit näyttää Britanniassa? (0:51 alkaen)
  2. Miten työlupasäännöt menevät nyt? (9:46)
  3. Mitä vaikutuksia Brexitillä voi olla valioliigaseuroille? (18:21)
  4. Seuraa tätä: Manchester United-Liverpool (29:50)

Kuuntele Valiocastin tuore jakso alta. Voit kuunnella Valiocastin jaksoja Spotifyssa sekä Soundcloudissa, jonne pääset tästä.