Englannin Jalkapalloliiton erotuomaripäällikön Mike Rileyn mielestä VAR:sta on ollut paljon hyötyä tällä kaudella, vaikka neljä tuomiota ollaankin käännetty virheellisesti ympäri. Rileyn mielestä oikean päätöksen muuttaminen VAR-tarkastuksen jälkeen on ”suurin virhe” minkä videotuomaristo voi tehdä.

Valioliiga-tuomareiden johtokunta vietti maajoukkuetauon analysoidessa tähän astisia VAR-tuomioita. Rileyn mukaan oikeiden tuomioiden määrä on noussut VAR:n avulla yhdeksän prosenttiyksikköä viime kaudesta (yht. 91%). VAR-tuomariston ei kuitenkaan olisi pitänyt puuttua erotuomarin päätökseen näissä neljässä tilanteessa tällä kaudella:

  • Sokratis Papastathopoulosin maali Arsenalille Crystal Palacea vastaan olisi pitänyt hyväksyä. Erotuomari Martin Atkinsonin mielestä maali oli tehty sääntöjen puitteissa, mutta VAR-tuomari Jarred Gillett näki Calum Chambersin rikkoneen tilanteessa Palacen pelaajaa.
  • Manchester United sai rangaistuspilkun Norwich Cityä vastaan, kun Ben Godfrey rikkoi VAR:n mielestä Daniel Jamesia rangaistusalueen sisällä. Kyseessä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi suuri rike pilkkua varten. Norwichin onneksi Marcus Rashfordin laukaus ei mennyt maaliin.
  • Watfordin Gerard Deulofeu hankki pilkun ottelussa Chelseaa vastaan, kun Jorginhon jalka osui espanjalaishyökkääjää kevyesti sääreen. Erotuomari Anthony Taylor ei olisi antanut tilanteesta pilkkua, mutta VAR käänsi tuomion – virheellisesti.
  • Brightonin Aaron Connolly hankki samankaltaisesta rikkeestä pilkun Evertonia vastaan Michael Keanen osuman seurauksena. Andy Madley ei nähnyt tilanteessa rikettä, ja VAR puuttui turhaan peliin.

Valioliigassa on pelattu nyt yhteensä 120 ottelua VAR:n avustuksella. Otteluissa ollaan nähty yhteensä 28 VAR-tarkastuksen jälkeen muutettua tuomiota, joista yllämainitut neljä ovat menneet Rileyn mielestä pieleen. VAR:n olisi kuitenkin pitänyt puuttua peräti 20 toiseen tilanteeseen, joihin videotuomarit eivät reagoineet joko vahingossa tai tarkoituksella.

Lähde: Times