Arsenalin kannattajajärjestöistä kenties virallisin, Arsenal Supporters’ Trust julkisti lausuntonsa Unai Emeryn lähtöpasseista, ja seuran tilanteesta niiden jälkeen. AST näkee muutoksen tarpeen paljon pelkkää päävalmentajan postia suuremmaksi.

– Emeryn erottaminen oli ikävä, mutta väistämätön toimenpide. Tulokset olivat paljon heikompia, kuin mitä Arsenalissa on lupa odottaa. Kuitenkin, tämä oli se helppo osuus. Seuraavaksi haasteena on löytää tuleva päävalmentaja, emmekä ole lainkaan vakuuttuneita siitä, että seuralla on tähän prosessiin riittävän pätevää henkilöstöä.

Muutoksia halutaan siis joukkueen johdon lisäksi myös koko seuran johtoon – ja omistajuuteen.

– On surullinen tosiasia, että seura on tätä nykyä kokonaan merentakaisen investointikoneiston, Kroenke Sports & Entertainmentin hallinnassa. Tämä taho loistaa pitkälti poissaolollaan Lontoosta. Siitä johtuen Arsenalia pitäisi paikan päällä olla ohjaamassa vahva johtokunta. Sen tuli olla täysin riippumaton, ja sellainen, joka kykenee ohjaamaan jalkapalloseuraa eteenpäin.

Mainitun kaltaisesta ryhmästä ei tällä hetkellä ole juuri tietoa.

– Johtokunnassa ei ole yhtään henkilöä, jolla olisi jalkapalloilullista erityisosaamista. Sen ”riippumattomien” jäsenten iät ovat 85, 79 ja 77 vuotta. Yhdelläkään heistä ei ole kokemusta jalkapallosta, eikä kolmikko millään tavoin edusta sitä moninaisuutta, joka on läsnä niin seuran joukkueissa, kuin sen kannattajakunnassa.

Vaatimusten ydin tiivistyy lausunnon lopussa.

– Johtokunnan tulisi voida pitää sen toimitusjohtajaa vastuullisena, ja tarjota tälle ohjeistusta. Arsenalin on myös luotava parempi suhde kannattjien, ja omistus/johtoportaan välille. Uusi nimitys johtokuntaan pitäisi tehdä tätä silmälläpitäen niin, että toimintaan saataisiin tarkoituksellisuuden ja selkeän suunnan tuntu.

– Mikäli Arsenal siis todella pyrkii tästä päivästä eteenpäin, on sen päävalmentajavaihdoksen lisäksi tehtävä selkeä nuorennusleikkaus myös johtoonsa.