Illan Merseysiden derby saattaa olla Evertonin managerille Marco Silvalle viimeinen sauma säilyttää työpaikkansa. Jos Everton häviää tänään Anfieldillä Liverpoolille, useat englantilaismediat uskovat Silvan saavan vihdoin potkut.

Suuri potku-uhka on portugalilaisluotsin osalta ymmärrettävä, sillä kesän siirtomarkkinoilla isosti satsannut Everton on kasannut 14 pelistään saman verran pisteitä ja on 20 joukkueen Valioliigassa vasta sijalla 17. Eroa viimeiseen putoajaan Southamptoniin on vain kaksi pistettä.

Silvan ja Evertonin täytyy venyä illalla nappisuoritukseen, jos joukkue aikoo aiheuttaa sarjajohtaja Liverpoolille valioliigakauden avaustappion. Pool on pelannut sarjassa vain yhden tasapelin ja voittanut loput kamppailut.

– Se on Silvan todennäköisesti viimeinen näytön paikka. Jos he eivät tänään pysty näyttämään millään tavalla taistelutahtoa tai semmoista yhtenäistä joukkueplaamista, niin Silva tulee lähtemään, ottelun Viasatilla selostava Tero Kainulainen uskoo.

– Tänään nähdään myös se, että pelaako tuo joukkue managerilleen vai ei, Kainulainen lisää Valioliiga.comille.

Liverpool joutuu tulemaan illalla toimeen ilman maailman parhaaksi maalivahdiksi maanantain Ballon d’Or-gaalassa palkittua Alissonia. Brassimolari lensi Brightonia vastaan pihalle suoralla punaisella rynnätessään rangaistusalueen ulkopuolelle ja koskiessaan palloa käsillään.

Poolin tolppien välissä nähdään illan derbyssä espanjalaisvahti Ádrian. Tilanne kakkosvahdin peluuttamisesta ei ole joukkueelle uusi. Sama mies nimittäin tuurasi maalilla, kun Alisson loukkasi pohkeensa valioliigakauden avauspelissä Norwichia vastaan. Tuo peli mukaan lukien Ádrian pelasi ennen ykkösvahdin viittaa kantavan kollegansa paluuta kaikkiaan 11 ottelussa kaikissa kilpailuissa, joista Liverpool hävisi vain yhden ja voitti loput.

Kainulainen on hyvin vakuuttunut Ádrianin kyvyistä kantaa Poolia kohti mestaruutta.

– Hän näytti jo elo-syyskuun peleissä pärjäävänsä tuolla tasolla, vaikka viime ottelun startti olikin pahin mahdollinen. Kyllä hän tasonsa on jo todistanut. Aika paljon kertoo sekin, että West Hamissa on syksyn aikana oltu aika ikävissään Ádrianin suuntaan. Siellä olisi ollut sen kaltaiselle maalivahdille kova tarve Łukasz Fabiańskin loukkaannuttua.

Ádrianin alku Brightonia vastaan oli tosiaan karmiva. Alissonin rikkeen jälkeen Brighton sai vapaapotkun hyvästä paikasta ja kavensi pelin hämmentävällä tavalla. Sisään ”kylmänä” tullut Ádrian laittoi vielä muuria paikoilleen, kun erotuomari Martin Atkinson antoi luvan vapaapotkun antamiseen. Lewis Dunk sijoitti pallon maata pitkin vasempaan alakulmaan ja jätti laukaisuhetkellä vielä vastakkaisella tolpalla olleen Ádrianin hölmistyneeksi.

Ihan huonosti Ádrian ei helposti syntyneestä maalista huolimatta esiintynyt. Koppari sai ottelun jälkeen kehut manageriltaan Jürgen Kloppilta. Saksalaisvalmentaja sanoi tiedostavansa, miten vaikeaa on päästä mukaan peliin kylmissään vain vartti ennen pelin päättymistä.

– Ei se Poolin pelaaminen, vaikka 12 perättäisessä ottelussa onkin mennyt vähintään yksi maali omiin, tule siihen (Ádrianiin) kaatumaan, Kainulainen toteaa.

Ádrianin virkaveli Jordan Pickford muistaa noin vuosi sitten pelatun Merseysiden derbyn loppuhetket varmasti yhä kirkkaasti mielessään. Kyseessä on tapahtuma, jonka Englannin A-maajoukkueen ja Evertonin ykkösveskari haluaisi jo varmasti unohtaa.

Vuoden takaisessa kamppailussa nähtiin loppuhetkillä dramaattinen hetki. Liverpoolin tähtitoppari Virgil van Dijk lähetti yhden epätoivoisen keskityksen kohti Evertonin maalia, ja pallo näytti jo menevän päätyrajan yli.

Pickford yritti kuitenkin kopata pallon hyppysiinsä suoraan ilmasta, mutta epäonnistui karmealla tavalla. Pallo putosi yrityksen kautta yläriman päälle ja pomppi alas suoraan maalin edessä kärkkyneelle Divock Origille, joka pisti nahkakuulan maaliin lisäajan kuudennella minuutilla. Se toi Liverpoolille 1-0-voiton.

– Tuollaisessa tilanteessa, kun olet nappaamassa Anfieldiltä pisteen, joka olisi siinä vaiheessa ollut suorastaan suursaavutus Evertonilta, ja se sulaa noin järkyttävään virheeseen, niin se varmasti söi miehen itseluottamusta muutaman viikon tai jopa kuukauden ajan. En ole yhtään yllättynyt, jos vieläkin vähän kaivertaa takaraivossa, Kainulainen sanoo.

Everton ei ole kukistanut Liverpoolia peräti 17 otteluun, mutta derbyt ovat kuitenkin olleet tasaisia. Näistä peleistä peräti kymmenen on päättynyt tasan.

Ilman Pickfordin vuoden takaista virhettä joukkueiden kolme edellistä keskinäistä kohtaamista olisivat päättyneet maalittomana.

– Sehän oli vain siitä yhdestä virheestä kiinni, että Everton olisi viime kaudella ollut niitä harvoja joukkueita, jotka eivät olisi hävinneet yhtään ottelua Liverpoolille. Se, että tämä on derby, on se suurin toive mikä Evertonilla tässä ottelussa on.

Liverpool-Evertonin lähetys näkyy keskiviikkona 4.12. klo 22.05 alkaen Viasat Urheilu -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa.