Liverpool on tällä hetkellä kenties maailman paras jalkapallojoukkue.

Se on Mestarien liigan hallitseva mestari, se johtaa 16 kierroksen jälkeen Valioliigaa kahdeksan pisteen erolla, se kamppailee tässä kuussa seurajoukkueiden maailmanmestaruudesta ja sen pelitapaa ja toimintaa kentän ulkopuolella ihaillaan ympäri maailman.

Tuoreessa Valiocastissa Liverpool saa ansaittuja kehuja Valioliiga.comin analyytikolta Eero Laurilalta ja toimituksen esimieheltä Jaakko Perttilältä, mutta uudessa jaksossa pohditaan myös, henkilöityykö Liverpool liikaa menestysvalmentajaansa Jürgen Kloppiin, jonka aikakaudella seura on noussut takaisin Euroopan eliittiin.

Liverpool kertoi tänään, perjantaina, tehneensä Kloppin kanssa kesään 2024 ulottuvan jatkosopimuksen. Jos saksalaismanageri on seurassa vielä tuon sopimuksen päättyessä, on hän viettänyt Liverpoolissa lähes kymmenen vuotta.

Huom. Jakso nauhoitettu ennen Kloppin jatkosopimuksen julkistamista.

– Uhkaako tässä käydä niin kuin kävi Man Unitedissa, Arsenalissa – mahdollisesti käy Atlético Madridissa – että seuran identiteetti henkilöityy niin voimakkaasti yhteen ihmiseen, että seura putoaa tietynlaiseen mustaan aukkoon tämän ihmisen lähtiessä seurasta, ja sen jälkeen saatetaan olla vuosien ajan ihan hukassa?

– Seurajohdolta kysytään sellaista näkemystä. Jossain vaiheessa pitäisi vain sanoa, että tämä prosessi on tullut päätökseensä. Perinteisestihän se tehdään silloin, kun menee huonosti. Kysyttäisiin vähän rohkeutta. ”Hei, me ei haluta, että meille käy kuin Manchester Unitedille, Arsenalille, Evertonille”. Siellä on ollut pitkään yksi hahmo pyörittämässä show’ta, ja sen jälkeen se muutos on käytännössä mahdoton, pohtii Laurila.

– Kun seura pitkään tottuu tiettyyn toimintatapaan, ”pelataan jalkapalloa tällä tavalla”, niin sitä on tosi vaikea muuttaa, kun kannattajan silmä on tottunut siihen.

– Jossain vaiheessa Liverpoolin on vain tehtävä äärimmäisen kipeä päätös.

Tuoreen jakson aiheet

1. Liverpoolin seurat menossa päinvastaisiin suuntiin? (1:03 alkaen)
2. Mestarien liigan lohkovaihe pakettiin (30:56)
3. Seuraa tätä: Seurajoukkueiden MM ja Arsenal-Man City (39:06)

Kuuntele Valiocastin tuore jakso alta. Voit kuunnella Valiocastin jaksoja Spotifyssa sekä Soundcloudissa, jonne pääset tästä.