Mikel Arteta nimitettiin Arsenalin päävalmentajaksi perjantaina, jolloin hän piti myös ensimmäisen lehdistötilaisuutensa Tykkimiesten uutena käskyttäjänä.

Arsenalia viiden vuoden ajan pelaajana edustanut Arteta, 37, liittyi oman uransa jälkeen Pep Guardiolan valmennusryhmään Manchester Cityyn, josta hän siirtyi nyt Lontooseen.

– Olen valmistautunut muutaman vuoden ajan tätä haastetta varten. Tiedän tämän seuran odotukset ja merkityksen ja mitä se ansaitsee. Olen valmis tähän haasteeseen, enkä malta odottaa, että pääsen aloittamaan työt pelaajien kanssa, kommentoi Arteta BBC:n mukaan.

– Olen aistinut täällä hyvän energian tänään. Olen todella onnellinen.

– Oli outoa [tulla takaisin]. Olen nyt erilaisessa erilaisessa roolissa ja asemassa kuin muutama vuosi sitten.

– Tämä oli unelmani siitä päivästä lähtien, kun lähdin. Sanoin lähtiessäni, että menen muualle oppimaan ja valmistautumaan ja toivottavasti jonain päivänä voin tulla tänne takaisin, kun tunnen olevani valmis ottamaan sen askeleen. Arvostan tätä seuraa niin paljon. En istuisi tässä, jos en tuntisi olevani valmis ja valmistautunut.

B/R Football

@brfootball
Arteta's ready for business 👊

Arteta on saanut viimeisen kolmen ja puolen vuoden ajan imeä oppeja yhdeltä alan parhaalta, eli Guardiolalta, joka on voittanut valmentajan urallaan lähes 30 pokaalia.

– Olen oppinut, että minun pitää olla armoton ja johdonmukainen ja minun on joka päivä sovittava seuran kulttuuriin, jotta saan voittajamentaliteetin aikaiseksi.

– Sen ylläpitäminen on vielä vaikeampaa. Siksi jokainen päivä ja teko on tärkeä. Hänen (Guardiolan) työmoraali on uskomaton.

– Minun ja Pep Guardiolan välinen suhde on uskomattoman hyvä. Hän oli surullinen, ja [lähtöni] ajoitus ei ollut paras mahdollinen, mutta hän ymmärsi. Hän tietää, että olen kehittynyt ja hän tiesi tavoitteistani.

Mikel Arteta (oik.) oli Pep Guardiolan oikea käsi Manchester Cityssä. Kuva: Getty Images

– En osaa selittää, miten mukava ihminen hän on. Hän tiesi, että minulla oli vaikeaa, koska olin tilanteessa, jossa myös he tarvitsivat minua. Olin hieman surullinen, hän on tukenut minua niin paljon. Suhteemme ei voisi olla parempi.

– Hyvästelin [Manchester Cityn] työntekijät eilen ja itkin, koska he ovat olleet perheeni viimeisen kolmen ja puolen vuoden aikana. Ne olivat uskomattomia hetkiä. Meillä oli unelmana saavuttaa Englannissa jotain Pepin kanssa, ja ihmiset sanoivat, ettemme pystyisi siihen, vaan meitä kiusattaisiin. Me teimme sen tavalla, johon uskoimme. Tulemme jakamaan ne tunteet aina.

Osa Arsenalin kannattajista on kyseenalaistanut Artetan nimityksen hänen kokemattomuutensa takia. Pesti Arsenalissa on espanjalaisen ensimmäinen päävalmentajana.

– Ymmärrän täysin heidän huolensa. En voi sanoa muuta. Yritän vakuuttaa heidät siitä, että olen valmistautunut tähän. En istuisi tässä muuten. Aion käyttää jokaikisen veripisarani siihen, että teen tästä paremman seuran.

Arteta oli ehdolla Arsenalin päävalmentajaksi jo kesällä 2018, kun legendamanageri Arsène Wenger oli jättänyt seuran. Tuolloin tehtävä meni Unai Emerylle, joka sai kenkää viime kuussa. Artetan mukaan hänellä oli pieni sauma myös tuolloin, mutta hänen mielestään nyt oli muutenkin sopivampi hetki.

– Olen iloinen, että opin siitä kokemuksesta. Oli mahtavaa, että sain olla prosessia. Olin todella valmistaunut tällä kertaa, ja siitä oli apua.

– Rupesin ymmärtämään Arsenalin merkitystä, kun pelasin Englannissa. Minä vartuin Barcelonassa, jolla on samankaltainen tyyli ja arvot. Sanoin aina, että unelmani on pelata tässä seurassa. Arsène Wenger uskoi minuun ja antoi minulle mahdollisuuden, hän myös teki minusta kapteenin. En olisi tässä ilman häntä.

Mikel Arteta pelasi Arsenalin paidassa 150 ottelua. Kuva: Getty Images

Artetalta kysyttiin, miksi hän koki, että nyt oli oikea hetki siirtyä Arsenaliin.

– Välillä tällä alalla voi olla suunnitelma ja idea siitä, miten haluaa edetä. Ja sitten tunteet puuttuvat peliin. Siihen on todella vaikea vastata kieltävästi, kun Arsenal koputtaa ovelle. Se kosketti sydäntäni.

– Se oli todella vaikea päätös, mutta minusta tuntui, että seura tarvitsi jonkun. He olivat niin vakuuttuneita siitä, että he haluavat minut. Minun oli tartuttava haasteeseen.

Arteta ei vielä perjantaina liiemmin avannut, mitä ajatuksia ja suunnitelmia hänellä on uusien suojattiensa varalle.

– Minulla on ideani, mutta haluaisin pitää ne omana tietonani. Minun on nähtävä, miten pelaajat toimivat ja käyttäytyvät. Haluan tehdä asiat omalla tavallani, mutta minun pitää vakuuttaa heidät siitä, että se on oikea tapa.

– En halua, että kukaan piileskelee. Haluan, että kaikki ottavat vastuun töistään. Haluan ihmisiä, jotka tuovat seuraan intohimoa ja energiaa. Jos joku ei usko tähän, hän ei ole hyväksi tälle ympäristölle.

– Joidenkin asioiden on muututtava, koska he (pelaajat) eivät ole tällä hetkellä odottamallamme tasolla. Meidän on autettava heitä. Sitä varten minun on tiedettävä, mitä täällä on meneillään ja ymmärrettävä, mitä heidän mielessä liikkuu ja mitä heiltä puuttuu. Voin auttaa heitä, jos pääsen siihen pisteeseen. Sitten he luottavat minuun ja seuraavat minua.

– En halua asettaa tavoitteita juuri nyt. Haluan edetä päivä kerrallaan. Tämän seuran päämäärä on selkeä, meidän on päästävä Eurooppaan ja taisteltava pokaaleista. Mikään muu ei kelpaa. Tästä puhuminen nyt on hieman liikaa. Haluaisin ennemmin puhua siitä, mitä teemme huomenna.

Arsenal kertoi Artetan nimityksen yhteydessä, että hän aloittaa uudessa tehtävässään sunnuntaina. Näin ollen väliaikaisvalmentaja ja seuralegenda Fredrik Ljungberg on puikoissa vielä lauantaina, kun Arsenal vierailee Valioliigassa Evertonin luona. Artetalta kysyttiin, onko Ljungberg osa hänen tulevaa valmennusryhmäänsä, jonka Arsenal pyrkii julkistamaan mahdollisimman pian.

Fredrik Ljungberg liittyi Arsenalin edustusjoukkueen valmennusryhmään viime kesänä. Marraskuussa hän sai väliaikaisen vetovastuun joukkueesta. Kuva: Getty Images

– Minun on istuttava hänen kanssa alas ja keskusteltava kunnolla. Minusta tämä ei ollut oikea päivä, koska meillä olisi ollut vain kymmenen minuuttia aikaa siihen. Tarvitsemme ehkä kahdeksan tuntia tilanteen selittämiseen. Haluamme kuulla hänen tavoitteistaan ja siitä, mitä hän on oppinut pelaajista. Tarvitsemme kupin, ehkä kulhollisen kahvia, ja teemme päätöksen.

Arteta antoi Ljungbergille lyhyen ohjeistuksen lauantain ottelusta.

– Sanoin hänelle, että ”sinä tunnet pelaajat, tee niin kuin parhaaksi katsot”. Sanoin, mitä haluan heiltä, siinä kaikki.

LUE MYÖS:

Pep Guardiola toivotti Mikel Artetalle onnea Arsenaliin: ”Ihmisten on seurattava unelmiaan”
Vahvistus: Mikel Arteta on Arsenalin uusi päävalmentaja