Kaksi managerimyllerrysten keskellä olevaa joukkuetta kohtaa toisensa Valioliigan 18. kierroksen avausottelussa. Evertonin ilmoitusta Carlo Ancelottin pestauksesta odotetaan alkuviikosta, ja Mikel Arteta nimettiin perjantaina Arsenalin uudeksi manageriksi. Freddie Ljungberg hoitaa Tykkimiesten väliaikaismanagerina vielä Everton-ottelun, ja Arteta aloittaa managerin pestissä sunnuntaina.

Joukkueet ovat lauantaina vastakkain Goodison Parkilla, jonka isäntäjoukkue Everton on kokenut täydellisen muodonmuutoksen seuralegenda Duncan Fergusonin lyhyen väliaikaismanagerin pestin aikana. Ferguson on tekemässä tilaa maineikkaalle Ancelottille, mutta hänen tehtävänään oli tiettävästi nimenomaan herättää joukkue pelaamaan.

Haluton ja pelokas Everton onkin ainakin hetkeksi historiaa.

– Duncan on tuonut joukkueeseen täysin uuden uskon, energisyyden ja taistelutahdon. Se on varmasti sitä, mitä Everton-johto haki. Nyt tuossa on joukkue, joka on vaikean ohjelman keskellä. Duncan on antanut oman habituksensa ja sinisen Everton-sydämensä myötä ihan uuden vitaalisuuden, energisyyden, kaksinkamppailuvoiman ja tahdon, kiittelee Viasatin asiantuntija Pasi Rautiainen Valioliiga.comille.

Fergusonin alaisuudessa Everton on voittanut Valioliigassa Chelsean ja pelannut Manchester Unitedia vastaan vieraissa tasan.

– Pelaaminen ei varmasti ole vielä sitä, mitä Everton haluaisi sen jonain päivänä olevan, mutta olen ihan varma siitä, että ensimmäisestä hetkestä alkaen hän on tuonut sen, mitä futis on. Perusasiat on pitänyt panna kuntoon: tahto, halu, yrittäminen, aktiivisuus, kaksinkamppailuiden hakeminen ja niiden voittaminen ja sitä kautta ilmapiirin löytäminen. Se näkyi Chelsea-pelin ensimmäisestä – huomio: ensimmäisestä – minuutista alkaen.

Arsenalilla on alla saamattomalla esityksellä kärsitty 0-3-kotitappio Manchester Citylle.

– Ei helpoin paikka, oli tämä Duncanin viimeinen peli tai ei. Goodisonilla Arsenal joutuu olemaan sitä, mitä olivat Chelsea ja Man United kotonaan Old Traffordilla. Jos Arsenal ei pysty joukkueena liikuttamaan palloa ja hakemaan tiettyjä rakoja Evertonista, se joutuu ensimmäisestä minuutista lähtien kovan haasteen eteen, Rautiainen sanoo.

Ottelun alkuminuutit tulevat olemaan avainasemassa Ljungbergin miehistölle. Tieto siitä, että ottelu on viimeinen ennen Artetan puikkoihin astumista voi toimia henkisellä tasolla monin tavoin.

– Haluan nähdä, millaisen joukkueen ja kokoonpanon Freddie valitsee ja millaisen mentaliteetin hän saa luotua joukkueelle. Kotijoukkue ei tule muuttamaan yhtään mitään näistä kolmesta pelistä. Mikä on Arsenalin valmistautuminen tähän fyysiseen ja kovaa prässäämään ja hirmuisesti alkuminuutteihin lataantuneeseen kotijoukkueeseen, tulee olemaan avain. Jos Arsenal ei ole siinä valmis ja kunnolla valmistautunut, niin peli voi olla ratkennut ensimmäisen puolen tunnin aikana, Rautiainen varoittaa.

Everton-Arsenal nähdään lauantaina Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa kello 14 alkavan valioliigastudion avausotteluna.