Suomalainen jalkapallokansa sai aihetta ylpeyteen viime viikolla, kun arvostettu englantilaislehti Guardian julkaisi ensimmäisen osan vuosittain ilmestyvästä sadan parhaan miesjalkapalloilijan listastaan.

Ensimmäisessä listauksessa julkaistiin sijat 71-100, ja sijalta 84 löytyi Huuhkajien ja Norwich Cityn tähtihyökkääjä Teemu Pukki.

Saavutus on merkittävä, sillä Pukin, 29, taakse jäi useita huippupelaajia, kuten Manchester Unitedin ykkösmaalivahti David de Gea, Chelsen maalitykki Tammy Abraham ja Tottenhamissa uuden vireen José Mourinhon alaisuudessa löytänyt Dele Alli.

Pukin työmoraalia ja viimeistelytaitoa jatkuvasti mm. selostuksissaan kehuva Mikko Innanen pitää sadan parhaan futaajan joukkoon pääsyä kotkalaisen osalta ansaittuna.

– En voi olla muuta kuin todella iloinen ja tyytyväinen koko suomalaisen futiksen puolesta siitä, että Pukki on saanut tällaisen arvostuksen. Hän on täysin ansaitusti siellä, ei kahta sanaakaan, Viasatille selostava Innanen sanoo Valioliiga.comille.

– Nyt meillä on (Jari) Litmasen jälkeen todellinen profiilipelaaja, kansainvälinen kosmopoliitti. Meidän kaikkien pitää olla ylpeitä, että meiltä löytyy tämmöinen futaaja. Hattu päästä, ei lisättävää, selostajakonkari tunnelmoi.

Guardianin raatissa oli tänä vuonna 239 jäsentä 63 eri maasta. Kaikki jäsenet ovat joko entisiä pelaajia, valmentajia tai nykyisiä toimittajia. Suomalaisia raatissa oli kolme, Ilta-Sanomien ja Urheilulehden jalkapalloon erikoistuneet toimittajat Saku-Pekka Sundelin, Lari Vesander ja Ville Väänänen.

Pukin varassa lepää paljon myös ensi kesän EM-kisoissa, jonne Huuhkajat selviytyi ensimmäistä kertaa koskaan. Suomi pelaa samassa lohkossa Venäjän, Tanskan ja Belgian kanssa. Pukilta tarvitaan maaleja, jotta Suomi voi pärjätä kivikovassa joukossa huippumaita vastaan.

Hiljattain Pukki teki maalin Valioliigassa Tanskan ykkösmaalivahdin Kasper Schmeichelin selän taakse. Pukki pääsi joulukuun puolivälissä pelatussa ottelussa Leicester Cityä vastaan puolittaiseen läpiajoon ja suoritti tavaramerkkinsä: kärkipelaaja sijoitti pallon kohtuullisen hitaasti mutta huipputarkasti aivan tolpan juureen ja jätti Leicesterin tanskalaismolarin voimattomaksi tilanteessa.

Suomi avaa EM-kisat juuri Kööpenhaminassa Tanskaa vastaan. Voisiko Pukki olla ottanut jo nyt ainakin pienen henkisen yliotteen Schmeichelista maalin myötä?

– Ehkä sitten, kun on se avauspeli 13. kesäkuuta Parkenilla, niin luulen Schmeichelinkin muistavan, että jos tuo jätkä pannaan läpi, niin hän tekee maalin. On sillä jotain merkitystä. Pieni näpäytys, pieni henkinen etulyöntiasema. Pukilla on tietysti jo aika helvetin monta veskaria, jotka hän on yllättänyt ja tulee vielä yllättämään tällä kaudella, Innanen vastaa.

Seuraavan kerran Pukki on mahdollisuus nähdä kentällä lauantaina 26. joulukuuta, kun Norwich pelaa Valioliigassa Aston Villaa vastaan. Ottelu näkyy klo 17 alkaen Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa.