Everton on pelannut kaksi ottelua uuden managerinsa Carlo Ancelottin alaisuudessa ja voittanut molemmat. Yhteensä joukkueen tappioton putki Valioliigassa on viiden pelin pituinen.

Tappiottoman putken pituus korostuu tarkastellessa sinipaitojen edellisiä vastustajia. Ensin se kaatoi Chelsean ja pelasi sitten tasan Manchester Unitedin ja Arsenalin kanssa. Viimeisimpänä Burnley ja Newcastle ovat jääneet – molemmat maalin erolla – Evertonin jalkoihin.

Vireen myöä Everton on ottanut harppauksia sarjataulukossa ja noussut sarjassa kymmenenneksi. Ero viimeiseen europaikkaan oikeuttavalle sijalle eli viidenneksi on kuusi pistettä.

– Ancelotti on aloittanut sillä tavalla, jonka takia hänet tuonne hankittiin. Voittoja vain plakkariin. Ainakin Dominic Calvert-Lewinille on sopinut ensin Duncan Fergusonin ja nyt Ancelottin meininki, Viasatin selostaja Mikko Innanen sanoo Valioliiga.comille.

Brittihyökkääjä Calvert-Lewin, 22, on ollut yksi Evertonin tulosten takuumiehistä tehden viidessä viime valioliigapelissä viisi maalia. Hnellä on nyt koossa kahdeksan sarjarysää.

Innasen mukaan Evertonin kaltaisella ryhmällä pitääkin tulla parempia tuloksia. Marco Silva ei tuntunut saavan joukkueestaan otetta, ja erotetun portugalilaisen tilalle väliaikaisena managerina astelleen ”Big-Dunc” Fergusonin aika pääkäskyttäjänä käänsi joukkueen suuntaa.

Fergusonin alaisuudessa Everton sai kolmesta pelistä voiton ja kaksi tasapeliä. Skotti luotsasi Toffeesia myös maalittomassa tasapelissä Arsenalia vastaan kolme päivää ennen jouluaattoa.

– Se peli tullaan muistamaan yhtenä M. Innasen kaikkien aikojen huonoimmista (selostetuista) otteluista. Se oli sellainen peli, jota kumpikaan ei halunnut hävitä, mutta ei myöskään voittaa. Se oli ottelu, joita luojan kiitos tulee harvoin. Se peli muistetaan siitä, ettei ole mitään muistettavaa, Innanen kertoo.

– Kertakaikkisen surkea matsia. Futiksessa vaan tulee välillä semmoisia ohivetoja, ja jos tuon kiteyttäisi maalipaikoissa, niin siinä ei tullut edes niitä. Pierre-Emerick Aubameyangilla oli yksi paikka.

Evertonin haaste on uudenvuodenpäivänä kivenkova, kun se vierailee Etihadilla sarjan hallitsevan mestarin Manchester Cityn luona. Vaikka City on kompuroinut ja tuntuu jääneen jo mestaruustaistosta Liverpoolin porskuttaessa, Pep Guardiolan ryhmä on silti hurjan iskukykyinen.

Innasen mukaan Ancelottin värvääminen Evertonin uudeksi luotsiksi toi seuralle myös uskottavuutta. Kolmesti Mestarien liigan urallaan voittanut konkariluotsi on yksi parhaista ”eurovalmentajista”.

Evertonilla riittää kuitenkin vielä todistettavaa.

– Vielä on ennenaikaista juhlia, mutta Evertonin viimeaikaisten esitysten pohjalta kannattajien on varmasti tällä hetkellä hyvä olla. Oli hyvä veto seurajohdoltakin, että he antavat Fergusonin olla yhä mukana valmennustiimissä Ancelottin apulaisena, Innanen huomauttaa.

Manchester City-Everton näkyy 1. tammikuuta klo 19.25 alkaen Viasat Sport Premium -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa.