Englannissa pidetään tänä viikonloppuna taukoa Valioliigasta, sillä ohjelmassa on perinteinen FA Cupin kolmas kierros. Silloin myös Valioliigan ja muiden korkeampien sarjatasojen seurat tulevat kilpailuun mukaan.

Cupin mausteista se maukkain on aina ollut alasarjaseurojen kotipelit valioliigajättejä vastaan. Tälläkin kaudella sellainen nähdään heti, kun Ykkösliigan eli kolmannen sarjatason 18. sijalla oleva Rochdale isännöi Newcastlea.

– Kolmannen divisioonan putoamistaistelussa oleva joukkue vastaan suuri, mahtava ja rikas Newcastle. Onneksi peli on juuri Rochdalen kotipeli. Se luo aina siihen sen paremman asetelman, kun pelataan pienellä 10 000 katsojan stadionilla, tunnelmoi ottelun Viasatilla selostava Tero Kainulainen.

– Tämä ei sentään ole puiston reunalla pelattava ottelu, jossa on 2500 katsojaa ja heistäkin 2000 seisoo grillijonon käryssä. Tässä on kuitenkin vielä tiettyä aitoutta olemassa. Tämä ei ole pelkästään pr-toimistojen lataamien esitteiden valmistama ottelu. Tänne tullaan tekemään hommia talkoohengellä, hän jatkaa.

Pienemmän seuran ottelu tarjoaa ammatillista haastetta aina myös selostajalle. Kainulainen avaa metodejaan tämänkaltaisen ottelun alla.

– Nyt on pelissä seura, jonka yhtään ottelua en ole koskaan selostanut. Tutustun ensin kotiseuran historiaan. Katson vuosia läpi: milloin seura on perustettu, millaista historiaa sieltä löytyy, käyn läpi heidän sarjatasojen ja cupin historiaa. Rochdale ei ole koskaan pelannut League Onea korkeammalla sarjatasolla ja täyttää kuitenkin tänä vuonna 113 vuotta.

– FA Cupissa se on silloin tällöin yllättänyt. Se pakotti mm. toissa vuonna Tottenhamin viidennellä kierroksella aina uusintapeliin saakka. He ovat olleet cup-yllättäjä seurahistorian aikana, enkä olisi suuresti yllättynyt, jos yllättää tälläkin kertaa, Kainulainen kertoo.

Perusteellinen työ tuo vastaan joskus myös yhteyksiä saarivaltakunnassa vuosien varrella pelanneisiin suomalaisiin.

– Sitten tutustun pelaajiin. Löysin todella mielenkiintoisen nimen: Aaron Wilbraham. 40-vuotias kaveri, joka pelasi kaudella 2000-01 Stockport Countyssa yhdessä Shefki Kuqin ja Jarkko Wissin kanssa, ja oli Championshipissä kyseisellä kaudella joukkueen paras maalintekijä. Silloin hän oli nuori poika, ja nyt 40. Vielä hän painaa, Kainulainen sanoo.

Rochdale-Newcastle avaa cup-lauantain yhtä aikaa neljän muun ottelun kanssa. Todennäköisesti noin kymmenesosa hieman Manchesterin pohjoispuolella olevan kaupungin asukkaista matkaa pelipäivänä stadionille, ja lipuista on saanut taistella siitä lähtien, kun cupin kolmannen kierroksen ottelut selvisivät.

– Nämä ottelut ovat juuri niitä, joita jengi odottaa. Sitä odotetaan kuin kuuta nousevaa. Heidän stadioninsa kapasiteetti on 10 500 ja katsojakeskiarvo on ollut tällä kaudella noin 3400, joten on päivänselvää, että stadion on lauantai-iltapäivänä ääriään myöten täynnä, Kainulainen ennakoi.

Rochdale-Newcastle nähdään suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplay-palvelussa lauantaina kello 14.20 alkaen.