Viikonlopun valioliigakierroksella nähdään lauantain myöhäisillassa todella perinteikäs ottelu, kun Tottenham kohtaa kotonaan Liverpoolin. Manageri José Mourinholle tämä on ensimmäinen kerta, kun hän kohtaa Liverpoolin nykyisen seuransa peräsimessä.

– Kun Mourinho kohtasi Liverpoolin viimeksi (Manchester Unitedin managerina), hän sai potkut sen pelin jälkeen. Toivottavasti nyt ei käy samoin, naurahtaa Viasatin jalkapalloasiantuntija Mika Kottila hirtehisesti ennakoidessaan ottelua Valioliiga.comille.

Mourinho on kohdannut eri seurojen managerina Liverpoolin kaikkein useimmin, peräti 28 kertaa. Portugalilaisen rekordi on ”Punaisia” vastaan positiivinen 12 voitolla ja yhdeksällä tasapelillä. Tappioita hänellä on vain seitsemän.

Nyt Spursia heikentää englantilaisen maalitykin Harry Kanen takareisivamman tuoma poissaolo.

– Mielenkiintoinen matsi. Mr. Kane on poissa, eikä Tottenhamin peli ole millään osa-alueella parantunut dramaattisesti (Mauricio) Pochettinon lähdön myötä. Tulokset ovat vähän parempia. Jos katsoo managerien tilastot, niin Mourinho on kerännyt pisteitä enemmän, Kottila sanoo.

Mourinhon Tottenham on saanut pisteitä Valioliigassa 1,78 ottelua kohden, kun hänen edeltäjänsä Pochettinon saldo oli 1,17 pistettä. Myös Tottenhamin pelien maalimäärät ovat kasvussa. Spurs on tehnyt Mourinhon alaisuudessa kaksi maalia ottelua kohden ja päästänyt 1,44 osumaa. Molemmat lukemat ovat suuremmat kuin Pochettinon aikakaudella tämän kauden Valioliigassa.

– Se, mikä on ollut todella kivaa, niin kun Mourinho muistetaan siitä tylsästä futiksesta, jossa oma pää lyödään kiinni, niin sitä peli ei ole ollut Tottenhamissa. Se on ollut ihan jotain muuta. On tehty paljon ja päästetty paljon maaleja. Ei voida enää puhua Mourinhon busseista, Kottila sanoo.

Liverpool huilautti FA Cupissa vakiokokoonpanoaan, mutta voitti silti Evertonin 1-0 ja oli kaikin puolin paikallisvastustajaansa parempi. Tämä vakuutti Kottilan taas uudella tavalla, kun tämän kauden Liverpoolia tarkastellaan.

– Liigacupissa he pelasivat reserveillä, pelasivat hyvin, mutta eivät saaneet tulosta. Nyt he saivat tuloksen näillä reservipojillakin! Silläkin saralla on menty eteenpäin. Tuo jos jokin ruokkii joukkueen isoa kokonaisuutta ja koko isoa perhettä, että reserveillä voitetaan FA Cupissa paikallisvastustaja Everton! Maalihan oli aivan mahtava, suoraan sadusta.

Jürgen Klopp kehui pelin jälkeen Adam Lallanaa ja Joe Gomezia, miten he johtivat puolustuslinjaa ja hinasivat joukkuetta. Tulee fiilis, että hekin kuuluvat joukkueeseen, että vaikka eivät saa peliaikaa, niin pelaavat tällä tavalla. Nämä ovat asioita, jotka edelleen satavat Liverpoolin laariin. Siellä on toinen kentällinenkin jätkiä, jotka ovat nyt saaneet ison voiton.

Vaikka Liverpool pelaakin tällä hetkellä hyvää peliä, kummastelee Kottila yhä sitä, miten manageri Klopp on saanut Liverpool-vuosiensa aikana kehitettyä montaa pelaajaansa, jotka eivät olleet nykyisen tasoisia tähtiä tullessaan seuraan, eivätkä välttämättä ole jalkapallokansan puheissa vieläkään verrattavissa esimerkiksi Cristiano Ronaldoon tai Lionel Messiin.

– Kun vielä Liverpoolia miettii, niin eihän Liverpoolissa ole oikeasti mitään helvetin isoja staroja! Mohamed Salah oli orastava sellainen, mutta voidaanko nyt puhua, että onko Salah taantunut, vai onko Sadio Mané ottanut seuraavan askeleen. Nyt he ovat samalla tasolla. Tuo sarja on sellainen, että maaleja ei tehdä ihan älyttömästi, niin Manén maalimäärä on ottanut niitä Salahilta pois.

– Ollakseen maailman paras seurajoukkue tällä hetkellä, niin onhan Liverpoolin keskikentälläkin fantastisia pelaajia, mutta niminä lopulta aika mitään sanomattomia. Kukaan heistä ei esimerkiksi ole Real Madridin kiikarissa, että heidän odotettaisiin siirtyvän sinne 200 miljoonalla. Suurimmat tähdet ovat oikeastaan Virgil van Dijk ja Alisson.

Tottenham-Liverpool nähdään lauantaina Viasat Jalkapallo -kanavan valioliigastudion jälkimmäisenä otteluna kello 19.30 alkaen. Ottelu näkyy myös suoratoistopalvelu Viaplayssa.