Teemu Pukki. Norwichin ja Huuhkajien suurin sankari. Vuoden urheilija ennätyksellisellä äänisaaliilla. Somepuheissa Goat.

Norwichille Suomi on toiseksi tärkein markkina-alue, kiitos Pukin. Huuhkajat on ensimmäistä kertaa EM- tai MM-kisoissa, kiitos (merkittäviltä osin) Pukin.

Norwich pystytti Pukin vuoksi pop-up-fanikaupan Kamppiin ja toi kuvausryhmän tekemään dokumentin Huuhkajien Liechtenstein-ottelusta.

Valioliiga.com järjesti yhdessä Björk & Boström Urheilumatkojen kanssa historiansa ensimmäisen lukijamatkan – ei Liverpoolin, Man Unitedin tai muun suurseuran – vaan Norwichin otteluun Bournemouthia vastaan. 24 innokasta matkaajaa lähti Englantiin Teemu Pukin jalanjäljille.

***

Lontoossa. Paljon kaistoja. Paljon autoja. Bussi lentokentältä keskustassa sijaitsevalle hotellille seisoo ruuhkassa. Koko saapuminen myöhästyi Heathrow’n tukkoisuuden vuoksi.

Lontoon alueen väkiluku on noin yhdeksän miljoonaa. Koko Suomen väkiluku on 5,5 miljoonaa. Lontoo on iso, ihmisillä kiire. Ei ihan niin kiire kuin Manhattanilla, mutta ero Helsinkiin on silti valtava. Pukin kotikaupungista Kotkasta puhumattakaan.

Symbolisesti Lontooseen sopivat isot nimet, sellaiset jotka ovat tottuneet tähtistatuksen elämään. Pukki ei ole sellainen pelaaja. 29-vuotias hyökkääjä on pelannut KTP:ssä, Sevillan akatemiassa, HJK:ssa, Schalkessa, Celticissä, Brøndbyssä ja Norwichissa.

HJK on toki Suomen mittakaavassa suuri, samoin Schalke Saksassa, Celtic Skotlannissa ja Brøndby Tanskassa, mutta yksikään näistä seuroista ei ole sellainen suurseura, kuten vaikkapa lontoolaiset Arsenal, Chelsea ja Tottenham.

Valioliiga.comin lukijamatkalla Lontoo on vain yöpymispaikka. Pukin perässä on otettava bussi alle ja lähdettävä maaseudulle.

***

Lontoo jää pikku hiljaa taakse. Tuossa näkyy West Hamin kotikenttänä toimiva Lontoon olympiastadion. Ollaan noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta.

Norwichiin on vielä 170 kilometriä. Siitä suuri osa on peltoa. Näkyy muutama peurakin. Ja sikoja. Aivan hel*etisti sikoja. Niillä on oma telttakylä. En huijaa. Voivat kulkea miten lystäävät ja käydä toistensa teltoissa. Onnellisia sikoja kaiketi.

Bussi kaartaa Norwichiin. Kuljettaja varoitti, että ”roskien” tyhjennyskeikka olisi syytä tehdä ennen stadionia. Että Manchesterissa bussi oli käännytetty takaisin, kun tarkastuksessa oli löytynyt kaljaa.

Bussissa syntyy pienimuotoinen paniikki. Suomalaisittan alkoholia ei voi tietenkään jättää juomatta, vaan nyt on kiskottava kahta kauheammin – myös ne paluumatkalle varatut.

Tyhjennyskeikkaa ei koskaan tule. Eikä tarkastusta. Bussi ajaa aivan Carrow Roadin viereen. Byrokratia on minimissä. Tämä yksittäinen asia kertoo yllättävän paljon Norwich Citystä.

***

Stadionille mahtuu hiukan yli 27 000 katsojaa. Lehterit tulevat lähes täyteen – taas. Carrow Roadin täyttöaste on ollut Englannin parhaita useamman vuoden ajan. Viime kaudella Mestaruussarjassakin stadionin penkit olivat 95-prosenttisesti käytössä.

Hyvästä täyttöasteesta huolimatta mitään väentungosta ei ole. Lontoon valoissa Pukki olisi jotenkin – jos nyt ei hukassa – niin väärässä paikassa. Norwichissa hän on vähän kuin Kotkassa. 140 000 asukkaan kaupunki on ujolle kotkalaiselle paljon sopivampi paikka kuin yhdeksän miljoonan asukkaan Lontoo.

Norwichissa Pukki on tähti, mutta hillityllä tavalla. Stadionin ulkopuolella myydään Pukki-olutta, mutta siihen se oikeastaan jää. Fanikaupassa Pukki ei ole mitenkään erityisesti esillä. Ei ole mitään Pukkiparty-osastoa. Pukki on vain yksi pelaaja muiden joukossa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Pukki-olutta myynnissä Carrow Roadin ulkopuolella.

– Tää ei oo miun juttu. Mie mieluummin pelaan yleisön edessä kuin puhun. En kauheesti tykkää tästä tilanteesta, Pukki aloitti puheensa viime viikolla, kun hänet oli juuri valittu Vuoden urheilijaksi.

Sitaatti on hyvä osoitus siitä, millaisesta miehestä on kyse. Jalat maassa, antaa tekojen puhua puolestaan.

Ottelussa Pukki tekee tuttuun tapaan aloitteita koko sen ajan kuin on kentällä. Norwich pystyy pysymään normaalia enemmän pallossa. Pallonhallinta kotijoukkueelle 66-34. Tällä kaudella lukema on ollut keskimäärin noin 50. Pukki iskee ottelun ainoan maalin rangaistuspotkusta, minkä lisäksi miehelle tarjoutuu toinen hyvä paikka. Yritys jää Pukin nykystandardeilla poikkeuksellisen heikoksi.

***

Edessäni istuu 60-vuotias paikallinen mies, vähän sellainen Emmerdale-tyyppinen hahmo tikkitakissa ja flat cap -hattu päässään. Ei mitään modernin hömpötyksen pelipaitaa, vaan ainoastaan Norwichin kaulahuivi on solmittu kaulaan. Se pilkottaa aavistuksen takin alta, mutta ei se ole mikään erityinen esittelyn aihe. Tunnustetaan väriä, mutta hillitysti, jalat maassa.

Toki mies nousee tuulettamaan Pukin maalia ja pari kertaa muutenkin korottaa ääntään, kun kentällä tapahtuu hänen mielestään vääriä asioita. Mutta muuten vain istua jörötetään omassa penkissä. Vietetään lauantai-iltapäivää oman kylän seuran ottelussa. Viihdytään stadionilla, jolla katse harhautuu välillä ihastelemaan laskevaa aurinkoa ja stadionin pääkatsomon yli nousevan katedraalin tornia. Kaikesta huokuu sellainen mukava, idyllinen, vähän maalaishenkinen meininki. Ja yhteisöllisyys.

***

Pelin jälkeen lukijamatka saa hienon lopetuksen. Henkilökunta pyytää siirtymään toiseen huoneeseen, johon astelee hetkeä myöhemmin Pukki. Ei Pukin olisi ollut mikään pakko tulla, mutta hän tulee. Ottaa selfieitä, kirjoittaa nimikirjoituksia. Antaa Valioliiga.comille lyhyen videohaastattelunkin (katsottavissa Valioliiga.comin Instagramissa).

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Valioliiga.comin ja Björk & Boströmin Urheilumatkojen lukijamatkan ryhmäkuva yhdessä Teemu Pukin (jossain siellä keskellä) kanssa.

Ehkä yhteisöllisyys kuvastaa tätä kaikkea parhaiten. Ymmärretään, mitä on saatu ja miten on saatu. Halutaan antaa myös takaisin faneille. Pukkikin teki eleellään monen reissaajan Englannin-matkasta täysin unohtumattoman.

Monen matkaajan suusta kuului paluumatkalla ja seuraavana päivänä: ”Se Pukin tapaaminen oli kirsikka kakun päälle.”

***

Jutun kirjoitushetkellä Norwich on kuuden pisteen päässä 17. sijasta eli sarjassa säilymisestä. Putoaminen vaikuttaa tässä vaiheessa kautta todennäköiseltä. Fanikaupan edustalla haastattelemani henkilökunnan jäsen Paul uskoi, että Norwich pelaa ensi kaudella taas Mestaruussarjassa.

[readmore from=Näkökulmat]

– Hienoa, että seuraatte Valioliigaa. Toivotaan, että ensi kaudellakin ollaan mukana siellä, Pukkikin sanoi terveisissään Valioliiga.comin lukijoille.

Valioliigassa pysyminen olisi suomalaisittain hienoa, mutta ei putoaminenkaan olisi Norwichille mitenkään katastrofaalista. Vaikuttaa siltä, että aiemmista virheistä on opittu, ja nyt seurassa toimitaan järkevästi. Ei tuhlata rahaa ja ymmärretään mistä oma seuraidentiteetti kumpuaa.

Tällaisessa ympäristössä Pukin on perheineen hyvä olla.