Viasatin jalkapalloselostaja Mikko Innanen puhkuu intoa päästessään puhumaan perjantaina edessä olevasta Wolverhampton-Leicester -ottelusta. Ystävänpäivän ainoassa Valioliigan ottelussa ovat hänen mielestään vastakkain joukkueet, jotka tarjoavat ainekset viihdyttävään perjantai-iltaan.

Jo haastattelun alkuvaiheessa on selvää, kenet selostajakonkari haluaa nostaa jalustalle. Nyt ei puhuta Leicesterin mainioista brittikärjestä Jamie Vardysta tai muiden suurseurojen kiikarissa jo jonkin aikaa olleesta James Madissonista, ei Wolvesin tehomiehestä Raúl Jiménezistä tai hyökkäyspään toisesta portugalilaispelaajasta Diego Jotasta vaan läpimurtonsa Valioliigaan tällä kaudella tehneestä Adama Traorésta, jonka nousemista parrasvaloihin Innanen on odottanut jo tovin.

– On paljon asioita, joista selostaja-Innanen ei tiedä mitään. Mutta sitten on taas eräs asia, eli Adama Traoré, josta tiedän aika paljonkin. Perusteluna olkoon se, että olen saanut tässä vuosien aika selostaa todella paljon Traorén matseja niin Aston villassa, Middlesbroughissa kuin nyt sitten Wolvesissa. Ja tuntuu muutenkin, että minulla on ollut tällä ja viime kaudella paljon Wolvesin pelejä, Innanen sanoo Valioliiga.comille.

Tällä kaudella Traoré, 24, on pelannut itsensä Valioliigaa seuraavien mielen syövereihin. Espanjalainen oli vielä ennen kauden alkua kaikkea muuta kuin kuuma nimi. Barcelonan kasvatti oli siirtynyt katalaaniseurasta Aston Villaan kaudeksi 2015-16 ja pelannut sen jälkeen kaksi kautta Middlesbroughissa, eikä hän kukoistanut erityisemmin kummankaan seuran riveissä.

Viime kaudeksi tuulennopea pelaaja siirtyi Wolvesiin, mutta teki 29 ottelussa vain yhden maalin. Vaisut tehot johtuivat vähäisen vastuun lisäksi osittain myös siitä, että manageri Nuno Espírito Santo peluutti Traoréa useasti oikeana wing-backina. Kun omaan päähän piti tehdä rutkasti töitä, Traoré ei kyennyt antamaan toivottuja tehoja nousuihin.

Nyt kaava on täysin erilainen. Traoré pelaa nykyisin Nunon 3-4-3-ryhmityksessä yleensä oikeana laiturina ja on pystynyt pelaamaan tarvittaessa myös toisena hyökkääjänä taktiikan vaihtuessa.

Kova saldo ohituksissa

Traoré vakuuttaa kentällä nopeudellaan. Samaan aikaan hän on myös isokokoinen ja väkivahva, ja voimataso on pääteltävissä myös suoraan ulkokuorta vilkaisemalla. Joku voisi erehtyä luulemaan häntä kehonrakentajaksi huippufutaajan sijasta.

– Nostan Traorén tässä ottelussa sellaiseksi pelaajaksi jota kannattaa seurata, koska hän on nykyfutiksessa täysin poikkeuksellinen pelaaja. Tällä hetkellä hänellä on kovin onnistumisprosentti haastamisissa, Innanen sanoo.

Urheilulehden Englannin-kirjeenvaihtaja Lari Seppinen nosti esiin tällä viikolla ilmestyneen lehden artikkelissaan Traorén hurjan onnistumisprosentin haastamistilanteissa. 24 ottelussa Traoré on harhattanut 179 kertaa ja onnistunut lähes 75 prosentin tarkkuudella.

Vain Crystal Palacen Wilfried Zaha on yrittänyt ohittaa vastustajan useammin kuin Traoré, 192 kertaa. Zaha on kuitenkin onnistunut vain 62,5-prosenttisesti.

Viime kaudella Traoré yritti ohittaa vastustajan vain 81 kertaa. Silloin hän pelasi Wolvesissa huomattavasti pienempiä minuutteja. Koko sesongin aikana vastuuta kertyi 890 minuutin ajan. Nyt minuutteja on kertynyt tähän mennessä jo 1928.

Innanen on aina nähnyt Traoréssa suurta potentiaalia ja jaksanut uskoa pelaajan kykyihin. Välillä laiturin otteet kentällä ovat kuitenkin aiheuttaneet hämmennystä.

– Kun hän pelasi Villassa ja Borossa, hänen pelaamisessaan ei ollut välillä järjen hiventäkään. Välillä nauroin itsellenikin selostuksissa, että onkohan tämä hehkuttaminen mennyt överiksi. Sanoin, että odottakaa hyvät katsojat, se päivä tulee vielä.

– Hän pelasi silloin väärässä roolissa. Santo on osannut peluuttaa häntä. Vielä parin viime kauden aikana keskitykset lentelivät päätykatsomoon, mutta nyt hän tarjoilee Jiménezille ja muille maalin eteen.

”Kun hän lähtee, häntä ei pysäytä kukaan”

Traorén lähtönopeuden kohdalla Innanen on käyttänyt raveista tuttua sanaa ”volttilähtö”. Se kertoo paljon siitä, millainen ohjus Barcelonan kasvatti parhaimmillaan on.

– Silloin kun hän lähtee, häntä ei pysäytä kukaan. Ei kukaan! Hän vaan menee.

Wolves ja Leicester pelasivat ensimmäisessä kohtaamisessa maalittoman tasapelin. Vaikka tulos olisi perjantaina sama, Innanen ei tohdi uskoa, että katsojat joutuisivat kotisohvillaan haukottelemaan.

– Olen monesti sanonut, että odotukset peliin ovat korkealla. Nyt ne todellakin ovat! Vaikka tulisi nollanolla, niin olen sataprosenttisen varma, ettei se tule olemaan tylsä nollanolla.

Jopa Robertson joutui pyöritykseen

Viimeisimmän hyvin vakuuttavan esityksen Innanen muistaa nähneensä Traorélta tammikuun 23. päivä pelatussa ottelussa sarjajohtaja Liverpoolia vastaan. Traoré syötti Jiménezin 1-1-maalin ja aiheutti päänvaivaa Poolin alakerralle. Vierailija haki Molineux-stadionilta 2-1-voiton, kun Roberto Firmino teki maalin kymmenisen minuuttia ennen loppuvihellystä.

– Se on yksi ainoa peli, jossa olen nähnyt Andy Robertsonin olleen tällä kaudella mielettömässä pyörityksessä. Ja hän saattaa hyvinkin olla maailman tämän hetken paras vasen pakki, Innanen huomauttaa.

Vielä torstaina Traoren pelaaminen tulevassa ottelussa oli epävarmaa.

Wolverhampton-Leicester näkyy perjantaina 14.2. suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa Mikko Innasen selostamana klo 21.50 alkaen.