Englannin jalkapalloliitto FA ilmoitti tänään, että Valioliiga, naisten superliiga ja EFL:n alaiset sarjat jäävät tauolle ainakin huhtikuun 3. päivään asti koronaviruksen takia.

Kolmen viikon tauko jalkapallosta tietää luonnollisesti myös taloudellisia menetyksiä seuroille. Liverpoolin yliopistossa rahoitusoppia ja kirjanpitoa opettava Kieran Maguire arvelee, että Valioliigan seurat selviävät ilman suurempia ongelmia, mutta alempien sarjaportaiden seuroilla on tuskaisat viikot edessä.

Valioliigan seurat nauttivat huomattavasti suuremmista tv-rahoista kuin Mestaruussarjan tai alempien sarjatasojen seurat, joille lipputulot ovat merkittävä tulonlähde.

– Jos päädytään siihen, että ottelut siirretään ennemmin kuin kausi lopetetaan, niin meillä on käsillä etenkin kassavirtaongelma. [Valioliigan] seurat saavat lähes kaikki rahansa takaisin, kun ottelut pelataan, kommentoi Maguire FourFourTwon mukaan.

– En näe oikeastaan mitään ongelmaa Valioliigan suhteen. Valioliigan seurat saavat 13 prosenttia tuloistaan ottelupäivinä, joten heidän pitäisi kestää nuo menetykset.

– En usko, että ne ovat tällä hetkellä yhtään pahemmassa tilanteessa kuin jos ne taistelisivat putoamista vastaan, koska se on paljon isompi taloudellinen isku kuin mikään koronavirukseen liittyvä asia.

[readmore from=Koronavirus]

– Tilanne muuttuu kuitenkin epävarmemmaksi, kun siirrytään EFL:ään.

– Jos katsotaan seuroja, jotka eivät saa laskuvarjomaksuja, ne saavat noin 31 prosenttia tuloistaan ottelupäivinä. Ykkösliigassa ja Kakkosliigassa luultavasti noin kolmasosa tuloista tulee kannattajilta.

– Seuroilla on noin viisi tai kuusi kotiottelua jäljellä tällä kaudella, joten Kakkosliigan häntäpään seurat menettävät luultavasti vähintään 150 000 puntaa lipputuloissa. Ykkösliigaan noususta taistelevat seurat menettävät noin 700 000-800 000 puntaa.

– Selviävätkö ne? Osa on hyvässä tilanteessa ja osa ei.

– Tällä kaudella olemme jo nähneet, miten Macclesfield ja Southend eivät kyenneet maksamaan palkkoja helmikuussa. Minun on vaikea nähdä, miten ne suoriutuvat palkanmaksusta maaliskuussa, jos tuloja ei ole.

– Kaikki seurat ovat jo saaneet tämän kauden tv-rahansa, sponsorit ovat jo maksaneet etukäteen, joten nämä seurat ovat riippuvaisia ottelupäivien tuloista.

Maguire uskoo, että rahapula vaikuttaa alemmilla sarjatasoilla muihinkin työntekijöihin kuin urheilupuolen ihmisiin.

– Stadioneilla työskentelee paljon ihmisiä, jotka ovat riippuvaisia siitä neljän tunnin vuorosta, jonka he tekevät joka toinen viikko.

– Vaikka ottelut siirrettäisiin myöhempään ajankohtaan, nyt puhutaan kahden tai kolmen kuukauden ongelmasta kassavirrassa.

– En tiedä, miten siihen reagoidaan. En usko, että pankit ottavat yhteyttä ihmisiin ja antavat heidän ylittää luottorajansa tai vastaavaa.

– Uskon, että monien ihmisten henkilökohtainen talous kärsii.