Valioliiga päätti torstaina noudattaa Britannian hallituksen linjaa, jossa isojakaan urheilutapahtumia saarilla ei peruta, eikä yleisön pääsyä niihin rajoiteta koronaviruspandemiasta huolimatta.

Vain minuuttien päästä päätöksen julkistamisesta, Arsenal tiedotti päävalmentajansa Mikel Artetan saaneen positiivisen testituloksen COVID19-tartunnasta. Mitä ilmeisimmin nyt oli kyseessä julkiselta painoarvoltaan riittävä henkilö, sillä pian tiedon julkistamisen jälkeen Valioliiga ilmoitti pitävänsä uuden kriisikokouksen.

Arsenalin koko edustusjoukkue on omaehtoisessa karanteenissa, mikä siis tarkoittaa sen otteluiden peruuntumisen / siirtämisen vähintään tulevien kahden viikon ajaksi. Sekä seuran Colneyn että Hale Endin harjoituskeskukset on suljettu. Arsenalin oli määrä kohdata Brighton vieraskentällä huomennna lauantaina.

Chelsean Callum Hudson-Odoin tartuntauutinen, ja sen myötä koko Blues-edustusjoukkueen karanteenista kertominen aloittivat perjantain uutispäivän. Paineet liigan toimille siis kasvavat jo ennen kriisikokousta edelleen.

Jäävuoren huippu

Toistaiseksi edelleen voimassa oleva päätös, jonka takana siis sekä Englannin hallitus, että Valioliiga seisovat, nostaa viruksen leviämisennustetta maassa hurjasti. Päätöksen taustalla ei enää voi olla mikään muu, kuin häikäilemätön oman edun – lue: rahan – tavoittelu. Jalkapallosta on kasvanut niin iso bisnes, että sen edestä kannattaa urhata ihmishenkiä. Kehitys on täysin kestämätöntä.

Gary Lineker

@GaryLineker
Football is not that important.

Kun Arsenalin, Manchester Cityn, tai Chelsean kaltaisten organisaatioiden eliittiammattilaisten tartunnoista kerrotaan, ja edelleen kuvitellaan että tilanne on hallussa, todistetaan samalla totaalinen kuurous kaikenlaisille hälytyskelloille.

Sosiaalisessa mediassa on jo ehditty ihmetelellä, miten niin moni tunnettu henkilö on saanut tartunnan. Samaan hengenvetoon valtaosa näistä ihmettelijöistä on vastannut itselleen; koska nämä ihmiset varakkaina, paikoin myös merkittävinä henkilöinä ovat ne, jotka testataan ensimmäisten joukossa. On siis ilmiselvää, että jokaista Mendyä tai Artetaa kohden on tuhansia ja taas tuhansia tuntemattomia ihmisiä, jotka kantavat virusta. Yhtä selvää on, että heistä tuhansia ja taas tuhansia osallistuu jokaisen valioliigaseuran otteluihin.

Ahneet päätökset lietsovat paniikkia

Koko epidemian, tai nykyään kai pandemian, edessä ei ole syytä joutua paniikkiin. Aiheella myydään lehtiä ja klikkejä aivan kuin millä tahansa muullakin aiheella, se on syytä muistaa kauhukuvia maalailevien otsikoden äärellä. Koronaviruksesta puhuvat myös eniten ne, jotka eivät asiasta riittävästi tiedä, tai edes halua tietää; he vain hyödyntävät sitä omiin tarkoituksiinsa. Tämäkään teksti ei missään nimessä väitä selittävänsä itse terveydellisestä ongelmasta mitään. Ei, tässä on kyse jalkapallobisneksen lainalaisuuksista.

 

Cesc Fàbregas Soler

@cesc4official
We MUST be responsible more than ever now. We all love and enjoy football, no one more than me, but health and safety for all of us MUST always come first 🙏🏻

On kyse myös häikäilemättömyydestä. Tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen jatkuu työ hyvin todennäköisesti uutisoimalla jälleen yhdestä uudesta jalkapallotähden tartuntatapauksesta. Jälleen yhdestä sairastuneesta, jolla ei henkilökohtaisesti ole viruksesta huolimatta mitään hätää. Vaikkapa tässä jutussa mainitut nimet ovat niitä, joilla on ilman muuta käytössään parhaat mahdolliset hoitokeinot tilanteeseen kuin tilanteeseen. Nämä ovat myös niitä nimiä, joita katsomaan ihmiset jonottavat, joiden näkemisestä tositoimissa ovat valmiita maksamaan hävyttömiä hintoja pääsylipuista – ja joiden vuoksi ovat toistaiseksi voimassa olevien päätösten valossa valmiita myös itse sairastumaan.

Timo Furuholm

@TimoFuruholm
En anna mielipidettä liittyen koronavirukseen, koska kompetenssia ei löydy.

Mutta totean tässä ohimennen vain, ettei urheilu mihinkään katoa, vaikka pieni tauko pidettäisiin.✌

Toivottavasti tähän työpäivään mahtuu myös uutisointi valioliigakauteen kohdistuvista, tilanteen vakavuuteen oikeassa suhteessa olevista uusista päätöksistä. Keep calm and wash your hands.