Valioliigan kausi 2019-20 saattaa hyvinkin jäädä pelaamatta loppuun. Jo nyt on selvää, että sarjaa ylivoimaisesti johtava Liverpool jättää ikuisen jäljen koko sarjan historiaan.

Liverpool on pelannut mykistävästi. Se on kerännyt 82 pistettä 29 kierroksella ja johtaa sarjaa murskaavasti.

Kuinka korkealle Jürgen Kloppin porukka sijoittuu sarjan kaikkien aikojen joukkueiden joukossa, jos vertailu tehdään nimenomaan joukkueiden vakuuttavuuden ja vaikuttavuuden perusteella?

1. Manchester City, 2018-19

Kuva: Getty Images

Manchester City nappasi viime kaudella 98 pistettä, Liverpool 97 pistettä. City vei mestaruuden jo toisen kerran peräkkäin. Pep Guardiola iskee työllään niukasti Kloppin ohi. Guardiola saapui sumujen saarille kesällä 2016 ja muutti ihmisten käsitystä jalkapallosta. Katalonialaisen positional play, juego de posición, on jättänyt ikuisen jäljen koko jalkapallomaailmaan. Guardiola on johtanut muutosta, jossa pelin periaatteiden opettaminen on korvannut jäykät rakenteet. Guardiola on merkittävin, koskaan Britannian maaperälle astunut jalkapallovalmentaja – ja hänen taivaansininen poppoo Valioliigan kaikkien aikojen joukkue.

2. Liverpool, 2019-20

Kuva: Getty Images

Liverpool on tehnyt valtavan eron yksityiskohtiin pureutuvalla valmennusprosessilla. Anfieldilla ei jätetä kiveäkään kääntämättä, vaan jokainen nyanssi pureksitaan paloiksi. Kloppin taustaryhmään kuuluu reippaat 20 ihmistä. Saksalainen on jakanut tarkasti vastuuta. Anfieldilla on omat erikoisosaajat erikoistilanteisiin, aina sivurajaheitoista lähtien. Pepijn Lijnders kantaa vastuun joukkueen identiteetistä. Lijnders on linjannut, että intensiteettiä korostava ajatusmaailma näkyy jokaisessa harjoitteessa. Nyky-Liverpool asettaa toiminnallaan riman erittäin korkealle. Jos vastaava toimintaperiaate säilyy Anfieldilla, juhlii Liverpool jatkossakin.

3. Arsenal, 2003-04

Kuva: Getty Images

Arsène Wenger johdatti Tykkimiehet Valioliigan mestaruuteen saldolla 26-12-0. Tämä on edelleen ainoa kerta, kun sarja on pelattu läpi tappioitta. Wenger vaikutti laajasti. Hän otti komennon syksyllä 1996 ja lakkautti pubikulttuurin. Arsenal ei enää suunnannut treenien jälkeen oluelle, vaan popsi parsakaalia ja lohta harjoituskeskuksen kanttiinissa. Wenger tarkkaili, että jokainen pelaaja täytti lautasen juuri oikealla tavalla. Wenger antoi pelaajille kentällä enemmän vapauksia. Tämä suurpiirteisyys johti lopulta ranskalaisen alamäkeen. Vielä 2003-04 tämä riitti ylivoimaan. Wenger luotti pallonhallintaan, kauniiseen syöttöpeliin ja antoi pallon pelaajillekin.

4. Chelsea, 2004-05

Kuva: Getty Images

José Mourinho vei länsilontoolaiset heti ykkösiksi. Mourinho jätti niin ikään ikuisen jäljen. Hän yhdisteli taitavasti pelin eri osa-alueita (esimerkiksi fysiikka, tekniikkaa ja taktiikkaa). Chelsea ei enää juossut metsässä, vaan harjoitteli eri osa-alueita pallon kanssa. Kokonaisuuden täydensi aiempaa huomattavasti tarkempi vastustajien tutkiminen. Mourinho lähetti vakoilijoitaan jopa vastustajien harjoituksiin. Joukkueen topparit tiesivät esimerkiksi tasan tarkkaan, mihin suuntaan kärki kääntyy. Mourinho teki myöhemmin ”Wengerit”. Hän jäi kehityksestä jälkeen. Scouttaamisen luonne muuttui, kun urheilutiede pomppasi pinnalle.

5. Manchester United, 1998-99

Kuva: Getty Images

Viides sija menee niukasti Punaisille paholaisille. Esimerkiksi kevään 2016 Leicester City haastaa Unitedin tosissaan – kun puhutaan nimenomaan vaikutuksesta koko jalkapallomaailmaan. Leicester osoitti, että altavastaajakin voi pärjätä. Sir Alex Ferguson siivitti tätä tietä Ketuille. Sir Alex rakensi huippujoukkueen seuran kasvattien varaan. Hän jakoi taitavasti vastuuta taustatiimilleen. Sir Alex saattoi tarkkailla treenejä toimistostaan ja kiinnittää huomion isoon kuvaan. United vei kaudella 98-99 Valioliigan, Mestarien liigan ja Englannin cupin. Joukkueen hyökkääjä Ole Gunnar Solskjær on tällä hetkellä seuran manageri. Tämä osoittaa Sir Alexin jättämän perinnän vahvuuden. United palasi pitkään jatkuneen tempoilun jälkeen tuttuun ja turvalliseen vaihtoehtoon. Tulevaisuus näyttää, mihin tämä tie vie.