Viasat Urheilu ilmoitti tällä viikolla, että suoratoistopalvelu Viaplay ja Viasat Jalkapallo -kanava näyttävät tänä viikonloppuna Valioliigan klassikkopelejä uusintana. Retroviikonlopun pelit selostetaan uudestaan suomeksi Ville Kuusisen ja Mikko Innasen tulkitsemana. LUE LISÄÄ!

Lauantaina ensimmäisenä vuorossa oli Arsenalin ja Manchester Unitedin välinen kohtaaminen kaudelta 2001-02, joka päättyi Tykkimiesten tuplamestaruuteen (Valioliiga & FA Cup).

Arsenal: Stuart Taylor, Sol Campbell, Matthew Upson, Lauren, Ashley Cole, Fredrik Ljungberg, Ray Parlour, Robert Pires, Patrick Vieira, Thierry Henry, Nwankwo Kanu
    Man United: Fabien Barthez, Gary Neville, Laurent Blanc, Wes Brown, Mikael Silvestre, David Beckham, Quinton Fortune, Roy Keane, Paul Scholes, Juan Sebastian Veron, Ruud van Nistelrooy
  • Maalintekijät
    Arsenal: Fredrik Ljungberg (48′), Thierry Henry (80′, 85′)
    Man United: Paul Scholes (14′)

Marraskuinen kohtaaminen muistetaan erityisesti Unitedin maalivahdin Fabien Barthezin kammottavista mokista. Ranskalaisvahti oli siirtynyt Unitediin kesällä 2000 ja torjunut tiensä manchesterilaisten sydämiin debyyttikaudellaan, jolla United voitti Valioliigan mestaruuden.

Barthez oli monien silmissä jonkin aikaa maailman paras maalivahti. Hän oli voittanut Mestarien liigan, maailmanmestaruuden ja EM-kultaa jo ennen siirtoaan Englantiin.

Kausi 2001-02 oli kuitenkin Barthezille hyvin kaksijakoinen. Hän sortui kauden ensimmäisellä puoliskolla lukuisiin virheisiin, mutta puhdisti maineensa keväällä palaten totutulle tasolleen.

Marraskuun 25:s vuonna 2001 oli kenties synkin päivä koko Barthezin uralla, vaikka hän piti Unitedia pystyssä 80 minuutin ajan.

Ottelun kulku

Manchester United oli hätää kärsimässä koko pelin ajan, vaikka vieraat siirtyivätkin 14. minuutilla johtoon, kun Mikael Silvestre petasi mainion tekopaikan Paul Scholesille, joka pääsi viimeistelemään lähietäisyydeltä. 0-1.

Paul Scholes teki Arsenalia vastaan kauden ensimmäisen osumansa. Kuva: Getty Images

Arsenal tuli tasoihin pian toisen jakson alussa, kun Fredrik Ljungberg chippasi pallon taidokkaasti yli United-vahti Fabien Barthezin. 1-1.

Tykkimiehet oli hallitseva osapuoli läpi kamppailun, mutta ottelu pysyi tasalukemissa aina 80. minuutille asti. Kymmenisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Barthezille sattui ensimmäinen järkyttävä munaus. Hän purki pallon vaarattomassa tilanteessa suoraan Thierry Henrylle, joka eteni rangaistusalueelle ja ujutti pelivälineen varmasti verkkoon. 2-1.

Viisi minuuttia myöhemmin Barthez kämmäsi taas. Ranskalaisvahti ehti pallolle reilusti ennen Henryä, mutta peliväline lipsui hänen hanskoistaan tulevalle maalikuninkaalle, jonka tarvitsi enää siirtää pallo tyhjään maaliin. 3-1.

Fabien Barthez päätyi parrasvaloihin ikävistä syistä. Kuva: Getty Images

Barthez joutui mokailujensa takia Highburyn kotiyleisön silmätikuksi. Arsenalin kannattajat pilkkasivat ranskalaistorjujaa, joka menetti hermonsa täysin. Televisiokameroihin tallentui, kun Barthez näytti vaivihkaa keskisormea lontoolaisfaneille. Erotuomari Peter Jones ei kuitenkaan huomannut tilannetta, joten Barthez säästyi ottelun toiselta keltaiselta kortiltaan.

Hänen pilkkaamisensa jatkui vielä ottelun jälkeenkin. Maailman suurimpiin kauppaketjuihin lukeutuva Tesco ilmoitti, että se haluaisi lanseerata Barthezin kanssa yhteistyössä uuden voimerkin. Vitsillä viitattiin ranskalaisvahdin liukkaisiin käsiin.

Barthezin mokailuista hyötynyt Henry myönsi ottelun jälkeen, että häntä harmitti maanmiehensä puolesta.

– Kuka vain voi tehdä virheitä. Minä olen vain tyytyväinen, että vaihteeksi kyse ei ole meistä.

– Mutta minua harmittaa Fabienin puolesta, koska hän on ystäväni. Hän on iso, vahva poika, joka ei tarvitse minua lohduttamaan ja kertomaan, kuinka hyvä hän oikeasti on.

Arsenal olisi aloittanut kautensa huonommin kuin kertaakaan edellisen 39 vuoden aikana, jos se ei olisi voittanut Unitedia. Tykkimiehet nappasi ottelussa vasta toisen kotivoittonsa koko kaudella.

Kyseisen pelin jälkeen Arsenal kärsi koko loppukauden aikana enää yhden tappion Valioliigassa. Arsène Wengerin suojatit etenivät liigamestaruuteen voittaen 13 viimeistä otteluaan yhteismaalein 29-6.

Arsenal voitti samalla kaudella myös FA Cupin kaataen Chelsean kilpailun loppuottelussa 2-0. Kuva: Getty Images

Mestaruus varmistui viimeistä edellisellä kierroksella, kun Arsenal voitti Manchester Unitedin vieraskentällä Sylvain Wiltordin maalilla.

Thierry Henry voitti ensimmäistä kertaa urallaan Valioliigan maalipörssin tehtyään 33 otteluun yhteensä 24 maalia. Henry voitti Englannin pääsarjan maalikuninkuuden myös kolmella muulla kaudella.

Lähteet: BBC, Transfermarkt, Scotland Herald, These Football Times