Carlos Tévez on yksi jalkapallomaailman outoja lintuja. ”El Apache”. Apassi. Harva pelaaja jakaa yhtä voimakkaasti mielipiteitä kannattajien keskuudessa.

Tévez jättää osittain todella suloisen jäljen itsestään kannattajien mieleen. Kukaan ei taistele palloista kuten hän. Hän näyttää villiltä eläimeltä, joka juoksee niin kauan kunnes keuhkot vihlovat. Sen jälkeen hän juoksee vielä hieman enemmän. Tévez on puhdasta intohimoa, erityisesti faneja kohtaan. Hänen tuuletuksensa ovat olleet usein tunnelatauksen suhteen ikimuistoisia.

Samalla Carlos Tévezin jättämä maku on aina osittain katkera. Hyviä, jopa erinomaisia hetkiä on takana. Mutta. Lopulta matka vie aina muualle. Häntä ei pysty sitomaan aloilleen. Tévez on villi ori. Palkkasotilas. Tévezistä löytyy myös hieman inhottava piirre. Hän ajautuu lähes aina vaikeuksiin valmentajan tai seuran kanssa.

Arvet kertovat tarinan

Carlos Tévezin tarina alkoi oikeastaan sinä hetkenä, kun hän kaatoi vahingossa kymmenen kuukauden ikäisenä kattilan kiehuvaa vettä päälleen. Tapahtumasta jäi hänelle arvet. Arvet, jotka kulkisivat hänen mukanaan minne ikinä matka häntä veisi. Ne pistävät silmään. Häntä kiusattiin niiden takia. Tévezillä oli kaksi vaihtoehtoa.

Joko hän voisi mielessään antautua. Olla uhri. Kysyä kerta toisensa jälkeen vastausta samaan kysymykseen “miksi minä”? Hulluutta, jos Albert Einsteinilta kysytään. Toinen vaihtoehto on syleillä ja omaksua tuska. Tehdä siitä oma. Tämä on huomattavasti vaikeampaa, mutta lopulta ainoa kunniallinen vaihtoehto. Kun katsoo peiliin ja alkaa uhriutumaan on peli hävitty. Tévez kieltäytyi jopa myöhemmin arpien poistosta. Ne olivat osa häntä.

Arvostus

Olen aina rakastanut Carlos Tévezin tyyppisiä pelaajia. Heitä ei missään nimessä kasva puissa. Eikä edes pensaissa. Tévez on lyhyesti sanottuna patukka. Vahva kuin härkä pienestä koostaan huolimatta. Tévez herätti aina kunnioitusta myös vastustajan leirissä. Häntä vastaan ei yksinkertaisesti halunnut joutua 50/50-kaksinkamppailun. Puolustajille varsin zen ja rauhoittava tunne kuulla hänen hengityksensä niskassa. Tévez ei anna tuumaakaan periksi. Ei hetkeäkään rauhaa. Hän on melkein kuin vihainen saalistaja. Voi mielessään kuvitella kuolan valuvan.

Isossa roolissa

Carlos Tévez tarkoittaa menestystä. Manchester Unitedissa tuli Valioliigan sekä Mestarien liigan voitot saman kauden aikana. Manchester Cityssä tuli ensimmäinen pysti aikoihin sekä myös Cityn ensimmäinen Valioliigan voitto. Tämä muuttai historian kulkua. City nousi hetkeksi Manchesterin paremmaksi joukkueeksi tämän myötä.

Juventuksessa Tévez oli mukana voittamassa Serie A:ta, ja Juventus pääsi myös Mestarien liigan finaalin asti. Massimiliano Allegrin 2014-15 Juventus on yksi omia suosikkeja viimeisten vuosien ajalta. Joukkueessa yhdistyi taito, kurinalaisuus, voima ja nälkä. Ymmärrätte varmasti mitä ajan takaa näillä esimerkeillä. Tévezistä kasvoi voittaja vaikeuksien kautta.

Yksinäinen susi

En tiedä oikein miten kuvailisin Carlos Téveziä parhaiten. Hän on oman tien kulkija, ja elää täysin omilla säännöillään. Omalla koodillaan. Tévez kykenee kuitenkin aina yhdistämään oman joukkueen. Omat fanit. Tästä ei puhuta mielestäni tarpeeksi. Se on uskomaton voimavara. Iso syy ilmiön takana on, että hänet haluaa takuuvarmasti samalle puolelle tappelussa. Tévez on kuin ärsyyntynyt bulldog. Sanon tämän suurimpana mahdollisena kohteliaisuutena. Se on luonteenpiirre. Periksiantamattomuus.

Argumentoin oikeastaan, että Tévez ansaitsee enemmän arvostusta. Tiedän, että hän särkee sydämen ennemmin tai myöhemmin. Ei siinä. Tévezistä on lopulta jopa melko vaikea pitää. Hän tuo hieman mieleen entisen suhteen. Hyvät hetket jäävät kirkkaimpana mieleen.

JuventusFC 🇬🇧🇺🇸

@juventusfcen
UNSTOPPABLE! 🚀

One emoji to describe this Carlos Tevez strike vs. Dortmund?

#GoalOfTheDay #UCL

Perintö

Käy etsimässä hänen maalejaan YouTubesta tai koe muistutus hänen magiastaan retropelien avulla. Katsoin itse Viaplaysta: Man City – Man United ottelun kaudelta 2012-13 (linkistä raportti ottelusta). Carlos Tévez tuli Mario Balotellin tilalle vaihdosta ja muutti ottelun kulun. United voitti lopulta, mutta koko ilmapiiri stadionilla muuttui hetkessä. Se on Carlos Tévezin vaikutus. Hän synnyttää latausta. Jännitystä. Hän samalla muistutti itseä kaikesta tästä.

Carlos Tévez osasi viihdyttää ja tuntuu lähes siltä, että hän teki ainoastaan tärkeitä maaleja. Tévez tuntuu aina hetken aikaa omassa mielessä siltä, että hän on se kuuluisa henkilö, joka pääsi karkuun. Eri olosuhteissa. Olisi voinut. Carlos Téveziä ei voi kuitenkaan syyttää tunteen puutteesta pelissä. Hän on käytännössä sata prosenttia tunnetta ja sitoutumista. Tévez osaa myös kantaa arpiaan. Tätä arvostan. Ne joko tekevät tai särkevät. Valinta on oma.

Toivottavasti saamme kohta nähdä uuden “El Apachen”. Häntä, joko rakastaa, tai rakastaa vihata. Hän herättää tunteita, ja eikö se ole lopulta tarkoitus, että koemme jotain? Carlos Téveziä on mahdotonta kopioida. Stadilainen räppäri, Gracias sen sanoi. Tyylit eivät ole myynnissä.