Seurat joutuvat kärvistelemään talousvaikeuksissa vielä pitkään koronaviruksen vuoksi. Jalkapalloa seuraavat kannattajat taas joutuvat totuttelemaan siihen, että futista seurataan kotisohvalta.

Atlantan Emory-yliopiston epidemiologi Zach Binney täräyttää The Timesin haastattelussa suoraan, että hänen näkökulmastaan kannattajia ei pitäisi päästää stadioneille koko ensi kaudella.

– Epidemiologisesta näkökulmasta katsottuna ihmisten pitää ymmärtää, että jokainen yksilö lisää riskiä, Binney sanoo.

– Viisi ihmistä on vaarallisempi määrä kuin kaksi. Kymmenen on vaarallisempi kuin viisi. 500 on vaarallisempi kuin kymmenen. 60 000 on jo todella, todella vaarallista. 60 000 ihmisen joukossa ei tarvitse olla kuin muutama [tartuttaja], että tapahtuu jotain todella isoa.

[readmore from=koronavirus]

– Tiedemiehenä en halua koskaan sanoa, että olen 100-prosenttisen varma jostain, mutta nyt olen hyvin lähellä sitä 100 prosentin varmuutta tässä asiassa. Emme voi täyttää stadioneita ennen kuin meillä on rokote olemassa. Piste. Paras arvaukseni [rokoteprosessin kestosta] on 18 kuukautta. Se voi olla vähän vähemmän tai vähän enemmän.

Immunologian professori Karol Sikora on samoilla linjoilla Binneyn kanssa. Sikora tosin tarjoaa vaihtoehdoksi myös sen, että laumasuojan prosenttiosuus täyttyy. Eli stadioneille voisi päästää ihmisiä, kun tarpeeksi suuri osa – noin 60 prosenttia – väestöstä on sairastanut koronaviruksen. Siihenkin menee kuitenkin vielä pitkään.

– Arvioiden mukaan olemme nyt jossain 10-15 prosentissa.