Walesin maajoukkueen ja Real Madridin tähtihyökkääjä Gareth Bale nousi jalkapallon huipulle Tottenhamissa, jota hän edusti vuosina 2007-2013.

Bale, 30, siirtyi Tottenhamiin Southamptonista laitapuolustajana, mutta hänet siirrettiin myöhemmin laitahyökkääjäksi, mikä osoittautui hänen uransa kannalta ratkaisevaksi muutokseksi.

Walesilaiskiituria pidettiin alusta lähtien Tottenhamissa huippulupauksena, mutta hänen ensimmäisiä vuosiaan Spursissa varjostivat loukkaantumiset sekä käsittämätön tilastokummajainen; Bale pelasi ensimmäiset 24 sarjaotteluaan Tottenhamissa ilman voittoa.

Tottenhamin entinen luottotoppari ja kapteeni Ledley King muisteli seuran sivuilla, että nuori Bale oli varsin masentunut kyseisen putken ja vammakierteensä takia, mutta taisteli itsensä Valioliigan ehdottomaan eliittiin. Balen nousu huipulle alkoi kaudella 2009-10.

– Gareth Bale rupesi toden teolla näyttämään, mihin hänestä on, kommentoi King.

– Muistan, että hänellä oli mieli maassa aiemmin sillä kaudella. Me vietimme hieman aikaa yhdessä kuntosalilla, kun hän toipui loukkaantumisesta.

– Hänellä oli se voitottomien otteluiden ennätys, joka vaikutti häneen silloin, mutta hän uskoi itseensä ja me kaikki näimme, mihin hän pystyi, kunhan hän pääsi pelaamaan.

Bale on voittanut Real Madrisissa Mestarien liigan neljästi. Kuva: Getty Images

Myös Kingin topparikollega Michael Dawson ihasteli Balen räjähdysmäistä kehitystä lähietäisyydeltä.

– FA Cupin välierä oli sunnuntaina [11. huhtikuuta 2010] ja sen jälkeen meillä oli kaksi valtavaa peliä. Arsenal, Chelsea ja massiiviset kuusi pistettä jaossa kärkinelikkoa ajatellen, sanoi nykyään Nottingham Forestia edustava Dawson.

– Gareth Bale teki maalin molemmissa peleissä. Muistan, kun hän leikkasi sisään vasemmalta ja teki maalin oikealla jalallaan Chelseaa vastaan. He tekivät maalin pelin lopussa ja minun oli taklattava Didier Drogbaa loppuhetkillä. Sellaiset asiat jäävät mieleen.

– Jotkut Garethin maaleista olivat uskomattomia. Hän vei pelin toiseen päätyyn nopeudella ja voimallaan. Saatoimme puolustaa omalla puoliskollamme, sitten hän sai pallon ja juoksi sen kanssa koko kentän läpi!

Seuraavalla kaudella nähtiin yksi Balen ikimuistoisimmista peleistä Tottenhamin paidassa, kun hän teki hattutempun Internazionalea vastaan Mestarien liigassa. Spurs hävisi ottelun 3-4, mutta Bale piti koko 90-minuuttisen ajan tähtipuolustaja Maiconia pilkkanaan.

– Seuraava kausi ja Mestarien liiga. Miten joku voikaan nousta sillä tavalla parrasvaloihin… Ne olivat erityisiä aikoja, muisteli Dawson.