Viime vuonna uransa lopettanut Fernando Torres oli hetken aikaa yksi maailman pelätyimmistä hyökkääjistä.

Espanjan A-maajoukkueessa 38 osumaa tehnyt Torres, 36, piinasi puolustuksia Liverpoolin paidassa tehden seuralle 142 ottelussa yhteensä 81 maalia.

Vuonna 2011, tammikuun siirtoikkunan viimeisenä päivänä, Torres siirtyi Liverpoolista Chelseaan 50 miljoonan punnan (noin 57 miljoonaa euroa) korvausta vastaan. Valioliiga-seurojen välisessä pelaajakaupassa ei ollut koskaan aiemmin liikkunut yhtä paljon rahaa. Lontooseen siirryttyään Torres ei kuitenkaan ikinä enää yltänyt entiselle tasolleen.

Liverpoolin legendapelaaja Jamie Carragher ja Chelsea-ikoni John Terry juttelivat jättidiilistä Sky Sportsilla. Kumpikin joukkue ällistyi Torresin jättisiirrosta. Chelsea odotti saavansa armoitetun maalinsylkijän, mutta Carragherin mukaan Liverpoolissa tiedettiin, ettei Torres ole enää sama pelaaja.

– En voinut uskoa sitä. Tiesin, että olimme puijanneet Chelseaa. Hän oli viimeisten 12 kuukauden aikana varjo entisestään, sanoi Carragher.

– Hän oli 18 kuukauden ajan Liverpoolissa maailman paras hyökkääjä. Uskon, että hänen hyvät tilastonsa Chelseaa vastaan jäivät [Chelsean] omistajan [Roman Abramovitšin] mieleen. Uskon, että Chelsea hankki siinä vaiheessa pelaajia, jotka omistaja halusi. Andri Ševtšenko on toinen hyvä esimerkki.

– Liverpool oli onnekas. Meillä ei ollut paras kausi menossa ja Torres oli todella huonossa vireessä, mutta hän teki kaksi maalia Chelseaa vastaan. Uskon, että se päätös tehtiin silloin. ”Me hankimme Torresin heti, kun tammikuu tulee”.

Torres oli heti debyyttikaudellaan Liverpoolin paras maalintekijä 33 osumallaan. Kuva: Getty Images

– 50 miljoonaa puntaa oli valtava raha siihen aikaan, ja me kaikki olimme ällikällä lyötyjä. Emme voineet uskoa, että saimme 50 miljoonaa puntaa. Päädyimme tekemään itse jotain hieman samanlaista, kun hankimme Andy Carrollin 35 miljoonalla, mutta saimme Luis Suárezin siinä samassa.

– En ollut lainkaan yllättynyt, että se [Torresin aika Chelseassa] ei mennyt hyvin.

Terry ja kumppanit taas olivat valtavan innoissaan Torresin siirrosta Stamford Bridgelle. Espanjalaiskärki auttoi Chelseaa voittamaan muutaman kilpailun, tunnetuimmin kauden 2011-12 Mestarien liigan, mutta hänen aikaansa Lontoossa pidetään laajalti valtavana pettymyksenä. Tammikuussa 2015 Torres siirtyi kolmella miljoonalla eurolla lainaseuraansa AC Milaniin, joka lainasi hänet heti Atlético Madridiin, espanjalaiskärjen kasvattajaseuraan.

– Chelsean näkökulmasta hän oli yksi niistä pelaajista, joita vastaan vihasin pelata, koska hän tuntui aina tekevän maalin, pelasimmepa sitten Anfieldilla tai Bridgellä. Hän oli se pelaaja, josta Roman aina kyseli, sanoi Terry.

Yossi Benayoun oli hänen hyvä ystävänsä ja kertoi meille, että ”Fernando on tulossa”. Me emme voineet uskoa sitä. Luulimme, että tulisimme dominoimaan Valioliigaa ja Eurooppaa seuraavan viiden tai kuuden vuoden ajan. Niin se meni. Niin me luulimme sen perusteella, miten hän oli pelannut meitä vastaan.